Använda aktiv parkeringshjälp*

Den aktiva parkeringshjälpen (PAP1) hjälper föraren att parkera via tre delmoment. Funktionen kan även hjälpa föraren att lämna en parkeringsficka.

Funktionen mäter utrymme och styr bilen – förarens uppgift är att:

• hålla noggrann uppsikt runt bilen
  • följa centerdisplayens instruktioner
  • välja växel (bakåt/framåt) – en ljudsignal talar om när föraren ska byta växel
  • reglera och hålla säker hastighet
  • bromsa och stanna.

Symboler, grafik och/eller text visas på centerdisplayen när de olika momenten ska utföras.

Funktionen kan aktiveras om följande kriterier är uppfyllda efter motorstart:
  • Inget släpfordon är kopplat till bilen
  • Hastigheten är lägre än 30 km/h (20 mph).

OBS

Avståndet mellan bilen och parkeringsfickor ska vara 0,5–1,5 meter (1,6–5,0 ft) då funktionen söker parkeringsutrymme.

Parkera med aktiv parkeringshjälp

Funktionen parkerar bilen med följande delmoment:
  1. Parkeringsutrymme söks och kontrollmäts.
  2. Bilen styrs in i utrymmet under backning.
  3. Bilen positioneras i utrymmet – systemet kan då begära att föraren ska skifta växel och bromsa.

Sök och kontrollmät parkeringsfickor

P5-1507-Park Assist Pilot symbol

Funktionen kan aktiveras i centerdisplayens funktionsvy.

Den kan även nås från kameravyerna.

• GRÖN knappindikering – funktionen är aktiverad.
  • GRÅ knappindikering – funktionen är deaktiverad.
P5-1507-Parallel parking Scan + Stop
Princip för sökning inför parallell parkering.
P5-1507-Park Assist Pilot, perpendicular parking Scan + Stop
Princip för sökning inför vinkelrät parkering.

Kör i högst 30 km/h (20 mph) inför en parallell parkering eller högst 20 km/h (12 mph) inför en vinkelrät parkering.

Tryck på knappen Kör in i funktionsvyn eller i kameravyn.
Funktionen söker av och kontrollerar om en parkeringsyta är tillräckligt stor.
Var beredd att stanna bilen då grafik och meddelande på centerdisplayen säger att en lämplig parkeringsficka har hittats.
Ett popup-fönster visas.
Välj Parallell parkering eller Vinkelrät parkering och lägg i backväxeln.

OBS

Funktionen söker utrymme för parkering, visar instruktioner och styr in bilen på bilens passagerarsida. Men om så önskas kan bilen parkeras även på förarsidan av gatan:

• Aktivera körriktningsvisaren åt förarsidan – då söker systemet parkeringsutrymme på den sidan av bilen istället.

Backa in i parkeringsutrymmet

P5-1507-Parallel parking reverse
Princip för backning in till parallell parkering.
P5-1507-Park Assist Pilot, perpendicular parking reverse
Princip för backning in till vinkelrät parkering.
Kontrollera att det är fritt bakåt och lägg i backväxeln.
Backa långsamt och försiktigt utan att röra ratten – och inte fortare än 7 km/h (4 mph).
Var beredd att stanna bilen då grafik och meddelande på centerdisplayen ger den instruktionen.

OBS

• Håll händerna borta från ratten då funktionen är aktiverad.
  • Se till att ratten inte hindras på något sätt och kan rotera fritt.
  • För att uppnå bästa resultat – vänta tills ratten vridits färdigt innan körning bakåt/framåt påbörjas.

Positionera bilen i parkeringsutrymmet

P5-1507-Parallel parking fixation
Princip för positionering vid parallel parkering.
P5-1507-Park Assist Pilot, perpendicular parking fixation
Princip för positionering vid vinkelrät parkering.
För växelväljaren till den växel som systemet instruerar, vänta tills ratten vridits och kör sakta framåt.
Var beredd att stanna bilen då grafik och meddelande på centerdisplayen ger den instruktionen.
Lägg i backväxeln och kör sakta bakåt.
Var beredd att bromsa bilen då grafik och meddelande på centerdisplayen ger den instruktionen.

Funktionen stängs av automatiskt i kombination med att grafik och meddelande visar att parkeringen är avslutad. Föraren kan dock behöva göra en extra korrigering efteråt – endast föraren kan bedöma när bilen är ordentligt parkerad.

Viktigt

Varningsavståndet är kortare när sensorerna används av aktiv parkeringshjälp (PAP2) jämfört med när parkeringshjälp använder sensorerna.
  1. * Tillval/tillbehör.
  2. 1 Park Assist Pilot
  3. 2 Park Assist Pilot