Ko smo mi

1927. godine smo počeli proizvoditi automobile jer smo vjerovali da ih niko drugi ne proizvodi dovoljno jakim ili sigurnim za švedske puteve. Saznajte više o našim modelima i glavnim prekretnicama tokom godina.

Ikonični automobili

Otkrijte neke od najikoničnijih Volvo modela. Od predstavljanja prvog automobila u 1927. godini do naših najnovijih modela.

Prvi Volvo automobil izlazi kroz kapiju fabrike.

1927. – Prvi automobil izlazi iz fabrike

Ujutro 14. aprila 1927. godine, prvi Volvo automobil izašao je kroz kapiju fabrike u Geteborgu na zapadnoj obali Švedske. Automobil je službeno nazvan ÖV4 i bio je otvoreni tourer s četverocilindričnim motorom. Prvi Volvo automobil bio je spreman da krene na put.

Sivi Volvo PV 44 na pozornici.

1944. – Stiže „mali Volvo”

1. septembra 1944. godine u Štokholmu je predstavljen automobil koji će Volvo učiniti međunarodnom automobilskom kompanijom. „Mali Volvo”, kako su ga zvali, viđen je u Švedskoj kao obećanje poslijeratnog prosperiteta, a u roku od dvije sedmice 2300 ljudi naručilo je PV 444.

1953. – Priča o karavanu počinje s Duettom

Volvo Duett je lansiran kao „dva automobila u jednom”: za posao i razonodu. Bio je prvi u dugom nizu karavana koji je od Volvo automobila napravio sinonim za ovu vrstu praktičnog vozila. Od tada je proizvedeno više od 6 miliona Volvo karavana.

Nekoliko PV 444 automobila se istovara s teretnog broda.

1955. – Počinje izvoz u SAD

U augustu 1955. iskrcan je prvi PV 444 u luci u Long Beachu, Kaliforniji. Mnogi posmatrači su bili skeptični, ali dvije godine kasnije kompanija Volvo Cars postaje drugi najveći uvozni brend u Kaliforniji, a 1974. godine su SAD postale naše najveće tržište u to vrijeme.

Sigurnosni pojas u tri tačke kojeg je predstavio izumitelj Nils Bohlin 1959. godine.

1959. - Sigurnosni pojas u tri tačke

Nils Bohlin, inžinjer kompanije Volvo, uveo je sigurnosne pojaseve u tri tačke u proizvodnu liniju PV 544 i odlučio je da se odrekne naših patentnih prava kako bi svi imali koristi. Procjenjuje se da je do danas sigurnosnim pojasem u tri tačke spašeno preko milion života.

Volvo 240 na brdu.

1976. – Mjerilo sigurnosti u SAD-u

Naša međunarodna reputacija za naprednu sigurnost je potvrđena kada je američka vlada kupila 24 automobila modela Volvo 240 za opsežno testiranje sudara. Kao rezultat testova, Volvo je u to vrijeme službeno izabran kao mjerilo za postavljanje sigurnosnih standarda za sve nove automobile.

Crveni Volvo 850 ispred mosta.

1991. – Automobil s četiri jedinstvene inovacije

Volvo 850 je predstavljen s četiri prvijenca: poprečni petocilindrični motor, sistem za zaštitu od bočnih udara, samopodesivi sigurnosni pojas za prednje sjedište i Delta-link stražnji ovjes. To je bio i prvi od naših većih modela s pogonom na prednje točkove.

Sivi Volvo XC90 vozi seoskim putem.

2002. – Naš prvi SUV

Kada je lansiran Volvo XC90, odmah je postao uspješan u cijelom svijetu. Nanovo je definirao segment velikih SUV vozila i postao najvažniji izvozni proizvod Švedske u nekoliko godina.

Žena pregleda karoseriju automobila u fabrici.

2013. – Prva fabrika za proizvodnju u Kini

Po prvi put smo vodili kompletan proizvodni pogon izvan Evrope. Pogon je svečano otvoren u Chengduu gdje smo prvobitno proizvodili Volvo S60L and XC60.

Pogled s leđa na crni Volvo XC90.

2015. – XC90 druge generacije

XC90 druge generacije označio je početak novog poglavlja naše historije. Sadržao je potpuno novi jezik dizajna, nove tehnologije i novu Scalable Product Architecture (SPA) platformu.

Volvo XC40, naš prvi kompaktni SUV.

2017. – Naš prvi kompaktni SUV

Volvo XC40 je bio prvi model zasnovan na našoj kompaktnoj modularnoj arhitekturi vozila (CMA) koja je postavila naš novi standard za dizajn, povezivost i sigurnost. To je ujedno bio i prvi model automobila kojem ste mogli pristupiti putem naše mjesečne paušalne pretplatničke usluge Care by Volvo.

Crveni Volvo S60 izlazi iz proizvodne linije.

2018. – Naša prva fabrika za proizvodnju u SAD-u

Našu prvu američku fabriku za proizvodnju smo otvorili u Charlestonu, Južnoj Karolini čime smo odredili kompaniju Volvo Cars kao istinski globalnog proizvođača automobila s fabrikama u Evropi, Aziji i Sjevernoj Americi.

Potpuno električni Volvo XC40 Recharge priključen na stanicu za punjenje.

2019. – Naš prvi potpuno električni SUV

Volvo XC40 Recharge P8 je bio naš prvi potpuno električni SUV. Zasnovan je na najprodavanijem XC40 modelu i bio je prvi Volvo model opremljen s potpuno novim sistemom za informacije i zabavu kojeg pokreće Android.

Sigurnosni pojas u sivoj boji s ugraviranim tekstom „Od 1959.” na kopči.

Desetljeća sigurnosnih inovacija

Još od našeg osnivanja 1927. dizajniramo automobile koji ljude stavljaju na prvo mjesto. Otkrijte naše najvažnije sigurnosne inovacije do sada.

Planeta Zemlja gledana iz svemira.

Naslijeđe održivosti

Radili smo dugi niz godina na smanjenju našeg uticaja na okoliš. Otkrijte neke od radnji koje smo do sada poduzeli.