Volvo električni automobili

Sve što volite u vezi vožnje. Nula emisija iz ispušne cijevi.

Dizajnirani potpuno električno. Spremni za budućnost vožnje

Električna vožnja na višem nivou

Pogledali smo preko horizonta kako bismo razvili niz automobila koji podižu elektrifikaciju na viši nivo. Umjesto da jednostavno prilagođavamo prethodnu tehnologiju, mi dizajniramo i pravimo električne automobile koji pružaju novi način uživanja u životu na cesti.

Jedinstvene električne spoljašnjosti

Spoljašnjost Volvo električnih automobila vodi naš prepoznatljivi skandinavski stil dizajna u upečatljivom smjeru. Spoljašnjosti su odvažne i savremene, uz elegantne štitove usklađene bojama i aerodinamično optimizovane točkove i retrovizore za poboljšanu efikasnost.

Obnovljivi i reciklirani materijali

Presvlake i dekor u unutrašnjosti naših električnih automobila koriste obnovljive i reciklirane materijale na nove elegantne načine. Pretvoreni u vrhunske materijale, obogaćuju minimalističku unutrašnju arhitekturu naših luksuznih kabina.

Napravite više kilometara s jednim punjenjem

Naši sklopovi motora nove generacije i brzi ugrađeni punjači su dizajnirani da isporuče veći domet sa jednim punjenjem te čine svako punjenje efikasnijim.

Nikada ne propustite priliku za punjenje

Primajte automatske podsjetnike o punjenju na cesti kada vam baterija padne na 20 posto. Također možete dobiti podsjetnike kada se ne priključite na spremljene lokacije za punjenje putem aplikacije Volvo Cars.

Optimizirajte svako punjenje

Odaberite stanicu za punjenje i vaš automobil će zagrijati ili ohladiti bateriju do optimalne temperature za brzo punjenje. Ne morate ništa učiniti. Predkondicioniranje baterije je automatsko kada je baterija vašeg automobila napunjena 20 posto ili više.

Dizajnirani za sigurniju električnu vožnju.

Pogled iz ptičje perspektive na stražnju lijevu stranu potpuno električnog modela Volvo EX30 priključenog na punjač.

Jednostavno integrirajte punjenje u svoju dnevnu rutinu uz malu pomoć vašeg potpuno električnog Volvo automobila.

Inovativne baterije. Na vrhuncu najsavremenije energije.

Napredna sigurnost baterije

Naša posvećenost sigurnosti se proširuje i na baterije električnih automobila. Zato razvijamo i proizvodimo baterije i sisteme koji se koriste u našem asortimanu potpuno električnih automobila. Koristeći sisteme za upravljanje baterijama, također pratimo i regulišemo kako baterije rade tokom normalnog rada.

Proizvodnja i reciklaža baterija

Baterije su komponenta s najviše ugljika u našim električnim automobilima. Upravljajući cijelim proizvodnim lancem vrijednosti i recikliranjem, pomažemo da proizvodnja baterija bude što kružnija te izbjegavamo odlaganje baterija na deponiju na kraju njihovog životnog vijeka.

Garancija od 8 godina na bateriju

Novi Volvo električni automobili imaju produženu garanciju na bateriju koja vrijedi osam godina ili 160.000 km (ili koje god nastupi prije). Tokom garantnog perioda garantujemo 70 posto zdravstvenog stanja, što je pokazatelj kapaciteta za skladištenje energije baterije. To znači visok nivo performansi, zagarantovan.

Ilustrovani prikaz tehnologije kompanije Volvo Cars koja otkriva pješaka na pješačkom prijelazu.

Napredne sigurnosne funkcije

Vozite bezbrižno znajući da je vaš električni automobil opremljen naprednim inovacijama dizajniranim da vas i vaše najmilije čuvaju na putu.

Krupni plan ekrana pametnog telefona koji vozaču Volvo automobila prikazuje status punjenja njegovog automobila kako je prikazan u Volvo Cars app.

Izbacite nagađanje iz punjenja

Manje stresa oko punjenja uz Volvo Cars app. Jednostavni ekrani i kontrole vam pomažu pronaći javne punjače, provjeriti status punjenja, rasporediti punjenje i još mnogo toga. Saznajte više o funkcijama aplikacija koje štede vrijeme.

Električni Volvo automobil vozi seoskim putem.

Maksimalno povećajte svoj električni domet

Koristite naš interaktivni kalkulator dometa električnog automobila da saznate koju udaljenost može preći Volvo električni automobil.

Šta želite znati o potpuno električnim automobilima Volvo?

Kako funkcionišu električni automobili?

Električni automobili rade tako što koriste bateriju za skladištenje električne energije koja pokreće električni motor. Ovaj motor pretvara energiju za pokretanje točkova automobila. Električni automobili se ne oslanjaju na sagorijevanje goriva za proizvodnju energije. Umjesto toga, oni hvataju i pohranjuju energiju kroz punjenje i regenerativno kočenje.

Kako mogu napuniti svoj električni automobil kod kuće?

Preporučujemo zidnu kutiju Volvo Cars. Pruža brže i efikasnije punjenje od obične zidne utičnice.

Zidne kutije imaju integrisani držač kabla i kabl za punjenje od 5 metara s utičnicom tipa 2 (IEC 62196), što ih čini kompatibilnim sa svim potpuno električnim Volvo automobilima.

Postavite svoju zidnu kutiju u zatvorenom ili na otvorenom. Otporna je na vodu i možete kupiti postolje za postavljanje zidne kutije tamo gdje zidna površina nije dostupna.

Povežite se na zidnu kutiju putem Wi-Fi mreže da pogledate status punjenja, rasporedite punjenje i još mnogo toga koristeći svoj pametni telefon, računar ili tablet.

Dinamička LED rasvjeta na prednjoj strani zidne kutije koristi različite boje kako bi vam pomogla na prvi pogled provjeriti status punjenja.

Saznajte više o punjenju kod kuće.

Koliko dugo traje punjenje kod kuće?

Vrijeme punjenja ovisi o nekoliko faktora, uključujući opremu za punjenje koju koristite, početni nivo napunjenosti baterije i nivo koji želite.

Preporučujemo da držite bateriju napunjenu iznad 20 posto i punite samo do 90 posto. To može pomoći u smanjenju vremena punjenja (0 do 10 posto i 90 do 100 posto najduže) te pomoći u zaštiti zdravlja baterije.

Uživajte u brzom i efikasnom punjenju kod kuće uz zidnu kutiju Volvo Cars. Instalirajte svoju u zatvorenom ili na otvorenom i koristite Volvo Cars app da zakažete punjenje izvan vrhunca kada tarife za energiju mogu biti niže.

Koliko košta punjenje potpuno električnog automobila kod kuće?

Troškovi punjenja električnog automobila razlikuju se ovisno o tome gdje živite i kada punite. Međutim, vožnja potpuno električnog automobila može donijeti značajne uštede jer električno punjenje obično košta manje od benzina ili dizela.

Dodatno smanjite tekuće troškove planiranjem punjenja kod kuće kada su tarife za energiju najniže.

Na nekim tržištima, vozači Volvo automobila mogu imati koristi od ekskluzivnih popusta na javnim stanicama za punjenje. Saznajte više o punjenju vašeg Volvo automobila.

Postoje li popusti na javno punjenje za vozače automobila Volvo?

Na mnogim tržištima, vozači Volvo automobila uživaju popuste na javno punjenje unutar partnerskih mreža. Saznajte više o javnom punjenju s popustom.

Ima li kompanija Volvo Cars svoje stanice za punjenje?

Neki prodavači Volvo automobila sada imaju stanice za brzo punjenje. Uživajte u stopama punjenja s popustom prilikom odabira Volvo stanice za punjenje.

Kako mi automobil pomaže da pronađem najbližu stanicu za punjenje?

Koristite centralnu konzolu ili Volvo Cars app da pretražite Google Maps za stanice za punjenje u blizini. Filtrirajte po dostupnosti, brzini punjača, mreži za punjenje i cijeni. Kada odaberete odredište, dobit ćete detaljnu navigaciju.

U nekim modelima automobila ćete vidjeti očekivani nivo napunjenosti po dolasku, a baterija vašeg automobila će se automatski prethodno kondicionirati. Ovo osigurava da je baterija na optimalnoj temperaturi za efikasno punjenje.

Dostupno tamo gdje su dostupne Google usluge.

Koji električni Volvo automobil ima najveći domet?

EX90, naš potpuno električni SUV sa 7 sjedišta, ima najveći električni domet do 600 km.*

*Brojke su preliminarne i zasnivaju se na procjenama i izračunima kompanije Volvo Cars za EX90 te ovakvi rezultati nisu zagarantovani. Domet vožnje i potrošnja energije koji se jave u realnim uslovima se mogu razlikovati u zavisnosti od ponašanja u vožnji i drugih vanjskih faktora. Vrijeme punjenja se može razlikovati i zavisi od faktora poput vanjske temperature, temperature baterije, opreme za punjenje, stanja baterije i stanja vozila. Čeka se na homologaciju vozila.

Postoji li garancija za Volvo baterije za potpuno električne automobile?

Kada kupite novi potpuno električni Volvo automobil, vaša baterija je pokrivena garancijom od osam godina ili 160.000 km, koje god prije nastupi, pri čemu se automobil i baterija održavaju i koriste u skladu s preporukama kompanije Volvo Cars.

Može li se baterija zamijeniti?

Baterija i baterijski moduli se mogu zamijeniti kao i svaki drugi tehnički dio automobila.

Kako baterija utiče na sigurnost prilikom sudara?

Baterija dodaje približno 500 kg težine našim potpuno električnim automobilima. Ovo mijenja način na koji će sudar uticati na putnike u automobilu, kao i na druga vozila koja su uključena. Baterije također moraju biti zaštićene kako bi se izbjeglo štetno curenje nakon sudara. Koristeći niz inovativnih sigurnosnih rješenja, inženjeri kompanije Volvo Cars su dizajnirali potpuno električne automobile koji odgovaraju ovim izazovima.

Koliko je održavanja i servisa potrebno za potpuno električni Volvo automobil?

Električni motori u našim potpuno električnim automobilima su zapečaćeni doživotno. Bez pokretnih dijelova ili tekućina za dopunjavanje, ne zahtijevaju održavanje. To znači da je, u usporedbi s automobilom koji ima motor s unutrašnjim sagorijevanjem, potpuno električnim automobilima Volvo je potrebno mnogo manje održavanja.

Da li je ugljični otisak životnog ciklusa potpuno električnog Volvo automobila manji od ekvivalentnog vozila s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem?

Tokom prosječnog životnog ciklusa vozila, ugljični otisak potpuno električnog vozila (BEV) je manji od onog kod tradicionalnog vozila s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem (ICE). Ipak, udaljenost koju treba preći da bi emisija ugljika BEV vozila bila manja od emisije ICE vozila u velikoj mjeri zavisi od toga kako se proizvodi električna energija koja pokreće vozilo.

Ako svoj BEV punite obnovljivom električnom energijom, morat ćete voziti manje da biste došli do te tačke, u usporedbi s korištenjem električne energije proizvedene iz fosilnih goriva. Podstičemo vas da svoje električno vozilo napajate električnom energijom iz obnovljivih izvora.

Posvećeni smo punoj transparentnosti u pogledu punog uticaja ugljika naših električnih vozila. Analiza životnog ciklusa (LCA) je dostupna za neke od naših potpuno električnih automobila. Pogledajte stranicu s opisom proizvoda za potpuno električni Volvo automobil koji vas zanima za više informacija.

Kako mogu znati da li je baterija proizvedena na ekološki i društveno odgovoran način?

Kompanija Volvo Cars održava snažan fokus na lancu nabavke sirovina za baterije kako bi omogućila odgovoran izvor. 2019. godine smo pokrenuli blockchain kako bismo omogućili praćenje kobalta koji se koristi u našim baterijama od rudnika do automobila. Od tada, opseg se proširio na nikl, litijum i praćenje emisija ugljika.

Također imamo program revizije koji pokriva dobavljače lanca snabdjevanja baterijama. Revizije se provode u skladu sa Smjernicama OECD-a o dužnoj pažnji za odgovorne lance snabdijevanja mineralima iz područja pogođenih sukobima i visokorizičnim područjima te IRMA standardom za kritične zahtjeve za odgovorno rudarenje ili ekvivalentne šeme za rudnike.

Održivost je ključni faktor pri procjeni i odabiru dobavljača. Neprestano pratimo učinak naših postojećih dobavljača i radimo s njima na poboljšanju održivosti naših proizvoda i usluga.

Pročitajte više u Pravilima ponašanja za poslovne partnere grupe Volvo Car Group i Godišnji i izvještaj o održivosti grupe Volvo Car Group (stranice 172 do 17).

Volvo XC60 parkiran u rezervnom, industrijskom okruženju u ljubičastoj i ružičastoj svjetlosti šarenog izlaska sunca.

Alternativni put  

Odaberite plug-in hibrid za elektrifikaciju s motorom s unutrašnjim izgaranjem kao rezervom kada vam zatreba.