Tips for brug af Pilot Assist*

Pilot Assist er en komfortfunktion, som kan give dig styrehjælp og hjælpe dig med at holde afstanden til en bil foran dig. Pilot Assist hjælper med at styre bilen, og det kan være nødvendigt at køre nogle kilometer med Pilot Assist, inden du føler dig helt bekvem ved funktionen.

Lære Pilot Assist at kende

De første gange du bruger Pilot Assist, er det en god ide at køre i en rolig trafiksituation på en motorvej. Pilot Assist er indrettet til at fungere bedst på en tør motorvej med tydelige sidelinjer og jævn trafik.

Tag dig god tid, når du skal lære funktionen at kende. Efter et stykke tid vil du blive fortrolig med, hvordan den fungerer, og lære, i hvilke situationer Pilot Assist kan være til hjælp. Det er vigtigt, at du hele tiden koncentrerer dig om kørslen og holder hænderne på rattet. Du har ansvaret for, at bilen køres på en sikker måde, selv når Pilot Assist er i brug.

I kurver og når vejen deler sig

Pilot Assist arbejder sammen med dig som fører. Du bør derfor altid være forberedt på at øge din egen styreindsats, især i sving. Vent ikke på styrehjælp fra bilen, men styr, når det behøves.

Hvis du nærmer dig en frakørsel, eller hvis vejen deler sig, skal du styre mod den vognbane, du ønsker, for at fortælle Pilot Assist, hvor du er på vej hen.

Pilot Assist forsøger at holde bilen i midten af vognbanen

Når Pilot Assist hjælper med at styre, stræber systemet efter at placere bilen midt mellem de synlige vejstriber. For at få en blødere køreoplevelse anbefales det at lade bilen selv finde en god placering. Du har selv altid mulighed for at justere dens placering ved at øge din egen styreindsats. Det er vigtigt, at du sørger for, at bilen placeres sikkert i vognbanen.

Hvis du oplever, at Pilot Assist placerer bilen på en måde, der ikke passer til trafiksituationen eller din måde at køre på, kan du nemt slå Pilot Assist fra eller skifte til adaptiv fartpilot1 ved brug af ratknapperne. Du skifter fra aktiv Pilot Assist til aktiv adaptiv fartpilot med et tryk på rattets venstre pilknap. Når du ønsker at aktivere Pilot Assist igen, trykker du på rattets højre pilknap.

Hvordan ved jeg, når Pilot Assist giver styrehjælp?

Når ratsymbolet på førerdisplayet er grønt, hjælper Pilot Assist dig med at styre. Når ratsymbolet er gråt, er der ingen styrehjælp. Du mærker tydeligt i rattet, når Pilot Assist hjælper med styringen. Du kan naturligvis altid selv styre bilen anderledes, end Pilot Assist foreslår. I givet fald vil du mærke let modstand i rattet, så længe styrehjælpen er aktiv.

P5-1846-Pilot assist grey and green steering wheel
P5-Icon gray box 2Når ratsymbolet på førerdisplayet er grønt, hjælper Pilot Assist dig med at styre.

Styrehjælpen kan når som helst skifte mellem aktiv og ikke-aktiv

Det er vigtigt at vide, at styrehjælpen når som helst og uden varsel kan skifte mellem aktiv og ikke-aktiv. Dette kan f.eks. skyldes, at vejstriberne ikke er tilstrækkeligt tydelige til, at systemet kan se dem.

Fokus på kørslen og hænderne på rattet

Det er også vigtigt, at du hele tiden er aktiv og opmærksom i din kørsel, da Pilot Assist ikke kan læse alle situationer, ligesom funktionen uden varsel kan skifte mellem aktiv og ikke-aktiv. Hvis systemet registrerer, at du ikke holder hænderne på rattet, advares du med en lyd og en tekstmeddelelse på førerdisplayet. Hvis du ikke efterkommer opfordringen, slås Pilot Assist fra.

Forudsætninger for Pilot Assist

For at Pilot Assist kan hjælpe med at køre bilen og bidrage med styrehjælp, kræves følgende:

  • Pilot Assist skal være slået til ved hjælp af ratknappen.
  • Føreren skal have sikkerhedsselen på, og førerdøren skal være lukket.
  • Vognbanens sidemarkeringer skal være tydelige og kunne registreres af bilen. Hvis bilen ikke kan registrere vejstriberne, kan styrehjælpen ophøre/genoptages uden varsel.
  • Hastigheden må ikke overstige 140 km/t (87 mph).
  • Føreren skal holde hænderne på rattet.

 Advarsel

Føreren er altid ansvarlig for, at bilen køres på en sikker måde. Føreren anbefales at læse alle afsnit om denne funktion i instruktionsvejledningen, inden funktionen bruges.

 Advarsel

  • Funktionen er en ekstra førerstøtte med det formål at lette kørslen og gøre den sikrere – men den kan dog ikke håndtere alle situationer under alle trafik-, vejr- og vejforhold.
  • Føreren rådes til at læse alle afsnit i instruktionsvejledningen om denne funktion for bl.a. at gøre sig bekendt med dens begrænsninger, som føreren skal være klar over, inden funktionen tages i brug.
  • Førerstøttefunktioner kan ikke erstatte førerens opmærksomhed og dømmekraft, og denne har altid ansvaret for, at bilen køres på en sikker måde, med passende hastighed, passende afstand til andre køretøjer og i overensstemmelse med gældende færdselsregler og -bestemmelser.
  1. * Ekstraudstyr/tilbehør.
  2. 1 (Adaptive Cruise Control - ACC)