Navigasjon* - trafikkinformasjon

Her vises symboler for visning av eksisterende trafikkinformasjon samt anvisninger om hvordan du åpner og finner trafikkinformasjon. Navigasjonssystemet tar kontinuerlig imot utsendt trafikkinformasjon.

TMC (Traffic Message Channel) er et standardisert kodesystem for trafikkinformasjon. Mottakeren søker automatisk opp riktig frekvens.

Nb!

TMC er ikke tilgjengelig i alle områder/land. Systemets dekningsområdet bygges stadig ut, derfor kan det av og til være nødvendig å oppdatere.

Trafikkinformasjonen presenteres forskjellig avhengig av om reisemål er angitt eller ikke.

P3-1346-NAV-Melco Trafiksymbol TMC

Dette symbolet på skjermen viser at trafikkinformasjon er tilgjengelig innenfor aktuelt mottaksområde. Fargen på symbolet angir hvor viktig informasjonen er:

• RØD - informasjonen leses opp og posisjonen vises på kartet.
  • GUL - ingen opplesning, posisjonen vises på kartet.
P3-1346-NAV-Melco Trafiksymbol Prblm-position

Dette symbolet markerer posisjonen for et trafikkproblem. Du finner mer informasjon i avsnittet Trafikkinformasjon - med angitt reisemål > Trafikkinformasjon på kartet.

Nb!

Trafikkinformasjon er ikke tilgjengelig i alle områder/land.

Sendingsområdene for trafikkinformasjon utvides kontinuerlig.

Trafikkinformasjon - uten angitt reisemål

Funksjonen gir mulighet til å vise trafikkproblemer uten at reisemål er valgt.

P3-1346-NAV-Melco Meny Trafinfo Trafik på kartan-UTAN rutt
Åpner blafunksjonen på kart.

Trafikkinformasjon på kart

I normalvisningen til navigasjonskilden trykker du på OK/MENU og velger TrafikkinformasjonTrafikk på kart.
Søk opp trafikkproblemet med blafunksjonen. Se beskrivelsen nedenfor i avsnittet Trafikkinformasjon - med angitt reisemål > Trafikkinformasjon på kart.

All trafikk

I normalvisningen til navigasjonskilden trykker du på OK/MENU og velger TrafikkinformasjonTrafikk på kart.
Liste over alle trafikkmeldinger innen mottakområdet vises.
Velg hva som skal vises. Se beskrivelsen nedenfor i avsnittet Trafikkinformasjon -med angitt reisemål > All trafikk.

Trafikkinformasjon - med angitt reisemål

Funksjonen viser trafikkproblemer når reisemål er angitt.

P3-1346-NAV-Melco Meny Trafinfo Lyssna på trafikinfo

Lytt til trafikkinformasjon langs reiseveien

I normalvisningen til navigasjonskilden trykker du på OK/MENU og velger TrafikkinformasjonLytt til trafikk på veien.
Aktuelle trafikkmeldinger langs reiseruten blir lest opp.

All trafikk

I normalvisningen til navigasjonskilden trykker du på OK/MENU og velger TrafikkinformasjonAll trafikk.
Liste over alle trafikkmeldinger innen mottakområdet vises. Trafikkinformasjonen grupperes først etter land (i grenseområdene), deretter veinummer, så gatenavn.
Velg et trafikkproblem (vei/gate) og bekreft med OK/MENU.
Trafikkproblemer listes opp, med den alvorligste forstyrrelsen høyest opp, f.eks. totalstopp i en fil.
Velg et trafikkproblem og bekreft med OK/MENU.

Ytterligere informasjon om trafikkproblemet vises, samt posisjon på kartet. Kartbildet sentreres rundt posisjonen for trafikkproblemet.

P3-1346-NAV-Melco Meny Trafinfo All trafik-4
Trafikkproblem på kart.

Trafikkinformasjon på kart

I normalvisningen til navigasjonskilden trykker du på OK/MENU og velger TrafikkinformasjonTrafikk på kart.
Bla i kartet til den trafikkhendelsen/symbolet det ønskes detaljert informasjon om, befinner seg i trådkorset.
En gul ramme tennes rundt symbolet.
Bekreft valget med trykk å OK/MENU.

Tilgjengelige opplysninger vises, f.eks.:

• gatenavn/veinummer
  • land
  • problemets art
  • utstrekningen av problemet
  • varigheten på problemet

Hvis det finnes flere trafikkproblemer innenfor rammen til trådkorset, vises først det som er nærmest sentrum av trådkorset.

Tall, f.eks. "2/5" øverst på skjermen betyr at aktuell informasjon er nummer 2 av totalt 5 meldinger innenfor trådkorset - resten av meldingene blar du til med korte trykk på OK/MENU.

Direkteoppført informasjon

Px-1420-NAV-Melco Meny Trafinfo Trafik på kartan-2
I normalvisningen til navigasjonskilden trykker du på OK/MENU og velger TrafikkinformasjonTrafikk på kart.
Direkteoppførte trafikkproblemer (to stykker i forrige bilde) angir at informasjonen gjelder aktuell kjøreplan.
Velg et trafikkproblem og bekreft med OK/MENU.

Ytterligere informasjon om trafikkproblemet vises, samt posisjon på kartet. Kartbildet sentreres rundt posisjonen for trafikkproblemet.

P3-1346-NAV-Melco Meny Trafinfo All trafik-4
Trafikkproblem på kart.

Omfanget av trafikkproblemet

Noen trafikkproblemer er ikke bare knyttet til en enkelt posisjon, men kan omfatte en lengre strekning.

I tillegg til symboler for posisjonen til trafikkproblemet, er aktuell veistrekning også markert med en rekke kryss "xxxxx".

• Lengden på markeringen tilsvarer området for trafikkproblemet (veistrekning).
  • Markeringen er satt i riktig kjøreretning.
P3-1346-NAV-Melco Meny Trafinformation Trafik på kartan-4
Trafikkproblem med utbredelse.

Størrelse på område for trafikkinformasjon

Kartskalaen avgjør hvor stor mengde trafikkinformasjon som kan vises. Jo større kartområde skjermen viser, desto flere trafikkproblemer kan vises.