Använda starthjälp med annat batteri

Om startbatteriet är urladdat kan bilen startas med ström från ett annat batteri.
P6-1817-CMA-XC40-starter cable fixation points
Fästpunkter för startkablarna.

Vid starthjälp med annat batteri rekommenderas följande steg för att undvika kortslutning eller andra skador:

Sätt bilens elsystem i tändningsläge 0.
Kontrollera att hjälpstartbatteriet har spänningen 12 V.
Om hjälpstartbatteriet är monterat i en annan bil – stäng av den hjälpande bilens motor och se till att de båda bilarna inte vidrör varandra.
Sätt fast den röda startkabelns ena klämma på hjälpstartbatteriets pluspol (1).

Viktigt

Koppla startkabeln försiktigt för att undvika kortslutningar med andra komponenter i motorrummet.
Öppna den positiva hjälpstartspunktens täcklock (2).
Sätt den röda startkabelns andra klämma på bilens positiva hjälpstartspunkt (2).
Sätt fast den svarta startkabelns ena klämma på hjälpstartbatteriets minuspol (3).
Sätt den svarta startkabelns andra klämma på bilens negativa hjälpstartspunkt (4).
Kontrollera att startkablarnas klämmor sitter fast ordentligt så att det inte uppstår gnistor under startförsöket.
Starta motorn på "hjälpbilen" och låt den gå någon minut med högre tomgång än normalt, ca 1500 varv/minut.
Starta motorn i bilen med det urladdade batteriet.

Viktigt

Rör inte anslutningarna mellan kabel och bil under startförsöket. Det finns risk för gnistbildning.

Ta bort startkablarna i omvänd ordning – först den svarta och sedan den röda.

Se till att ingen av den svarta startkabelns klämmor kommer i kontakt med bilens positiva hjälpstartspunkt/hjälpstartbatteriets pluspol eller ansluten klämma på den röda startkabeln.

Varning

Högvoltsspänning kan vara farlig vid felaktiga ingrepp. Rör ingenting på batterier som inte är tydligt beskrivet i ägarmanualen.

• 48 V stödbatteri får aldrig användas vid hjälpstart.
  • Extern elektrisk utrustning får under inga omständigheter kopplas in på 48 V batteriet.
  • Service och byte av 48 V batteri får endast utföras av verkstad – en auktoriserad Volvoverkstad rekommenderas.

Varning

• Startbatteriet kan bilda knallgas vilken är mycket explosiv. En gnista, som kan bildas om en startkabel ansluts felaktigt, kan räcka för att batteriet ska explodera.
  • Anslut inte startkablarna till någon bränslesystemkomponent eller till någon rörlig del. Var försiktig med varma motordelar.
  • Startbatteriet innehåller svavelsyra som kan orsaka allvarliga frätskador.
  • Skölj med stora mängder vatten om svavelsyra kommer i kontakt med ögon, hud eller kläder. Vid stänk i ögonen – kontakta omedelbart läkare.
  • Rök aldrig i närheten av batteriet.

OBS

Om startbatteriet har urladdats så mycket att bilen saknar normala elektriska funktioner och motorn därefter hjälpstartas med ett externt batteri eller en batteriladdare, kan Start/stopp-funktionen vara fortsatt aktiverad. Om Start/stopp-funktionen kort därefter auto-stoppar motorn är risken stor att auto-start av motorn kommer att misslyckas på grund av otillräcklig batterikapacitet eftersom batteriet inte hunnit återuppladdas.

Om bilen har hjälpstartats eller om tillräcklig tid saknas för att ladda batteriet med en batteriladdare skall Start/stopp-funktionen tillfälligt deaktiveras tills batteriet har återuppladdats av bilen. Vid en yttertemperatur av ca +15 °C (ca 60 °F) behöver batteriet laddas minst 1 timma av bilen. Vid lägre yttertemperatur kan laddningstiden öka till 3–4 timmar. Rekommendationen är att ladda upp batteriet med en extern batteriladdare.