Växellägen för automatisk växellåda

Med en automatisk växellåda väljs automatiskt lämplig växel efter behovet av fart och kraft.

Växling

Växelväljaren är av Shift-by-wire-typ där växlingarna utförs elektroniskt istället för mekaniskt. Detta innebär enklare växlingar och mer distinkta växellägen.

P5-1917-Old gear shift pattern
Översikt över stor växelspak och växellägen.

För den stora växelspaken, byt växelläge genom att trycka växelväljaren framåt eller bakåt, alternativt åt vänster vid manuell växling.

P5-1917-8G-Gear shift pattern
Översikt över liten växelspak och växellägen.

För den lilla växelspaken, byt växelläge genom att trycka den återfjädrande växelväljaren framåt eller bakåt, alternativt i sidled vid manuell växling.

Växellägen

Parkeringsläge – P

För den lilla växelspaken aktiveras parkeringsläget med P-knappen som är placerad intill växelväljaren. För den stora spaken aktiveras parkeringsläget genom att föra växelspaken till växelläge P.

I P-läge är växellådan mekaniskt spärrad.

Välj läge P när bilen är parkerad eller när motorn ska startas. Bilen måste stå stilla när parkeringsläget väljs.

För att välja ett annat växelläge när parkeringsläget är valt måste bromspedalen vara nedtryckt och tändningsläget vara II. För bilar med den lilla växelspaken måste motorn vara igång.

Vid parkering – ansätt först parkeringsbromsen och välj därefter parkeringsläget.

Varning

Använd alltid parkeringsbromsen vid parkering på lutande underlag. En ilagd växel eller automatlådans P-läge är inte tillräckligt för att hålla bilen stilla i alla situationer.

OBS

För att kunna låsa och larma bilen måste växelläget stå i P.

Hjälpfunktioner1

För bilar med din lilla växelspaken kommer systemet att växla till P-läge automatiskt

• om bilen stängs av i läge D eller R vid stillastående.
  • om bilen är igång i låg fart samtidigt som föraren lossar säkerhetsbältet och öppnar förardörren utan att någon pedal är nedtryckt.

För att parkera en bil utan bälte och med öppen dörr – upphäv P-läget genom att lägga i R eller D igen.

Om bilen stängs av i neutralläget sker ingen automatisk övergång till P-läge. Detta för att det skall vara möjligt att tvätta bilen i den typ av biltvätt som förutsätter att bilen rullas genom anläggningen.

Backläge – R

Välj läge R för att backa. Bilen måste stå stilla när backläget väljs.

Neutralläge – N

Ingen växel är ilagd och motorn kan startas. Ansätt parkeringsbromsen om bilen står stilla med växelväljaren i N-läge.

För att kunna föra växelväljaren från N-läget till ett annat växelläge måste bromspedalen vara nedtryckt och tändningsläget vara II. För bilar med den lilla växelspaken måste motorn vara igång.

Körläge – D

D är det normala körläget. Upp- och nedväxling sker automatiskt beroende på gaspådrag och hastighet.

Bilen måste stå stilla vid växling från läge R till läge D.

Manuellt växelläge – M

P5-1917-Old gear shift pattern in driver display
Översikt över växlingsmönster i förardisplay för stor växelspak.

Manuellt växelläge kan väljas när som helst under färden. Bilen motorbromsar när gaspedalen släpps.

Välj manuellt växelläge genom att föra växelväljaren åt sidan från läge D till ändläget vid "±". Förardisplayen visar vilken växel som används.

• Tryck växelväljaren framåt mot "+" (plus) för att växla upp ett steg och släpp den.
  • Tryck växelväljaren bakåt mot "" (minus) för att växla ner ett steg och släpp den.
  • Tryck växelväljaren åt sidan till ändläget vid D för att återgå till D-läget.
P5P6-1917-8G-Gear shift mode M in driver display
Översikt över växlingsmönster i förardisplay för liten växelspak.

Manuellt växelläge kan väljas när som helst under färden. Bilen motorbromsar när gaspedalen släpps.

Välj manuellt växelläge genom att föra växelväljaren bakåt från läge D. Förardisplayen visar vilken växel som används.

• Tryck växelväljaren åt höger mot "+" (plus) för att växla upp ett steg och släpp den.
  • Tryck växelväljaren åt vänster mot "" (minus) för att växla ner ett steg och släpp den.
  • Tryck växelväljaren bakåt för att återgå till D-läget.

För att undvika ryck och motorstopp växlar växellådan automatiskt ner om farten sjunker lägre än vad som är lämpligt för den valda växeln.

1. 1 Gäller bilar med den lilla växelspaken.