Använda parkeringsbroms

Använd parkeringsbromsen för att förhindra att bilen rullar iväg från stillastående.

Ansätta parkeringsbromsen

P5-1507-parking brake activate
Dra reglaget uppåt.
Symbolen i förardisplayen tänds när parkeringsbromsen är ansatt.
Kontrollera att bilen står still.

Symbol i förardisplayen

SymbolInnebörd
P5-1507 Symbol Park brake

Symbolen är tänd när parkeringsbromsen är ansatt.

Om symbolen blinkar innebär det att ett fel har uppstått. Läs meddelande i förardisplayen.

Automatisk ansättning

Parkeringsbromsen ansätts automatiskt:

• om funktionen Auto Hold (automatisk broms vid stillastående) är aktiverad och bilen har stått stilla ca 5 minuter.
  • när växelläge P väljs i en brant backe.
  • när bilen stängts av.

Nödbroms

I nödfall kan parkeringsbromsen ansättas när bilen är i rörelse genom att dra och hålla upp reglaget. Bromsförloppet avbryts när reglaget släpps.

OBS

Vid nödbromsning i högre hastigheter ljuder en signal under bromsförloppet.

Lossa parkeringsbromsen

P5-1507-parking brake release

Lossa manuellt

Tryck ned bromspedalen bestämt.
Tryck ned reglaget.
Parkeringsbromsen släpper och symbolen i förardisplayen slocknar.

Lossa automatiskt

Ta på säkerhetsbältet.
Starta bilen.

Välj växelläge D eller R och ge gas.

Parkeringsbromsen släpper och symbolen i förardisplayen slocknar.

Parkera i backe

Varning

Använd alltid parkeringsbromsen vid parkering på lutande underlag. En ilagd växel eller automatlådans P-läge är inte tillräckligt för att hålla bilen stilla i alla situationer.

Om bilen parkeras i uppförsbacke:

• Vrid hjulen i riktning från trottoarkanten.

Om bilen parkeras i utförsbacke:

• Vrid hjulen i riktning mot trottoarkanten.

Tung last i motlut

Tung last, t.ex. ett släp, kan göra att bilen rullar bakåt när parkeringsbromsen lossas automatiskt i kraftigt motlut. Undvik detta genom att dra reglaget uppåt samtidigt som bilen kör iväg. Släpp reglaget när motorn uppnår dragläge.

Inställningar för parkeringsbroms

Val av parkeringsbromsens automatiska aktivering görs via centerdisplayen.

Automatisk aktivering när bilen stängs av:
Tryck på Inställningar i toppvyn.
Tryck på My CarElektrisk parkeringsbroms och avmarkera/markera funktionen Automatisk aktivering av parkeringsbroms.