Batterier och strömförsörjning

Bilens egen strömförsörjning sker med olika batterier och komponenter. Dessa möjliggör bilens elektriska funktioner.

Bilens primära elsystem arbetar med spänningen 12 V och driver elektrisk utrustning.

Bilar av typen mildhybrid* är utrustade med ett 48 V-system utöver det primära elsystemet.

Batterier

För att förse olika komponenter med ström är din bil utrustad med:

• ett 12 V startbatteri som driver bilens primära elsystem
  • ett stödbatteri som hjälper till vid Start/stopp-funktionens startsekvens. Batteriet är antingen ett 12 V-batteri eller, om bilen är av typen mildhybrid*, ett 48 V-batteri som även möjliggör regenererande bromsning under körning.

Varning

48 V-spänning kan vara farlig vid felaktiga ingrepp. Rör ingenting på batterier som inte är tydligt beskrivet i ägarmanualen.

• 48 V stödbatteri får aldrig användas vid starthjälp.
  • Extern elektrisk utrustning får under inga omständigheter kopplas in på 48 V-batteriet.
  • Service och byte av 48 V-batteri får endast utföras av verkstad – en auktoriserad Volvoverkstad rekommenderas.