Dekk - behandling

Dekkenes oppgave er blant annet å bære last, gi grep mot underlaget, dempe vibrasjoner og beskytte hjulene mot slitasje.

Kjøreegenskaper

Dekkene betyr mye for bilens kjøreegenskaper. Dekktype, dimensjon, dekktrykk og hastighetsklasse er viktig for bilens egenskaper.

Dekkenes alder

Alle dekk som er eldre enn seks år, bør kontrolleres av en fagmann selv om de tilsynelatende er uskadde. Dekk eldes og brytes ned selv om de sjelden eller aldri brukes. Funksjonen kan da påvirkes. Det gjelder alle dekk som lagres for fremtidig bruk. Eksempler på ytre tegn som indikerer at dekket er uegnet for bruk er sprekker og misfarginger.

Nye dekk

P3-1020-Däckens ålder

Dekk er ferskvare. Etter noen år begynner de å bli harde, samtidig som friksjonsegenskapene etter hvert svekkes. Forsøk derfor å få så nye dekk som mulig ved utskifting. Dette er spesielt viktig når det gjelder vinterdekk. De siste sifrene i sifferkombinasjonen angir produksjonsuken og -året. Dette er dekkets DOT-merking (Department of Transportation) og angis med fire sifre, for eksempel 1510. Dekket på bildet er produsert i uke 15 i år 2010.

Sommer- og vinterhjul

Når sommer- og vinterdekkene skiftes, skal de merkes med hvilken side de har vært montert på, for eksempel V for venstre og H for høyre.

Slitasje og vedlikehold

Riktig dekktrykk gir jevnere slitasje. Kjørestil, dekktrykk, klima og kvalitet på veibanen har innvirkning på hvor raskt dekkene eldes og slites. For å unngå forskjeller i mønsterdybde og hindre at slitasjemønster oppstår kan for- og bakhjulene skiftes med hverandre. Passende kjørelengde ved det første skiftet er ca. 5000 km og deretter med intervall på 10000 km. Volvo anbefaler at du kontakter et autorisert Volvo-verksted for kontroll ved usikkerhet om mønsterdybden. Hvis det allerede er stor forskjell på slitasjen (>1 mm forskjell i mønsterdybde) mellom dekkene, skal de minst slitte dekkene alltid monteres bak. En forhjulssladd er vanligvis lettere å oppheve enn en bakhjulssladd, og fører til at bilen fortsetter rett frem i stedet for at bakenden sladder ut til siden og man eventuelt helt mister kontrollen over bilen. Derfor er det viktig at bakhjulene aldri mister festet før forhjulene.

Hjul med monterte dekk skal oppbevares liggende eller hengende - ikke stående.

 Advarsel

Et skadet dekk kan føre til at du mister kontrollen over bilen.