Aktivera och deaktivera parkeringsbroms

Använd parkeringsbromsen för att förhindra att bilen rullar iväg från stillastående. En aktiverad parkeringsbroms spärrar båda bakhjulen.

Aktivera parkeringsbroms

P6-2037-XC40BEV-Parking brake button
Knappen för parkeringsbromsen är placerad intill växelväljaren.
Tryck på knappen.
Symbolen i förardisplayen tänds när parkeringsbromsen är aktiverad.

Automatisk aktivering

Parkeringsbromsen aktiveras automatiskt

• om föraren tar av sig säkerhetsbältet och/eller öppnar förardörren.
  • när bilen stängs av manuellt i centerdisplayen.
  • om funktionen Hold (broms vid stillastående) är aktiverad och bilen stått stilla en längre tid (ca 10 minuter).

Viktigt

Kontrollera att symbolen för parkeringsbroms är tänd när bilen lämnas.

Nödbroms

I nödfall kan parkeringsbromsen aktiveras när bilen är i rörelse genom att trycka och hålla inne knappen.

Bilen bromsas då kraftigt med färdbromsen. Bromsförloppet avbryts när knappen släpps, eller om gaspedalen trampas ned.

OBS

Vid nödbromsning i högre hastigheter ljuder en signal under bromsförloppet.

Deaktivera parkeringsbroms

Parkeringsbromsen deaktiveras automatiskt när en växel väljs.

Ta på säkerhetsbältet.
Tryck ned bromspedalen.
Välj växelläge D eller R
Parkeringsbromsen släpper automatiskt och symbolen i förardisplayen slocknar.
Släpp bromspedalen.

Om regenererande bromsning är aktiverat kommer bilen inte att driva framåt, men kan rulla iväg om underlaget lutar i samma riktning som valt växelläge.

Om regenererande bromsning är deaktiverat kommer bilen att driva långsamt i vald riktning vid ett lätt tryck på gaspedalen.

OBS

Villkor för automatisk deaktivering är antingen att föraren har tagit på sig säkerhetsbältet eller att förardörren är stängd.

Symbol i förardisplayen

SymbolInnebörd
P5P6-2037-iCup-Parking brake warning symbol

Fast sken: parkeringsbromsen är aktiverad.

Blinkande: ett fel har uppstått med parkeringsbromsen. Läs meddelande i förardisplayen.