Skifte med automatisk gearkasse

For den lille gearstang, skift gearposition ved at trykke den tilbagefjedrende gearvælger fremad eller bagud, alternativt til siden ved manuelt gearskifte. For den store gearstang trykkes stangen i stedet til venstre ved manuel gearing.

Gearskift

P5-1917-Old gear shift pattern
Oversigt over stor gearstang og gearpositioner.
P5-2017-8G-Gear shift pattern
Oversigt over lille gearstang og gearpositioner.

Gearpositioner

Parkering - P

P5-2017-Hybrids-Gear shifter P
Oversigt over gearstang og position P for lille gearstang.

For den lille gearstang aktiveres parkeringspositionen med P-knappen, som er placeret ved siden af gearvælgeren. For den store gearstang aktiveres parkeringsposition ved at føre gearstangen til position P.

I position P er gearkassen mekanisk spærret.

Vælg position P ved parkering. I positionen P kan bilen startes. Bilen skal holde stille, når P-position vælges.

Ved parkering – aktivér først parkeringsbremsen, og vælg derefter position P.

Advarsel

Brug altid parkeringsbremsen ved parkering på et skrånende underlag. Et valgt gear eller P i automatgearkassen er ikke tilstrækkeligt til at holde bilen stille i alle situationer.

Note

For at kunne låse og alarmere bilen skal gearstangen stå i P.

Hjælpefunktioner1

Systemet vil automatisk skifte til position P:

• hvis bilen slukkes i position D, eller R når bilen holder stille.
  • hvis bilen er i gang i lav fart, samtidigt med at føreren løsner sikkerhedsselen og åbner fordøren, uden at en pedal er trådt ned.

Parkering af bilen uden sele og med åben dør - annullér P-positionen ved at vælge R eller D igen.

Slukkes bilen i position N, er der ingen automatisk overgang til position P. Dette gør det muligt at vaske bilen i en automatisk vaskehal.

Bak – R

Vælg position R for at bakke. Bilen skal holde stille, når R-position vælges.

Frigear – N

I positionen N ruller bilen frit. I positionen N kan bilen startes. Træk parkeringsbremsen, hvis bilen holder stille med gearvælgeren i N.

For at kunne skifte fra position N til en anden gearposition skal bremsepedalen være trådt ned og tændingsstillingen være II. På biler med den lille gearstang skal motoren være i gang.

Køretilstand – D

D er normal kørselsposition. Op- og nedgearing sker automatisk, alt efter gasgivning og hastighed.

Bilen skal holde stille, når der skiftes fra R til position D.

Manuel position – M

P5-1917-Old gear shift pattern in driver display
Oversigt over gearskiftemønster på førerdisplay for stor gearstang.

Med position M er det muligt at skifte manuelt. Bilen motorbremser, når speederen slippes.

Position M vælges ved at flytte gearvælgeren til siden fra position D til endepositionen ved "±".

• Tryk gearvælgeren fremad mod "+" (plus) for at skifte et trin op, og slip den.
  • Tryk gearvælgeren bagud mod "" (minus) for at skifte et trin ned, og slip den.
  • Tryk gearvælgeren til siden til endepositionen ved D for at gå tilbage til D-positionen.
P5P6-1917-8G-Gear shift mode M in driver display
Oversigt over gearskiftemønster på førerdisplay for lille gearstang.

Med position M er det muligt at skifte manuelt. Bilen motorbremser, når speederen slippes.

Position M vælges ved at føre gearvælgeren bagud fra position D.

• Tryk gearvælgeren til højre mod "+" (plus) for at skifte et trin op, og slip den.
  • Tryk gearvælgeren til venstre mod "" (minus) for at skifte et trin ned, og slip den.
  • Tryk gearvælgeren bagud for at vende tilbage til position D.

For at undgå ryk og motorstop skifter gearkassen automatisk ned, hvis farten sættes mere ned, end hvad der er passende for det valgte gear.

1. 1 Gælder for biler med den lille gearstang.