Kalkulator dometa električnog automobila Volvo

Koristite naš interaktivni kalkulator dometa električnog automobila da saznate koju udaljenost može preći električni automobil Volvo.

Potpuno električni automobili
EX90
C40
XC40
Vrsta motora

Kada je vozilo potpuno napunjeno, procijenjeno je da možete preći do

0

*km
Scenarij vožnje - Grad

Vožnja po gradu i niske prosječne brzine su većinom najefikasniji scenariji za električne automobile.

Odabir vanjske temperature
35°C

U toplijim klimatskim uvjetima će zahtjevi za bateriju biti veći ako se koristi klima uređaj, a to će uticati na domet.

Klima uređaj - Isključeno

Korištenje klima uređaja će dodatno opteretiti bateriju pri blagim i velikim temperaturama, a to će uticati na domet.

Toplotna pumpa
Dostupno kao nadogradnja

S nadogradnjom toplotne pumpe smanjujete količinu energije potrebne za grijanje kabine i baterije te tako povećavate domet vožnje.

*Testiranje WLTP je kontrolirano i standardizirano. Predstavljene procjene dometa su eksperimentalni rezultati i služe isključivo u ilustrativne svrhe za prikaz mogućih efekata stila vožnje, temperature, upotrebe klima uređaja i raspoloživosti toplotne pumpe na domet. Domet je procijenjen za automobil prosječnog kupca bez pripreme te su procjene dometa izvedene iz centra za testiranje i testova vožnje u stvarnom svijetu koje je obavila kompanija Volvo Cars. Ovi rezultati nisu zagarantovani. Vaši stvarni rezultati se mogu razlikovati od iznad navedenih.

​Kako povećati domet električnog automobila?

Brzina i stil vožnje

Baš kao i kod vozila s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem, ekonomičniji stil vožnje će pomoći da povećate domet električnog automobila. Vožnja pri većim brzinama zahtijeva više energije, dok će se s elegantnim stilom vožnje pri manjim brzinama poboljšati ukupni domet. Svi električni automobili Volvo uključuju aplikaciju Range Assistant koja predstavlja koristan alat za provjeru potrošnje energije te osigurava jednostavnije kreiranje efikasnijeg stila vožnje.

Unutrašnja i vanjska temperatura

Domet električnog automobila se može smanjiti pri niskim temperaturama jer je rad baterije manje efikasan. Osim toga, električni grijač koristi puno energije za grijanje kabine. Kako biste održali električni domet pri niskim temperaturama, prethodno zagrijte svoj Volvo daljinskim putem pomoću aplikacije Volvo dok je povezan sa zidnom kutijom, prije nego što krenete na put. Tako će se automobil zagrijati putem električne mreže, a ne baterije automobila. A zagrijana sjedišta i volan će tokom vožnje potrošiti mnogo manje električne energije od grijača.

Vožnja jednom papučicom

Svi potpuno električni modeli Volvo su standardno opremljeni funkcijom za vožnju jednom papučicom, poznatom i pod nazivom »regenerativno kočenje«. Ova funkcija vozaču omogućuje da uspori automobil kada otpusti papučicu gasa koja djeluje kao kočnica (ne brinite, imat ćete i papučicu kočnice). Ovim ćete postići da električni motor unutar automobila djeluje kao električni generator koji pomaže da se baterija puni prilikom svakog usporenja.

Izbliza pogledajte naše potpuno električne automobile

Istražite elektrifikaciju

Pregledajte naše modele nove generacije i otkrijte svakodnevne prednosti koje donosi vožnja električnog automobila Volvo.

Potpuno električni automobili

Naši potpuno električni automobili nude vožnju bez emisija, bez ugrožavanja dometa i snage.

Parkiran zeleni potpuno električni Volvo XC40 Recharge

Plug-in hibridni automobili

Plug-in hibridi uparuju električni motor i motor s unutrašnjim sagorijevanjem za bezbrižnu vožnju.

Parkiran srebrni Dawn plug-in hibrid Volvo XC60 Recharge

Šta želite znati o ​dometu električnih automobila?

Što znači domet električnog automobila na osnovu WLTP?

Domet električnog automobila na osnovu WLTP (skraćeno od Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure; globalno usklađeni testni postupak za putnička vozila) je procijenjena udaljenost koju električni automobil može preći s jednim punjenjem na osnovu standardiziranog testiranja.

Koliko traju baterije u električnim automobilima?

Životni vijek baterija u električnim automobilima se može razlikovati, a u zavisnosti od faktora, kao što su vrsta baterije, uzorci korištenja, navike punjenja i uvjeti okoline, može biti od 8 do 15 godina ili više.

Koji automobil Volvo ima najveći domet?

Trenutni model s najvećim dometom je EX90 Volvo.