Girposisjon for automatgir

Med automatgir velger systemet gir for optimal kjøring. Girkassen har også en manuell modus.
P5-1519-XC90-Hybrid gear shifter with gear shift modes

Førerdisplayet viser hvilket gir som er valgt:

P, R, N, D eller B.

Ved manuell giring vises også hvilket gir som er valgt (1–8).

Giring

Girvelgeren er av Shift-by-wire-type, der girskiftene utføres elektronisk i stedet for mekanisk. Det gir enklere og mer presise girskift.

Skift girposisjon ved å trykke fjærende girvelgeren forover eller bakover.

P5-1746-All hybrid- Gear shifter RNDB

Girposisjoner

Parkeringsposisjon - P

P5-1746-All hybrid- Gear shifter P

Parkeringsstilling aktiveres med P-knappen som er plassert ved siden av girspaken.

Velg stilling P når bilen er parkert, eller når motoren skal startes. Bilen må stå stille når du aktiverer parkeringsstilling.

For å velge en annen girposisjon når parkeringsstilling er valgt, må bremsepedalen være trykket inn og tenningsposisjonen være II.

Ved parkering - sett først på parkeringsbremsen og velg deretter parkeringsstilling.

Advarsel

Bruk alltid parkeringsbremsen ved parkering på skrått underlag. Det er ikke tilstrekkelig å sette bilen i gir eller bruke automatgirets P-stilling for å holde bilen stille i alle situasjoner.

Notat

Girspaken må stå i P-posisjon for at bilen skal kunne låses og alarmen aktiveres.

Hjelpefunksjoner

Systemet vil automatisk gire til P-posisjon:

• hvis bilen slås av i posisjon D eller R.
  • hvis føreren løsner sikkerhetsbeltet og åpner førerdøren, når bilen er i gang og girvelgeren står i en annen posisjon enn P.

For å parkere en bil uten sikkerhetsbelte og med åpen dør - opphev P-stilling ved å velge R eller D igjen.

Revers - R

Velg posisjon R for å rygge. Bilen må stå stille når du legger inn revers.

Nøytral posisjon (fri) - N

Ingen gir er lagt inn, og motoren kan startes. Sett på parkeringsbremsen hvis bilen står stille med girvelgeren på N.

For at det skal være mulig å gire fra nøytral posisjon til en annen girposisjon, må bremsepedalen være inne og tenningsposisjonen må være II.

Kjøreposisjon - D

D er den normale kjøreposisjonen. Opp- og nedgiring foregår automatisk på grunnlag av gasspådrag og hastighet. Bilen skal stå stille ved giring fra posisjon R til posisjon D.

Bremseposisjon – B

B kan velges når som helst under kjøringen. I B-posisjonen el-motorbremser bilen når gasspedalen slippes opp, samtidig som hybridbatteriet lades. Det gir flere muligheter til gjenoppladning av hybridbatteriet fordi ladingen skjer også uten at føreren bruker bremsepedalen.

P5-1519-XC90 Hybrid gear shift B-mode in DIM
B-posisjon på førerdisplayet.

Fra B-posisjonen er det mulig å gire ned manuelt til lavere gir. På førerdisplayet vises hvilket gir (1–8) som brukes.

• Trykk girvelgeren bakover én gang for å gire ned til nærmeste lavere gir.
  • Trykk girvelgeren bakover én gang til for å velge enda lavere gir.

For at det skal være mulig å gire manuelt til et høyere gir, kreves at bilen er utstyrt med rattspaker*.

• Trykk girvelgeren forover for å gå tilbake til D-posisjonen.

For å unngå rykk og motorstans girer girkassen automatisk ned hvis farten synke under det som er passe for det valgte giret.