Sigurnost

Naša tehnologija Safe Space Technology, koja uključuje sve standardne funkcije Volvo automobila, vas pomaže održati sigurnim te učiniti da se osjećate sigurno. Nudeći mješavinu novih, inteligentnih i dugo uspostavljenih sigurnosnih funkcija, naš cilj je nula sudara.

Digitalni prikaz predmeta na plavoj površini.

Lidar

Vođeni vizijom nulte stope sudara, uveli smo sistem Lidar i superračunar s tehnologijom umjetne inteligencije u standardnu opremu naše nove generacije električnih automobila, Volvo EX90. Tako možemo neprekidno bežično poboljšavati sigurnosne karakteristike i postepeno uvoditi autonomnu vožnju bez nadzora.

Digitalni prikaz dva automobila na cesti.

Autonomna vožnja

Naša nova generacija Volvo automobila moći će pružiti potpuno sigurnu autonomnu vožnju bez nadzora, što će omogućiti kupcima da uštede vrijeme i da se bave drugim aktivnostima.

Digitalni prikaz osobe na sjedištu vozača u automobilu.

Sistem za razumijevanje vozača

Ovaj sistem s 2 kamere može otkriti kada je vozač rastresen, pospan ili čak pijan ili pod djelovanjem narkotika. Sistem će aktivirati zaštitni štit i preduzeti odgovarajuće protumjere – od smanjenja brzine do kočenja koje u potpunosti zaustavlja vozilo – da biste bili sigurni kada je potrebno.

Dijete sjedi u dječjem sjedištu i gleda napolje.

Štitimo vas danas. Postojeći niz sigurnosnih karakteristika može pomoći u sprječavanju sudara ili ublažiti njegove posljedice.

Izbjegavanje sudara

Inteligentni sistemi pomažu u izbjegavanju ili ublažavanju sudara s drugim vozilima, pješacima i biciklistima pomoću zvučnih, vizuelnih i pulsnih upozorenja o kočenju. Ako je sudar neizbježan, automobil može automatski kočiti.

Pomoć za održavanje traka

Ako namjeravate preći oznaku trake bez korištenja indikatora, automobil se može lagano vratiti nazad u traku. Ako bude potrebno, dobit ćete i upozorenje u vidu vibracija volana.

Sistem za spriječavanje sletanja sa puta

Ako pređete vanjsku oznaku trake pri brzini između 65 km/h i 140 km/h, ovaj sistem će vam pomoći da vratite automobil nazad na cestu. On može i aktivirati kočnice kako bi vam pomogao da zadržite automobil na cesti.

Upozorenje o unakrsnom prometu s automatskom kočnicom

Ovaj sistem vam štiti leđa prilikom vožnje unazad s parking mjesta tako što aktivira upozorenja za približavanje vozila i automatski koči u slučaju neposrednog sudara.

Informativni sistem za mrtve tačke (BLIS)

Kada vozilo uđe u vašu mrtvu tačku ili se brzo približi trakom s obje strane vašeg automobila, BLIS vas može upozoriti svjetlom u lijevom ili desnom retrovizoru vrata i vratiti automobil u traku.

Kamera za potpuni pogled

Četiri kamere visoke rezolucije pružaju vam pogled na parkiranje iz ptičje perspektive od 360 °, tako da s povjerenjem možete ući ili izaći iz bilo kojeg zatvorenog prostora.

Volvo automobil u vožnji cestom koja se graniči s jezerom.

Ograničenje brzine

Kako bismo poslali jasnu poruku o opasnostima prebrze vožnje, svi novi Volvo automobili se isporučuju s ograničenjem brzine od 180 km/h još od 2020.

Narančasti privezak za Volvo ključ

Care Key

Funkcija Care Key omogućava vlasnicima Volvo automobila da ograniče maksimalnu brzinu automobila kada ga posude prijatelju, članu porodice ili manje iskusnom vozaču, na primjer.

Volvo XC90 u noćnoj vožnji po naseljenom području s digitalnim prikazom ikona preko slike.
Povezana sigurnost

Ako povezani Volvo automobil u vašoj blizini naiđe na klizav kolovoz ili ima uključena sva četiri pokazivača pravca u slučaju opasnosti, dobit ćete upozorenje o situaciji ispred sebe na ekranu vozača ili opcionom head-up ekranu.

Prikaz šasije automobila s aktiviranim zračnim jastucima.
Vazdušni jastuci

Razvoju zračnih jastuka smo doprinijeli inovacijama kao što su zračni jastuci za torzo i zavjese na napuhavanje. U našim automobilima nalazi se niz zračnih jastuka koji pomažu u zaštiti putnika prilikom sudara.

Sigurnosne karakteristike kompanije Volvo Cars dopunjuju prakse sigurne vožnje i nisu namijenjene omogućavanju ili poticanju rastresene, agresivne ili na drugi način nesigurne ili ilegalne vožnje.
Na kraju, vozač je u svakom trenutku odgovoran za sigurnu vožnju. Opisane karakteristike mogu biti opcione i dostupnost se može razlikovati između zemalja.