Standardni IntelliSafe

Safety by Volvo Cars

Definicija automobilske sigurnosti

Visoki standardi

IntelliSafe je ono što nazivamo standardnom sigurnosnom opremom u svim novim automobilima Volvo. Visok nivo sigurnosti u svih novih automobila Volvo ključni je element u ostvarenju naše sigurnosne vizije smanjenja izloženosti sigurnosnim konfliktima u svim vozilima. Saznajte više o nekim ključnim karakteristikama i kako one pridonose našoj Vizija sigurnosti kompanije Volvo Cars. - niko neće izgubiti život ili biti teže povrijeđen u novim automobilima Volvo


City Safety

City Safety pomaže zaštititi ljude u automobilu i izvan njega tako što otkriva potencijalnu opasnost te Vam pomaže kako biste je izbjegli. Volvo Cars je prvi uveo tu vrstu sigurnosnog sistema kao standard u svakom novom automobilu Volvo. City Safety primjenjuje tehnologiju radara i kamere za otkrivanje drugih vozila, biciklista, pješaka i velikih životinja, poput losa ili konja, danju ili noću. Upozorava Vas ako otkrije neizbježan sudar, a ako pravodobno ne odreagujete, može automatski upotrijebiti kočnice kako bi se izbjegao ili ublažio sudar.

Pri brzini od 50 km/h između automobila Volvo i vozila ispred njega moguće je izbjeći sudar ako vozač ne odreaguje. Pri većim razlikama u brzini sudar se može ublažiti. U nekim našim automobilima City Safety također uključuje podršku upravljanju, koja Vam pomaže izbjeći opasnosti što učinkovitije i sigurnije.

Aktivni i povezani sigurnosni sistemi

Naš pristup sigurnosti je jedinstven. Od sedamdesetih godina prošlog vijeka detaljno proučavamo automobilske nesreće i razvili smo niz funkcija koja pridonose ublažavanju saobraćajnih nesreća, unaprjeđenju pažnje vozača, obavještavanju o ograničenjima brzine i direktnoj komunikaciji sa drugim automobilima kad postoji opasnost na putu, zahvaljujući našim funkcijama upozorenja na opasnost od poledice (Slippery Road) i svjetlosnim upozorenjima na opasnost (Hazard Light Alert).

Razumijemo najčešći uzrok sudara i saobraćajnih nesreća pojedinačnih vozila, stoga smo razvili funkcije koje pridonose ublažavanju brojnih mogućih scenarija koji bi mogli uzrokovati sudar ili nenamjerno napuštanje ceste.

Zaštitni sigurnosni sistemi

Temelj našeg pristupa sigurnosti jest pomoći u sprečavanju ili ublažavanju nesreća prije nego što se one dogode. U slučaju neizbježnog sudara, primjenjujemo tehnologiju koja osigurava istinske razlike.

Sigurnosni kavez

Da bismo pomogli u očuvanju prostora za putnike neoštećenim u slučaju nesreće, naši su automobili snažniji u svakom pogledu. Cijeli sigurnosni kavez oko putnika proizveden je postupkom toplog preoblikovanja čelika visoke čvrstoće te je osmišljen za najveću zaštitu putnika u svim vrstama scenarija sudara.

Zračni jastuci

Automobili Volvo sadrže niz zračnih jastuka koji rade u povezanosti sa sigurnosnim pojasevima. Namijenjeni su zaštiti putnika u slučaju nesreće. Obuhvataju zračni jastuk za vozača koji je smješten u upravljaču, zračni jastuk za suvozača koji je smješten u armaturi, zračne jastuke za koljena, bočne zračne jastuke, koje je Volvo uveo 1994. godine, i bočne zračne jastuke koji se napuhuju

Sjedišta

lt;p>Sjedišta naše trenutne generacije proizvedena su od različitih vrsta čelika, što osigurava sigurnost i udobnost. Funkcija koja apsorbira energiju između sjedala i njegova okvira pridonosi smanjenju ozljeda kičme. Mehanički se deformiše kako bi ublažila uspravne sile koja se pojavljuju kad automobil nalijeće na tvrdu površinu. To je sastavni dio našeg rješenja za zaštitu od slijetanja s ceste (Run-off Road Protection).

Sigurnosni pojasevi

Jeste li znali da je sigurnosni pojas u tri tačke prvi počeo proizvoditi Volvo Cars? Godine 1959. osmislio ga je Volvov inžinjer Nils Bohlin, godinama prije no što je bio na raspolaganju u većini ostalih automobila. Volvo je također krčio put sigurnosnih pojaseva na zadnjem sjedištu i sigurnosnog pojasa u tri tačke u središnjem dijelu zadnjeg sjedala. Zadnji sigurnosni pojasevi iznimno su važni za putnike koji ih koriste, a i za putnike sprijeda.
Sigurnosni pojas u tri tačke jedan je od najvažnijih izuma za čovječanstvo te je najvažnija sigurnosna funkcija u automobilu.

Pročitajte više o našem naslijeđu u sigurnosti

Sistem za zaštitu od slijetanja s ceste

Ova funkcija koristi doprinos naprednog sistema senzora automobila za otkrivanje scenarija slijetanja s ceste. Kad se aktivira, zateže prednje sigurnosne pojaseve kako bi zadržao putnike u položaju.