Stödbatteri

Bil med Start/stopp-funktion är utrustad med två 12V-batterier – ett extra kraftigt startbatteri samt ett stödbatteri som hjälper till vid funktionens startsekvens.
P5-1817-S/V60-Support battery in engine compartment
Stödbatteriet är placerat i motorrummet.

OBS

• Ju högre strömuttag det är i bilen, desto mer måste generatorn arbeta och batterierna laddas = Ökad bränsleförbrukning.
  • När startbatteriets kapacitet sjunkit under lägsta tillåtna nivå kopplas Start/stopp-funktionen ur.

Tillfälligt reducerad Start/stopp-funktion p.g.a. högt strömuttag innebär:

• Motorn auto-startar1 utan att föraren trycker ner kopplingspedalen (manuell växellåda).
  • Motorn auto-startar utan att föraren lyfter foten från färdbromspedalen (automatisk växellåda).

Stödbatteriet behöver normalt inte mer service än det ordinarie startbatteriet. Vid frågor eller problem bör verkstad kontaktas – en auktoriserad Volvoverkstad rekommenderas.

Viktigt

Om följande inte beaktas kan Start/stopp-funktionen tillfälligt upphöra att fungera efter inkoppling av externt startbatteri eller batteriladdare:

• Den negativa batteripolen på bilens startbatteri får aldrig användas för anslutning av externt startbatteri eller batteriladdare – enbart bilens negativa laddningspunkt ska användas som jordpunkt.

OBS

Om startbatteriet har urladdats så mycket att bilen saknar normala elektriska funktioner och motorn därefter hjälpstartas med ett externt batteri eller en batteriladdare, kan Start/stopp-funktionen vara fortsatt aktiverad. Om Start/stopp-funktionen kort därefter auto-stoppar motorn är risken stor att auto-start av motorn kommer att misslyckas på grund av otillräcklig batterikapacitet eftersom batteriet inte hunnit återuppladdas.

Om bilen har hjälpstartats eller om tillräcklig tid saknas för att ladda batteriet med en batteriladdare skall Start/stopp-funktionen tillfälligt deaktiveras tills batteriet har återuppladdats av bilen. Vid en yttertemperatur av ca +15 °C (ca 60 °F) behöver batteriet laddas minst 1 timma av bilen. Vid lägre yttertemperatur kan laddningstiden öka till 3–4 timmar. Rekommendationen är att ladda upp batteriet med en extern batteriladdare.

Specifikationer för stödbatteri

TypAGM
Spänning (V)12
Köldstartförmåga2 – CCA3 (A)170
Storlek, L×B×H150×90×130 mm (5.9×3.5×5.1 tum)
Kapacitet (Ah)10

Viktigt

Om batteriet byts ut, var noga med att byta till ett batteri med samma storlek, köldstartförmåga och typ som originalbatteriet (se dekal på batteriet).
  1. 1 Auto-start kan endast ske om växelspaken står i neutralläge.
  2. 2 Enligt EN-standard.
  3. 3 Cold Cranking Amperes.