Avåkningsskydd Run-off Mitigation

Avåkningsskyddets uppgift är att hjälpa föraren reducera risken att bilen oavsiktligt lämnar vägen genom att aktivt styra bilen tillbaka in på vägen igen.

Funktionen är aktiv i hastighetsintervallet 65–140 km/h (40–87 mph) på vägar med väl synliga sidomarkeringar/-linjer.

En kamera läser av vägkanter och målade sidomarkeringar. Om bilen är på väg att korsa vägkanten kommer Avåkningsskydd att aktivt styra bilen tillbaka in på vägen. Och om styringrepp inte anses vara tillräckligt för att undvika avåkning, kan även bromsingrepp aktiveras.

Avåkningskydd ingriper inte med varken styrassistans eller bromsingrepp om körriktningsvisaren används. Om funktionen detekterar att föraren kör bilen på ett aktivt sätt, kommer en aktivering av Avåkningskydd att undertryckas en kort stund.

Funktionen har två aktiveringsnivåer:

• Enbart styrassistans
  • Styrassistans med bromsingrepp

Avåkningsskydd med styrassistans

P5-1617-s+v90 LKA Avåkningsskydd-1
Run-off Mitigation ingriper med styrhjälp.

Avåkningsskydd med styrassistans och bromsingrepp

P5-1617-s+v90 LKA Avåkningsskydd-2
Run-off Mitigation ingriper med styrhjälp och bromsning.

Bromsingrepp hjälper i situationer då enbart styrassistans inte räcker till. Bromskraften anpassas automatiskt beroende på situationen vid avåkningstillfället.

Inställningar för Avåkningsskydd Run-off Mitigation

Funktionen Avåkningsskydd är valbar – föraren kan välja På eller Av genom att dra ner centerdisplayens toppvy och där söka fram följande:

InställningarMy CarIntelliSafeFilassistans

För att aktivera Avåkningsskydd:
  • Markera rutan vid Run-off Mitigation, Assistans vid passerande av vägkant – funktionen är därefter aktiverad.

Aktuell inställning för Avåkningsskydd vid motoravstängning är kvar vid påföljande motorstart.

Begränsningar för Avåkningsskydd Run-off Mitigation

I vissa krävande situationer kan Avåkningsskydd ha svårt att hjälpa föraren på rätt sätt – då rekommenderas att funktionen stängs av.

Exempel på sådan situation kan vara:
  • vägarbete
  • vinterväglag
  • smala vägar
  • dålig vägbeläggning
  • mycket sportigt körsätt
  • dåligt väder med reducerad sikt
  • vägar med otydliga eller obefintliga sidomarkeringar
  • kanter eller andra linjer än körfältets sidomarkeringar.

Varning

Funktionen Avåkningsskydd är endast ett förarhjälpmedel och fungerar inte i alla körsituationer, trafik-, väder- och vägförhållanden.

Funktionen kan inte detektera barriärer, räcken eller liknande hinder vid sidan av körbanan.

Föraren är alltid ansvarig för att fordonet framförs på ett säkert sätt samt att gällande lagar och trafikbestämmelser följs.

OBS

Funktionen använder bilens kameraenhet som har vissa generella begränsningar, se avsnittet "Begränsningar för kameraenheten".