Köra med Start/Stopp-funktion

Start/Stopp-funktionen stänger av motorn tillfälligt vid stillastående och startar sedan automatiskt igen då färden fortsätter.

Start/Stopp-funktionen är tillgänglig när bilen startas och kan aktiveras om vissa villkor är uppfyllda. Förardisplayen indikerar om funktionen är tillgänglig, aktiv eller inte tillgänglig.

Samtliga bilens ordinarie system som belysning, radio etc. fungerar normalt även vid auto-stoppad motor. Viss utrustning kan dock få funktionen tillfälligt reducerad, t.ex. klimatanläggningens fläkthastighet eller extremt hög volym på ljudanläggningen.

Auto-stopp

För att motorn ska auto-stoppa gäller följande:

• Stanna bilen med färdbromsen och håll sedan kvar foten på bromspedalen – motorn auto-stoppar.

I körläge Eco eller Comfort1 kan motorn auto-stoppa innan bilen står helt still.

Med adaptiv farthållare eller Pilot Assist aktiverad auto-stoppar motorn efter cirka tre sekunder.

Auto-start

För att motorn ska auto-starta gäller följande:

• Släpp bromspedalen – motorn auto-startar och färden kan fortsätta. I en uppförsbacke ingriper backstarthjälpen (HSA) som förhindrar att bilen rullar bakåt.
  • När Auto hold är aktiverad fördröjs auto-starten tills gaspedalen trycks ned.
  • När adaptiv farthållare eller Pilot Assist är aktiverade auto-startar motorn när gaspedalen trycks ned, eller med ett tryck på P5-1507-Symbol 5x3,5-CC rattknapp Återuppta hastighet-knappen på rattens vänstra knappsats.
  • Behåll fottrycket på bromspedalen och tryck på gaspedalen – motorn auto-startar.
  • I en nedförsbacke: Lätta fottrycket från bromspedalen något så att bilen börjar att rulla – motorn auto-startar efter en liten hastighetsökning.

Symboler i förardisplayen

Med 12-tums förardisplay*

• Texten READY visas i varvtalsmätaren när funktionen är tillgänglig.
  • En visare i varvtalsmätaren pekar på READY när funktionen är aktiv och motorn är auto-stoppad.
  • Texten READY är gråtonad när funktionen inte är tillgänglig.
  • Ingen text visas när funktionen är avstängd.
P5-1507-StartStop READY symbol in gauge
Funktionen är aktiv och motorn är auto-stoppad.

Med 8-tums förardisplay

Symbolen visas i nederkant av hastighetsmätaren.

SymbolInnebörd
P5-1507 Symbol Stop/Start inactive
Vit symbol: Funktionen är tillgänglig.
P5-1507 Symbol Stop/Start active
Beige symbol: Funktionen är aktiv och motorn är auto-stoppad.
P5-1507 Symbol Stop/Start not available
Funktionen är inte tillgänglig, villkoren är inte uppfyllda.
Ingen symbol visas när funktionen är avstängd.
  1. 1 Normalt startläge.
  2. * Tillval/tillbehör.