Hantera hastighet för Farthållare

Farthållaren (CC1) kan ställas in på olika hastigheter.

Sätt/ändra lagrad hastighet

P5-1507-CC rattknappar-1
OBS! Bilden är schematisk – detaljer kan variera beroende på bilmodell.
Ändra lagrad hastighet med korta eller långa tryck på rattknapp P5-1507-Symbol 5x3,5-CC rattknapp + (1) eller Px-1717-Symbol 5x3,5-Rattknapp – (minus) (3):
  • Kort tryck: Varje tryck ändrar hastigheten i steg om +/– 5 km/h (+/– 5 mph).
  • Tryck och håll: Släpp knappen när hastighetsindikatorn (4) markerar önskad hastighet
  • Senast gjorda knapptryck lagras i minnet.

Om farten ökas med gaspedalen innan tryck på rattknapp P5-1507-Symbol 5x3,5-CC rattknapp + (1), är det bilens aktuella hastighet vid knapptrycket som lagras, förutsatt att föraren håller foten på gaspedalen vid knapptrycket.

En tillfällig fartökning med gaspedalen, t.ex. vid en omkörning, påverkar inte inställningen – bilen återgår till senast lagrad hastighet när gaspedalen släpps.

Använda motorbroms istället för färdbroms

Farthållaren reglerar hastigheten med ett reducerat bromsingrepp från färdbromsen. Vid utförslut kan det ibland vara önskvärt att rulla iväg lite snabbare och istället låta enbart motorbromsen dämpa fartökningen. Föraren kan då tillfälligt koppla ur Farthållarens färdbromsingrepp.

För att göra så:
Tryck ner gaspedalen ungefär halvvägs och släpp upp pedalen igen.
Farthållaren kopplar ur dess automatiska färdbromsingrepp och bromsar sedan enbart med motorbroms.

Farthållarens beroende av körläge

Farthållarens sätt att hålla hastigheten kan variera beroende på valt körläge2.

Farthållare Eco Cruise

Med körläge ECO blir Farthållarens accelerationer och inbromsningar mjukare jämfört med andra körlägen för att möjliggöra optimal bränsle- och miljöekonomi. Det kan medföra att bilens hastighet tillfälligt kan komma att ligga något över eller under den lagrade hastigheten.

Farthållare Dynamic Cruise

Med körläge Dynamic kommer Farthållarens accelerationer och inbromsningar att kännas kraftigare och mer direkta jämfört med andra körlägen.

1. 1 Cruise Control
  2. 2 Se kompletterande information i avsnitt "Körlägen".