Gearpositioner for automatisk gearkasse

Med automatgearkasse vælger systemet gear, så kørslen bliver optimal. Gearkassen har også en manuel gearposition.
P5-1519-XC90-Hybrid gear shifter with gear shift modes

På førerdisplayet vises, hvilket gear der er valgt:

P, R, N, D eller B.

Ved manuelt skifte vises også, hvilket gear der anvendes.

Gearskift

Gearvælgeren er af typen Shift-by-wire, hvor skiftene foretages elektronisk i stedet for mekanisk. Dette giver enklere skift og mere distinkte gearpositioner.

P5-1746-All hybrid- Gear shifter RNDB

Skift gearposition ved at trykke den fjederbelastede gearvælger fremad eller bagud.

Gearpositioner

Parkeringsposition – P

P5-1746-All hybrid- Gear shifter P

Parkeringspositionen aktiveres med P-knappen, der er placeret ved siden af gearvælgeren.

Vælg position P, når bilen er parkeret, eller når motoren skal startes. Bilen skal holde stille, når parkeringspositionen vælges.

For at vælge en anden gearposition, når parkeringspositionen er valgt, skal bremsepedalen være trådt ned og tændingspositionen være II.

Ved parkering - aktivér først parkeringsbremsen, og vælg derefter parkeringsposition.

Advarsel

Brug altid parkeringsbremsen ved parkering på et skrånende underlag. Et valgt gear eller P i automatgearkassen er ikke tilstrækkeligt til at holde bilen stille i alle situationer.

Note

Gearvælgeren skal stå i P-position, for at det skal være muligt at låse bilen og aktivere dens alarmer.

Hjælpefunktioner

Systemet vil automatisk skifte til position P

• hvis bilen slås fra i position D eller R.
  • hvis føreren udløser sikkerhedsselen og åbner førerdøren, når bilen er i gang og gearvælgeren i en anden position end P.

Parkering af bilen uden sele og med åben dør - annullér P-positionen ved at vælge R eller D igen.

Hvis bilen slukkes i neutral stilling, sker ingen automatisk overgang til P-stilling. Dette er for, at det skal være muligt at vaske bilen i den type bilvask, som forudsætter, at bilen rulles igennem anlægget.

Bakgear – R

Vælg position R for at bakke. Bilen skal holde stille, når bakgear vælges.

Neutral position – N

Der er ikke valgt noget gear, og motoren kan startes. Træk parkeringsbremsen, hvis bilen holder stille med gearvælgeren i N-position.

For at kunne skifte fra neutral position til en anden gearposition skal bremsepedalen være trådt ned og tændingspositionen være II.

Køretilstand – D

D er normal kørselsposition. Op- og nedgearing sker automatisk, alt efter gasgivning og hastighed.

Bilen skal holde stille, når der skiftes fra R til position D.

Bremseposition - B

P5-1519-XC90 Hybrid gear shift B-mode in DIM

Fra position B er det muligt at geare ned manuelt til lavere gear. B-positionen kan vælges når som helst under kørslen. Bilen elmotorbremser, når speederen slippes, samtidig med at hybridbatteriet oplades. Det giver flere muligheder for genopladning af hybridbatteriet, når opladningen finder sted, selv uden at føreren anvender bremsepedalen.

Vælg bremseposition ved at føre gearvælgeren bagud fra D. Førerdisplayet viser, hvilket gear der anvendes.

• Tryk gearvælgeren bagud en gang for at skifte ned til det nærmeste lavere gear.
  • Tryk gearvælgeren bagud en gang til for at skifte yderligere ned.

For at kunne skifte manuelt til et højere gear, kræves det, at bilen er udstyret med ratpadler*.

• Tryk gearvælgeren fremad for at vende tilbage til position D.

For at undgå ryk og motorstop skifter gearkassen automatisk ned, hvis farten sættes mere ned, end hvad der er passende for det valgte gear.