Kontroll av släpvagnslampor

Vid inkoppling av en släpvagn – kontrollera att släpvagnens alla lampor fungerar innan avfärd.

Blinkers och bromsljus på släpvagn

Om en eller flera av släpvagnens blinkers eller bromsljuslampor är trasiga visar förardisplayen en symbol och ett meddelande. Övriga lampor på släpvagnen måste kontrolleras manuellt av föraren innan avfärd.

SymbolMeddelande
P5-XC90H-1519-Trailer turn indicator
  • Släpvagnsblinkrar Höger blinker fungerar ej
  • Släpvagnsblinkrar Vänster blinker fungerar ej
P5-XC90H-1519-Trailer brake light
  • Släpvagnsbromsljus Funktionsfel

Om någon lampa för släpvagnens körriktningsvisare är trasig blinkar dessutom förardisplayens symbol för körriktningsvisarna snabbare än normalt.

Dimbakljus på släpvagn

Vid inkoppling av släpvagn kan det förekomma att dimbakljuset inte tänds upp på bilen, i dessa fall förflyttas dimbakljusfunktionaliteten till släpvagnen. Kontrollera därför i dessa fall vid aktivering av dimljus att släpvagnen är utrustad med dimbakljus för att framföra ekipaget på ett säkert sätt.

Kontroll av släpvagnslampor*

Automatisk kontroll

Efter elektrisk inkoppling av en släpvagn är det möjligt att säkra att släpets lampor fungerar via en automatisk ljusaktivering. Funktionen hjälper föraren att kontrollera att lamporna på släpet fungerar innan avfärd.

För att kunna genomföra kontrollen måste bilen vara avstängd.
När en släpvagn kopplas till dragkroken visas meddelandet Automatisk kontroll av släpvagnslampor i förardisplayen.
Bekräfta meddelandet genom att trycka på högra rattknappsatsens O-knapp.
Ljuskontrollen startar.
Gå ur bilen för att kunna kontrollera lampornas funktion.
Alla släpvagnens lampor börjar blinka - sedan tänds lamporna en i taget.
Kontrollera visuellt att alla lampor som finns tillgängliga på släpvagnen fungerar.
Efter en stund blinkar alla lampor på släpvagnen till igen.
Kontrollen är genomförd.

Stänga av automatisk kontroll

Den automatiska kontrollfunktionen går att stänga av i centerdisplayen.

Tryck på Inställningar i toppvyn.
Tryck på My CarLjus och belysning.
Avmarkera Automatisk kontroll av släpvagnslampor.

Manuell kontroll

Om den automatiska kontrollen är avstängd är det möjligt att starta kontrollen manuellt.

Tryck på Inställningar i toppvyn.
Tryck på My CarLjus och belysning.
Välj Manuell kontroll av släpvagnslampor.
Ljuskontrollen startar. Gå ur bilen för att kunna kontrollera lampornas funktion.