Automatgir - Powershift*

Den automatiske girkassen Powershift overfører drivkraften fra motoren til drivhjulene med doble mekaniske koblingslameller, i forskjell fra Geartronic, som i stedet gjør det med en hydraulisk momentomformer.
P3-1320-Geartronic shift pattern
D: Automatiske gir. +S–: Manuelle gir. S: Sportsmodus*.

Powershift girkasse fungerer på samme måte og har samme betjeningsorganer og funksjoner som Geartronic.

Ett unntak er funksjonen "Geartronic - Vintermodus":

  • Med Powershift går det lettere å starte på glatt vei hvis du setter bilen i andre gir manuelt i stedet for tredje gir med Geartronic.

Tauing

Modeller med girkassen Powershift bør ikke taues, da den er avhengig av at motoren går for å få tilstrekkelig smøring. Hvis tauing er helt nødvendig, skal strekningen gjøres så kort som mulig, og tauingen må skje med svært lav hastighet.

Er du usikker på om bilen har girkassen Powershift eller Geartronic, kan du kontrollere det på skiltet på girkassen under motorpansret, Typebetegnelser. Benevnelsen ”MPS6” betyr at det er en Powershift - i alle andre tilfeller er det automatgir Geartronic.

Se også viktig informasjon i avsnittet Tauing.

Husk

Dobbeltkoplingen er et overbelastningsvern som aktiveres hvis girkassa skulle bli for varm, f. eks. hvis bilen blir holdt for lenge stillestående i en motbakke bare ved å gi gass.

At girkassa er blitt for varm merker en ved at bilen rister og vibrerer, varselsymbolene tennes og kombiinstrumentet viser en melding. Også ved langsom køkjøring (10 km/t eller saktere) i motbakke eller med tilhenger, kan girkassa bli for varm. Girkassa avkjøles når bilen står stille, med fotbremsen inne og motoren på tomgang.

Overoppheting i langsom kø kan unngås ved å dele opp kjøringen:

  • Stå stille med foten på bremsen til det er blitt en passe lang fri strekning foran bilen, kjør fram et stykke og vent en stund igjen med foten på bremsen.

 Viktig

Bruk fotbremsen for å holde bilen stille i motbakke - hold ikke bilen stille med gasspedalen. Girkassen kan da overopphetes.

Tekstmelding og tiltak (botemiddel)

I enkelte situasjoner kan kombiinstrumentet vise en tekstmelding samtidig som et symbol lyser.

SymbolMeldingKjøreegenskaperTiltak
Symbol informationVarm girkasse Brems for å holdeVanskelig å holde jevn fart med konstant turtall.Girkassa overopphetet. Hold bilen stille med fotbremsen.1
Symbol varningVarm girkasse Parker trygt La motoren gåBilen drives fram med kraftige rykk.Girkassa overopphetet. Parker snarest bilen på en trygg måte.1
Symbol informationGirkassen avkjøles La motoren gåIngen framdrift på grunn av overopphetet girkasse.Girkassa overopphetet. For raskest avkjøling: La motoren gå på tomgang med girspaken i N eller P til meldingen slukner.

Tabellen viser tre trinn med økende alvorlighetsgrad hvis girkassa skulle bli for varm. Parallelt med tekstmeldingen varsles føreren også gjennom at bilens elektronikk midlertidig forandrer kjøreegenskapene. Hvis det skjer, må du følge anvisningen i tekstemeldingen.

 Nb!

Eksemplene i tabellen er ikke noe tegn på at bilen er defekt, de viser bare at en sikkerhetsfunksjon er aktivert for å avverge skade på noen av bilens komponenter.

 Advarsel

Hvis varselsymbol kombinert med teksten Varm girkasse Parker trygt La motoren gå ignoreres, kan varmen i girkassa bli så høy at kraftoverføringen mellom motor og girkasse midlertidig brytes for å hindre at clutchen går i stykker - bilen mister da trekkraften og blir stående stille til girkassa har kjølt seg ned til en akseptabel temperatur.

Flere mulige tekstmeldinger og respektive forslag til løsning når det gjelder automatgir, se Meldinger.

En tekstmelding slukkes automatisk etter utført tiltak eller etter et trykk på retningsviserspakens OK-knapp.

  1. * Tilleggsutstyr/tilbehør.
  2. 1 For raskest avkjøling: La motoren gå på tomgang med girspaken i N eller P til meldingen slukner.

Relaterte dokumenter