Använda röststyrning

Starta röststyrning1

P5–1507–Voice control symbol

För att ge kommandon via röststyrningssystemet för man en "dialog" med systemet. Tryck på rattknappen för röststyrning P5–1507–Voice control button för att aktivera systemet och initiera en dialog med röstkommandon. Efter att du har tryckt på knappen hörs en pip-ton och röststyrningssymbolen visas i förardisplayen.

Detta visar att systemet har börjat lyssna och du kan nu börja tala in kommandon. Så fort du börjar prata tränas systemet på att känna igen och förstå din röst, detta tar några sekunder och görs automatiskt vilket betyder att du inte behöver starta någon röstträning manuellt.

Tänk på följande:
  • Tala efter tonen med normal röst i vanligt tempo.
  • Tala inte när systemet svarar (systemet uppfattar inte kommandon under denna tid).
  • Undvik bakgrundsljud i kupéutrymmet genom att ha dörrar, rutor och taklucka* stängda.

OBS

Alla systemspråk stödjer inte röststyrning. De som gör det markeras med symbolen P5–1507–Voice control button i listan över tillgängliga systemspråk. Läs mer om var den informationen hittas i avsnittet om inställningar för röststyrning.

Generellt fungerar systemet på så sätt att det lyssnar efter ett grundkommando som sedan följs av mer detaljerade kommandon som specificerar vad det är du vill att systemet ska uföra.

För att ändra ljudvolymen på systemet, vrid på volymvredet när rösten talar. Det går bra att använda andra knappar under röststyrning. Dock är övrigt ljud tystat under dialog med systemet, vilket innebär att det inte går att utföra några funktioner kopplade till ljud med hjälp av knapparna.

Avbryta röststyrning

Röststyrning kan avbrytas på olika sätt:
  • Tryck ett kort tryck på P5–1507–Voice control button och säg "Avbryt".
  • Tryck ett långt tryck på rattknappen för röststyrning P5–1507–Voice control button tills två pip-toner hörs. Det här avbryter röststyrningen även då systemet talar.

Röststyrningen avbryts också om du inte svarar under en dialog. Först kommer systemet fråga tre gånger efter ett svar och om svar ändå uteblir kommer röststyrningen avbrytas automatiskt.

För att påskynda kommunikationen och hoppa över uppmaningar från systemet, tryck på rattknappen för röststyrning P5–1507–Voice control button. Detta avbryter systemrösten och du kan säga nästa kommando.

Exempel på röststyrning

Tryck på P5–1507–Voice control button.
Säg "Ring [Förnamn] [Efternamn] [nummerkategori]", t.ex. "Ring Robyn Smith mobil".
Systemet ringer upp vald kontakt från telefonboken. Om kontakten har flera telefonnummer (t.ex. hem, mobil, arbete) måste rätt kategori nämnas.

Kommandon/fraser

Följande kommandon kan oftast användas oavsett situation:
  • "Repetera" – repeterar senaste röstinstruktionen i pågående dialog.
  • "Avbryt" – avbryter dialogen.2
  • "Hjälp" – startar en hjälpdialog. Systemet svarar med kommandon som kan användas i aktuell situation, en uppmaning eller ett exempel.

Kommandon för specifika funktioner, såsom telefon och radio, finns beskrivna i specifika avsnitt.

Siffror

Sifferkommandon anges olika beroende på vilken funktion som ska styras:
  • Telefon- och postnummer ska sägas individuellt siffra för siffra, t.ex. "noll, tre, ett, två, två, fyra, fyra, tre" (03122443).
  • Husnummer kan sägas individuellt eller i grupp, t.ex. "två, två" eller "tjugotvå" (22). För engelska och nederländska kan flera grupper sägas i sekvens, t.ex. "tjugotvå, tjugotvå" (22 22). För engelska kan även dubbel eller trippel användas, t.ex. "dubbel nolla" (00). Nummer kan anges inom intervallet 0-2300.
  • Frekvenser kan sägas "nittioåtta komma åtta" (98,8), "etthundrafyra komma två" eller "hundrafyra komma två" (104,2).

Hastighet och repetitionsläge

Det är möjligt att justera hastigheten om systemet talar för fort.

Repetitionsläge kan slås på för att systemet ska repetera det du har sagt.

För att ändra hastigheten eller aktivera/deaktivera repetitionsläge:

Tryck på Inställningar i toppvyn.

Tryck på SystemRöststyrning och välj inställningar.

• Repetera röstkommando
  • Talhastighet
  1. 1 Gäller vissa marknader.
  2. * Tillval/tillbehör.
  3. 2 Notera att detta enbart avbryter dialogen då systemet inte talar. För att göra det, tryck ett lång tryck på P5–1507–Voice control button tills två pip-toner hörs.