Head-up-display*

Head-up-displayen är ett komplement till bilens förardisplay och projicerar information från förardisplayen på vindrutan. Den projicerade bilden kan endast ses från förarens position.
P5-15w19 - HUD telephone call
Inkommande telefonsamtal.

Head-up-displayen visar varningar och information avseende hastighet, farthållarfunktioner, navigation etc. i förarens synfält. Även trafikskyltsinformation och inkommande telefonsamtal visas i head-up-displayen.

Viktigt

Displayenheten varifrån informationen projiceras finns i instrumentpanelen. För att undvika skador på displayenhetens täckglas – förvara inga föremål på täckglaset och se till att inga föremål faller ner på det.
P5 1507 HUD information
Exempel på vad som kan visas i displayen.
  1. P5-Icon red circle 1Hastighet
  2. P5-Icon red circle 2Farthållare
  3. P5-Icon red circle 3Navigation
  4. P5-Icon red circle 4Trafikskyltar

Ett antal symboler kan visas tillfälligt i head-up-displayen, t.ex.:

P5-1507 Symbol General red

Om varningssymbolen tänds – läs varningsmeddelande i förardisplayen.

P5-1507 Symbol General yellow

Om informationssymbolen tänds – läs meddelande i förardisplayen.

OBS

Förarens möjlighet att se informationen i head-up-displayen försämras av:

• användning av polariserande solglasögon
  • en körställning som medför att föraren inte sitter centrerad i sätet
  • föremål på displayenhetens täckglas
  • ogynnsamma ljusförhållanden.

OBS

Vissa synfel kan vid användning av head-up-display medföra huvudvärk och en känsla av ansträngdhet.

City Safety i head-up-displayen

OBS

Vid aktivering av City Safety* ersätts informationen i head-up-displayen av grafik för City Safety. Denna grafik tänds även om head-up-displayen är avstängd.
P5-1507 HUD collision warning
Grafiken för City Safety blinkar för att fånga förarens uppmärksamhet.

Aktivera/deaktivera head-up-display

Funktionen kan aktiveras/deaktiveras på två sätt via centerdisplayen:

Via funktionsvyn

P5-1507 Icon_car_functions_HUD_on_off

Tryck på knappen Head-up display.

Via inställningar

Tryck på Inställningar i toppvyn.
Tryck på My CarDisplayer.
Välj/välj bort Head-up display.

Valet kan sparas som personlig inställning i förarprofilen.

OBS

Aktivering/deaktivering och inställningar av head-up-displayen kan endast göras när den visar en projicerad bild. För detta krävs att bilens motor är igång.

Inställningar för head-up-display

Välj alternativ och justera inställningar för head-up-displayens visning på vindrutan.

Välja visningsalternativ

Tryck på Inställningar i centerdisplayens toppvy.
Tryck på My CarDisplayerHead-up display alternativ.

Välj vilka funktioner som ska visas:

• Visa navigation i head-up display
  • Road Sign Information i head-up display
  • Visa förarstöd i head-up display
  • Visa telefon i head-up display.

Inställningen kan sparas som personlig inställning i förarprofilen.

Justera ljusstyrka och höjdposition

P5-1507 Icon_car_functions_HUD_setup
Tryck på knappen Justeringar för head-up display i funktionsvyn i centerdisplayen.
Justera den projicerade bildens ljusstyrka och höjdposition i förarens synfält med rattens högra knappsats.
P5 Right steering wheel buttons, HUD
  1. P5-Icon red circle 1Minska ljusstyrkan
  2. P5-Icon red circle 2Öka ljusstyrkan
  3. P5-Icon red circle 3Höja positionen
  4. P5-Icon red circle 4Sänka positionen
  5. P5-Icon red circle 5Bekräfta

Grafikens ljusstyrka anpassas automatiskt till ljusförhållandena i dess bakgrund. Ljusstyrkan påverkas även av justeringen av ljusstyrkan i bilens övriga displayer.

Höjdpositionen kan lagras i minnesfunktion i elmanövrerat framsäte*.

Kalibrera horisontalläge

Kalibrering av head-up-displayens horisontalläge kan behövas i samband med byte av vindruta eller displayenhet. Kalibreringen innebär att den projicerade bilden roteras moturs eller medurs.

Tryck på Inställningar i centerdisplayens toppvy.
Välj My CarDisplayerKalibrering för head-up display.
Kalibrera bildens horisontalläge med rattens högra knappsats.
P5 Right steering wheel buttons_left_right, HUD
  1. P5-Icon red circle 1Rotera moturs
  2. P5-Icon red circle 2Rotera medurs
  3. P5-Icon red circle 3Bekräfta

Rengöring

Torka försiktigt displayens täckglas med en ren och torr mikrofiberduk. Vid behov fukta mikrofiberduken lätt.

Använd aldrig starka fläckborttagningsmedel. I svårare fall kan speciellt rengöringsmedel som finns hos Volvoåterförsäljare användas.

Vid byte av vindruta

Bil med head-up-display är utrustad med en speciell typ av vindruta som uppfyller kraven för visning av den projicerade bilden.

Vid byte av vindruta – kontakta en auktoriserad verkstad1. Rätt variant av vindruta måste monteras för att head-up-displayens grafik ska kunna visas på ett korrekt sätt.

1. * Tillval/tillbehör.
  2. 1 En auktoriserad Volvoverkstad rekommenderas.