Byta dimljuslampa bak

Lampan för bakre dimljus finns bakom en lucka i bagageluckans panel på förarsidan.

OBS

Det är lämpligt att byte av dimbakljusets glödlampa utförs av en verkstad – en auktoriserad Volvoverkstad rekommenderas.

Dimbakljusets glödlampa bytes på följande sätt:

P5-1646-s90-Lampbyte Dimljus bak-Gummikåpa
Gummikåpa över bagageluckans lås.
Ta bort gummikåpan över bagageluckans lås genom att vicka den åt sidorna och samtidigt dra den rakt av. Den återmonteras genom att trycka den på plats.
P5-1646-s90-Lampbyte Dimljus bak-Knappsats
Bagageluckans knappsats.
Lossa bagageluckans knappsats genom att sticka in ett platt föremål, t.ex. en bordskniv eller en skruvmejsel, på knappsatsens vardera kortsida och bänd ut den. Knappsatsens elkontakt behöver inte lossas.
P5-1646-s90-Lampbyte Dimljus bak-Handtag
Bagageluckans stängningshandtag.
Stängningshandtaget på bagageluckans insida måste tas bort på den sida där lampan är monterad. Tryck in ett brett platt föremål, t.ex. en bordskniv sidledes, för att pressa in 2 stycken låsklackar och vik samtidigt ut handtaget. Vid återmontering krävs ett ganska hårt tryck på stängningshandtaget för att låsklackarna ska klicka på plats igen.

Viktigt

Stängningshandtagets båda låsklackar måste tryckas in samtidigt innan handtaget kan vikas ut och tas loss.
P5-1617-S90 Trunk lid panel clips removal
Panelens fästclips.
Ta bort de tre yttersta panelclipsen på bagageluckans insida, på den sida där lampan är monterad.
P5-1646-S90 Trunk lid clip
Clipsens rektangulära del är orienterade i bilens längdriktning.
För att ta bort ett clips: Stick in ett platt föremål, t.ex. en bordskniv eller en skruvmejsel, på clipsets kortsidor så att clipsets båda låsklackar trycks in samtidigt och bänd/dra därefter ut clipset.
P5-1617-S90 Trunk lid, 1 clip+3 snap release
Gångjärnets plastskydd är monterat med en plastnit och tre snäpplås.
För att ta bort gångjärnets plastskydd på den sida där lampan är monterad: Tryck in stiftet i plastnitens centrum med en skruvmejsel eller liknande. Dra/bänd sedan ut plastniten.
Öppna därefter plastskyddets tre snäpplås med t.ex. en liten skruvmejsel och lägg plastskyddet åt sidan.
Dra/vik försiktigt ner den lossade delen av panelen för att komma åt glödlampan.

OBS

Att tänka på när plastniten för gångjärnets plastskydd återmonteras:

• Innan plastniten kan användas för återmontering måste dess centrumstift först tryckas bakåt så långt att det sticker ut ur plastniten.
  • När gångjärnets plastskydd är fixerat på sin plats trycks plastniten in i plastskyddets hål.
  • Allra sist trycks stiftet in i plastniten tills ändytan är i jämnhöjd med plastnitens yta.

Dimbakljus på vänster sida

P5-1617-S90 Rear fog light bulb replacement
Lamphus på vänster sida.
Lossa lamphållaren genom att vrida den ett kvarts varv moturs och dra ut den.
Lossa den trasiga glödlampan från lamphållaren genom att trycka in den och vrida moturs.
Sätt i en ny glödlampa genom att trycka in den och vrida medurs.
Torka ren glödlampans glas från eventuell smuts, fett eller fukt.
Sätt fast lamphållaren genom att vrida den ett kvarts varv medurs.
Vik tillbaka panelen och återmontera gångjärnets plastskydd samt övriga delar i omvänd ordning.

Dimbakljus på höger sida

Bilar med dimbakljuset på höger sida har ett täcklock över lamphållaren – därför tillkommer några moment innan glödlampan kan bytas.

P5-1746-S90-Lampbyte Dimljus bak-Täcklock-1
Lamphus på höger sida med täcklock.
Lossa kabeln som går in genom täcklockets öppning genom att trycka in spärren på kontaktdonets sida och samtidigt dra.
Skruva loss täcklocket med en torx-mejsel T25 och lägg lock och skruv åt sidan.
P5-1646-s90-Lampbyte Dimljus bak-Täcklock-2
Lamphus på höger sida.
Lossa lamphållaren genom att vrida den ett kvarts varv moturs.
Dra ut lamphållaren.
Lossa den trasiga glödlampan genom att trycka in den och vrida moturs.
Sätt i en ny glödlampa genom att trycka in den och vrida medurs.
Torka ren glödlampans glas från eventuell smuts, fett eller fukt.
Sätt fast lamphållaren genom att vrida den ett kvarts varv medurs.
Återplacera och skruva fast täcklocket.
Vik tillbaka panelen och återmontera gångjärnets plastskydd samt övriga delar i omvänd ordning.