Volvo EX90 Upoznajte novi potpuno električni model EX90, vrhunski SUV sa 7 sjedišta koji definira novu eru sigurnosti.

600 km

električnog dometa

(Do)

Procijenjeno vrijeme brzog punjenja istosmjernom strujom (10-80%)

Snaga

Ubrzanje

(od 0 do 100 km/h)

Stvoren potpuno električan

Volvo EX90 može preći do 600 km uz jedno punjenje bez emisija ispušnih plinova te ima mogućnost dvosmjernog punjenja.

Svestrana udobnost za do 7 osoba

Maksimalno povećajte prostor za noge i ergonomsku udobnost. Odaberite između sedam, šest ili pet lako podesivih sjedišta za odrasle.

Novo doba sigurnosti

Vrhunski radari i kamere poboljšane lidarom otkrivaju potencijalne rizike izvan vašeg vida te pružaju dodatnu podršku kada je to potrebno.

Povezivanje sljedeće generacije

Poboljšajte svoje iskustvo vožnje uz 5G i ugrađen Google. Bežična ažuriranja osiguravaju da je vaš automobil uvijek ažuriran.

Povezivanje

Brže, reaktivnije povezivanje

Jednostavno upravljajte svim, od klime u kabini do pogleda kamere do 360° na velikom, plutajućem centralnom ekranu.

Inovacije

Tehnologija sigurnog prostora

Inovacije, koje uključuju najsavremeniji set senzora koji sadrži lidar, sistem upozorenja vozača i detekciju putnika, pomažu u isporuci našeg najsveobuhvatnijeg nivoa standardne sigurnosti ikada.

Senzori

Vodeća sigurnost u industriji

Ostanite na oprezu uz podršku naše tehnologije otkrivanja spoljašnjosti. Sadržavajući lidar, može otkriti rizike s velikom preciznošću, u svrhu podrške našeg cilja vizije bez sudara.

Želi li znati više o modelu Volvo EX90?

Mogu li Volvo EX90 naručiti online?

Još uvijek ne. Registrujte se na najnovije vijesti i obavijestit ćemo vas kada Volvo EX90 bude moguće naručiti online u vašoj regiji.

Da li je Volvo EX90 dostupan samo kao potpuno električno vozilo?

Da.

Koliko dugo mogu voziti bez punjenja baterije potpuno električnog modela Volvo EX90?

Domet zavisi od različitih faktora kao što su stil vožnje, vanjska temperatura, vrijeme, vjetar, topografija i putevi. Ostali faktori koji utiču na domet uključuju i količinu električne energije koju koristite za funkcije automobila, kao što su grijanje i hlađenje. Jedan od načina da poboljšate domet je da unaprijed pripremite automobil za vrijeme punjenja, tako da već imate ugodnu temperaturu prilikom početka vožnje.

Koliko košta punjenje baterije modela Volvo EX90?

Cijena električne energije varira u zavisnosti od lokalnih uslova, ali je često niža u odnosu na cijenu benzina ili dizela. Niža cijena goriva također je jedan od nekoliko razloga za prelazak na električni automobil. A za još niže troškove, svoj Volvo EX90 možete unaprijed postaviti da se puni u vrijeme najniže tarife, što je često noću.

Koji je najbrži način za punjenje mog potpuno električnog modela EX90 na dugim putovanjima?

Najbrže punjenje na putu je moguće na stanicama za brzo punjenje istosmjernom strujom. Za najbrže moguće punjenje preporučujemo da nivo punjenja automobila ograničite na 80%. Na taj način se vrijeme punjenja skraćuje jer posljednjih 20% punjenja traje najduže. Stoga punjenje baterije od 10 do 80% na brzom punjaču istosmjernog napona od 250 kW može trajati manje od 30 minuta.

* Ali ako morate doći do svog odredišta ili sljedeće stanice za punjenje, možete odabrati punjenje baterije do 100% pomoću postavki na središnjem ekranu automobila.

* Vrijeme punjenja se može razlikovati te zavisi od faktora poput vanjske temperature, trenutne temperature baterije, opreme za punjenje, stanja baterije i stanja vozila.

Da li je Volvo EX90 u potpunosti napravljen bez kože?

Da. Umjesto kože razvili smo vlastiti materijal Nordico koji se sastoji od recikliranih boca iz polietilen tereftalata (PET), bioloških materijala iz švedskih i finskih šuma te tekstila od recikliranih vinskih čepova. Nordico ima 70% manji ugljični otisak od kože koja je trenutno korištena u unutrašnjosti. Do 2030. godine, svi novi potpuno električni automobili Volvo će biti napravljeni bez kože.

Gdje mogu puniti svoj Volvo EX90?

U zemljama u kojima se na usluzi Google Maps mogu naći stanice za punjenje, pronaći ćete javne stanice za punjenje na mapi ili uz pomoć aplikacije za pametni telefon.

Da li je Volvo EX90 opremljen uslugom Apple CarPlay?

Da.

Da li Volvo EX90 ima ugrađen Google?

Da.*

* Googleove usluge su omogućene pomoću paketa digitalnih usluga koji je uključen četiri godine. Po isteku ovog perioda, primijenit će se novi uslovi i naknade ako se odlučite za obnovu pretplate.

Kako mogu sa sigurnošću znati da je baterija automobila proizvedena na ekološki i društveno odgovoran način?

Kompanija Volvo Cars se zalaže za potpunu sljedivost. Želimo da se naši kupci osjećaju ponosno što voze automobil Volvo za koji su surovine za baterije odgovorno nabavljene. Uvođenje blockchain tehnologije značajno poboljšava sljedivost u lancu nabavke kobalta. Blockchain u spoju s inspekcijama na rudarskim lokacijama, GPS praćenjem, skeniranjem pri ulazu i izlazu, verifikovanim pružateljima logističkih usluga, prepoznavanjem lica, provjerama identiteta i vremenskim praćenjem doprinosi sljedivosti materijala od rudnika do fabrike automobila.

Blisko sarađujemo sa svojim dobavljačima kako bismo osigurali održive proizvode i usluge. Zalažemo se za odgovornu nabavku minerala i metala te u potpunosti podržavamo Smjernice OECD-a o dužnoj pažnji za odgovorne lance opskrbe mineralima iz sukobima pogođenih i visokorizičnih područja.

Održivost je ključni faktor pri procjeni i odabiru dobavljača za nas. Pratimo rad postojećih dobavljača i pratimo revizije trećih strana. Od dobavljača baterija također tražimo da minimiziraju emisije ugljika tokom procesa proizvodnje, uključujući i korištenjem obnovljive energije. Svi naši dobavljači moraju prihvatiti kodeks ponašanja za poslovne partnere kompanije Volvo Cars koji uključuje i poštivanje zakona o ljudskim pravima i pravima radnika.

Da li je Volvo EX90 siguran automobil?

Sigurnost nam je u genima. Vođeni svojom dugoročnom vizijom sigurnosti, uz novi automobil Volvo želimo u potpunosti spriječiti sudare na putevima. Ovakav odabir je dokaz naše nepokolebljive posvećenosti stalnom poboljšanju sigurnosti. Uz lidar tehnologiju i standardni superračunar u modelu EX90 kojeg pokreće umjetna inteligencija te snažan komplet vanjskih i unutrašnjih senzora, EX90 će dostići najviši nivo standardne sigurnosti automobila Volvo. Ako želite saznati više o našem naslijeđu na području sigurnosti, posjetite https://www.volvocars.com/ba/v/safety/heritage.

Šta je dvosmjerno punjenje?

Volvo EX90 će biti prvi Volvo automobil koji je hardverski spreman za dvosmjerno punjenje. U početku postajući dostupno na odabranim tržištima, dvosmjerno punjenje ima potencijal pomoći potrošačima da svoje korištenje energije učine jeftinijim, efikasnijim i održivijim.

Dvosmjerno punjenje omogućava praktičnu prenamjenu energije povezivanjem baterije s kućom i njenim sistemom napajanja za uravnoteženiju i održiviju potrošnju energije, ali u nekim slučajevima podržava i dom tokom nestanka struje. U budućnosti, Volvo EX90 će također omogućiti punjenje drugih električnih Volvo automobila i uređaja kao što su e-bicikli.

Uparen s mogućnostima pametnog punjenja koje dolaze s aplikacijom za pametne telefone Volvo Cars, Volvo EX90 će moći promijeniti punjenje automobila kada potražnja iz mreže i cijene budu niske – što obično znači da postoji više obnovljivih izvora u energetskoj mješavini – i sačuvati tu uskladištenu energiju za njeno kasnije korištenje.

Dvosmjerno punjenje bi također moglo omogućiti kupcima da podrže mrežu na različite načine, skladištenjem energije u vrijeme kada postoji višak energije iz obnovljivih izvora ili prodajom viška energije natrag u mrežu tokom vrhunca korištenja, kada je potražnja veća.

Kada ova funkcionalnost poraste kako bi pokrila više marki automobila i tržišta, održivost električne mreže u cjelini bi se mogla povećati, što bi dovelo do smanjenja rasipanja energije iz obnovljivih izvora u trenucima kada proizvodnja nadmašuje potražnju.

Opisane su buduća tehnologija i funkcije te se njihove mogućnosti mogu razlikovati. Funkcije možda nisu dostupne na svim tržištima te neće biti standardne na svim tržištima odnosno za sve modele.

Google, Google Play i Google Maps su zaštitni znaci kompanije Google LLC.Dvosmjerna mogućnost će biti lansirana na odabranim tržištima u budućnosti te stoga neće biti dostupna na svim tržištima. Druge komponente i/ili proizvodi mogu biti potrebni da bi se omogućila dvosmjerna sposobnost te mogu nastati dodatni troškovi. Obratite se korisničkoj službi za više informacija.