Växellägen för automatisk växellåda

Med en automatisk växellåda väljer systemet växel så att körningen blir optimal. Växellådan har även ett manuellt växelläge.
P5-1519-XC90-Hybrid gear shifter with gear shift modes

Förardisplayen visar vilket växelläge som är valt:

P, R, N, D eller B.

Vid manuell växling visas även vilken växel som används (1 – 8).

Växling

Växelväljaren är av Shift-by-wire-typ där växlingarna utförs elektroniskt istället för mekaniskt. Detta innebär enklare växlingar och mer distinkta växellägen.

Byt växelläge genom att trycka den återfjädrande växelväljaren framåt eller bakåt.

P5-1746-All hybrid- Gear shifter RNDB

Växellägen

Parkeringsläge – P

P5-1746-All hybrid- Gear shifter P

Parkeringsläget aktiveras med P-knappen som är placerad intill växelväljaren.

Välj läge P när bilen är parkerad eller när motorn ska startas. Bilen måste stå stilla när parkeringsläget väljs.

För att välja ett annat växelläge när parkeringsläget är valt måste bromspedalen vara nedtryckt och tändningsläget vara II.

Vid parkering – ansätt först parkeringsbromsen och välj därefter parkeringsläget.

Varning

Använd alltid parkeringsbromsen vid parkering på lutande underlag. En ilagd växel eller automatlådans P-läge är inte tillräckligt för att hålla bilen stilla i alla situationer.

OBS

Växelväljaren måste stå i P-läge för att bilen ska kunna låsas och larmas.

Hjälpfunktioner

Systemet kommer att växla till P-läge automatiskt:

• om bilen stängs av i läge D eller R.
  • om föraren lossar säkerhetsbältet och öppnar förardörren när bilen är igång med växelväljaren i ett annat läge än P.

För att parkera en bil utan bälte och med öppen dörr – upphäv P-läget genom att lägga i R eller D igen.

Backläge – R

Välj läge R för att backa. Bilen måste stå stilla när backläget väljs.

Neutralläge – N

Ingen växel är ilagd och motorn kan startas. Ansätt parkeringsbromsen om bilen står stilla med växelväljaren i N-läge.

För att kunna växla från neutralläget till ett annat växelläge måste bromspedalen vara nedtryckt och tändningsläget vara II.

Körläge – D

D är det normala körläget. Upp- och nedväxling sker automatiskt beroende på gaspådrag och hastighet. Bilen ska stå stilla vid växling från läge R till läge D.

Bromsläge – B

B kan väljas när som helst under färden. I B-läget elmotorbromsar bilen när gaspedalen släpps samtidigt som hybridbatteriet laddas. Detta ger fler möjligheter till återladdning av hybridbatteriet, då laddningen sker även utan att föraren använder bromspedalen.

P5-1519-XC90 Hybrid gear shift B-mode in DIM
B-läge i förardisplayen.

Ifrån B-läget är det möjligt att manuellt växla ned till lägre växlar. Förardisplayen visar vilken växel (1 - 8) som används.

• Tryck växelväljaren bakåt en gång för att växla ned till närmast lägre växel.
  • Tryck växelväljaren bakåt en gång till för att växla ned ytterligare.

För att kunna växla manuellt till en högre växel krävs att bilen är utrustad med rattpaddlar*.

• Tryck växelväljaren framåt för att återgå till D-läget.

För att undvika ryck och motorstopp växlar växellådan automatiskt ner om farten sjunker lägre än vad som är lämpligt för den valda växeln.