Köra med start/stopp-funktion

Start/stopp-funktionen stänger av motorn tillfälligt vid stillastående och startar sedan automatiskt när det behövs.

Start/stopp-funktionen är tillgänglig när bilen startas och kan aktiveras om vissa villkor är uppfyllda.

Förardisplayen indikerar när funktionen är
  • tillgänglig
  • aktiv
  • inte tillgänglig.

Samtliga bilens ordinarie system som belysning, radio etc. fungerar normalt även vid auto-stoppad motor. Viss utrustning kan dock få funktionen tillfälligt reducerad t.ex. klimatanläggningens fläkthastighet eller extremt hög volym på ljudanläggningen.

Auto-stopp

För att motorn ska auto-stoppa gäller följande:

Med automatisk växellåda
  • Stanna bilen med färdbromsen och håll sedan kvar foten på bromspedalen – motorn auto-stoppar.
Med manuell växellåda
  • Frikoppla, ställ växelspaken i neutralläge och släpp upp kopplingspedalen – motorn auto-stoppar.

I körläge Comfort eller Eco kan motorn auto-stoppa innan bilen står helt still.

Med adaptiv farthållare eller Pilot Assist aktiverad auto-stoppar motorn ungefär 3 sekunder efter att bilen stannat.

Auto-start

För att motorn ska auto-starta gäller följande:

Med automatisk växellåda
  • Släpp bromspedalen – motorn auto-startar och färden kan fortsätta. I en uppförsbacke ingriper backstarthjälpen (HSA1) som förhindrar att bilen rullar bakåt.
  • När funktionen Auto hold är aktiverad fördröjs auto-starten tills gaspedalen trycks ned.
  • När adaptiv farthållare eller Pilot Assist är aktiverade auto-startar motorn när gaspedalen trycks ned, eller med ett tryck på P5-1507-Cruise control, speed limiter, activates speed limiter from standby mode symbol 5x3,5-knappen på rattens vänstra knappsats.
  • Behåll fottrycket på bromspedalen och tryck på gaspedalen – motorn auto-startar.
  • I en nedförsbacke: Lätta fottrycket från bromspedalen något så att bilen börjar att rulla – motorn auto-startar efter en liten hastighetsökning.
Med manuell växellåda
  • Med växelspaken i neutralläge: Tryck ned kopplingspedalen eller tryck på gaspedalen – motorn startar.
  • I en nedförsbacke: Lätta fottrycket från bromspedalen något så att bilen börjar att rulla – motorn auto-startar efter en liten hastighetsökning.

Symboler i förardisplayen

P5-1507 Symbol Stop/Start inactive Vit - Visas i varvtalsmätaren när funktionen är tillgänglig.

P5/P6-1917-Start/Stop Symbol, active Grön - Visas i varvtalsmätaren när funktionen är aktiv och motorn är auto-stoppad.

P5-1507 Symbol Stop/Start not available Grå - När symbolen är överstruken och gråtonad är funktionen inte tillgänglig.

Om ingen symbol visas är funktionen avstängd.

P5P6-1924-Start Stop A in circle symbol in gauge
Funktionen är aktiv och motorn är auto-stoppad.

För bilar med 8-tums förardisplay visas symbolen i nederkant av hastighetsmätaren.

1. 1 Hill Start Assist