Sigurnost

Sigurnost je mnogo više od lijepljenja etikete na proizvod. Kultura u kompaniji Volvo Cars ima za cilj osigurati da svaki pojedinac i svaki tim širom kompanije budu čvrsto posvećeni sigurnosti kao najvažnijem prioritetu.

Troje ljudi razgovara u zaštitnoj opremi i radnim kombinezonima.
Starinski snimak dva gospodina koji stoje pored znaka VOLVO.

„Automobile voze ljudi. Vodeći princip iza svega što proizvodimo jeste, i mora ostati, sigurnost”

Gustaf Larson, suosnivač kompanije Volvo
Žena zakopčava pojas djetetu na autosjedištu.

Sigurnost nam je u genima

Lideri smo u ovom polju već decenijama i sigurnost je dio našeg nasljeđa i okosnica naše kompanije. Oduvijek smo bili brend usmjeren na ljude koji brine o ljudima oko sebe.

Budućnost liderskog položaja u oblasti sigurnosti

Da bismo zaštitili ono što je ljudima važno, oduvijek smo nastojali opremiti automobile sigurnom i inteligentnom tehnologijom. Naslonjeni na jaku tradiciju, sada nam je cilj novo doba sigurnosti.

Digitalni prikaz dva automobila na cesti.
Bez sudara

Godine 2007. imali smo viziju da niko ne bi trebao biti ozbiljno povrijeđen niti nastradati u novom Volvo automobilu. Ova obaveza nam je pomogla da donesemo neke hrabre odluke. Danas idemo korak dalje, cilj nam je da uopće nema sudara.

Muškarac pregleda lutku za testiranje sudara dok žena posmatra.
Svijet podataka

Otkako je kompanija Volvo osnovala tim za istraživanje prometnih nesreća 1970. godine, proučili smo više od 43.000 automobila u stvarnim nesrećama, u kojima je učestvovalo približno 72.000 osoba. Ovo istraživanje nam je pomoglo da napravimo neke od najvažnijih sistema i funkcija u historiji sigurnosti automobila.

Pionirske inovacije

Plavi sigurnosni pojas s natpisom „SINCE 1959“ na kopči.

Ideje koje mijenjaju svijet često su najspornije. Kada smo uveli sigurnosni pojas u 3 tačke, suočili smo se s kritikama i otporom. Mnogi su mislili da im novi izum ograničava slobodu. Do danas je on spasio više od milion života.

Digitalni prikaz osobe na sjedištu vozača u automobilu.

Podrška kada vam je najpotrebnija

Svi volimo misliti da smo dobri vozači, ali isto tako znamo da čak i najbolji među nama prave greške.Zbog toga je naš sljedeći korak da kao standardnu opremu u predstojeći model Volvo EX90 uvedemo senzore unutrašnjosti, tehnologiju koja može intervenisati i pruži podršku kada se ne osjećate najbolje.

Sigurnosne karakteristike kompanije Volvo Cars dopunjuju prakse sigurne vožnje i nisu namijenjene omogućavanju ili poticanju rastresene, agresivne ili na drugi način nesigurne ili ilegalne vožnje.
Na kraju, vozač je u svakom trenutku odgovoran za sigurnu vožnju. Opisane karakteristike mogu biti opcione i dostupnost se može razlikovati između zemalja.