EVROPSKE BROJKE POTROŠNJE GORIVA

Odražava stvarne uslove vožnje

Sve što trebate znati o novim testovima za emisiju plinova i potrošnju goriva koji će se provoditi na novim vozilima u Evropi

Zašto je veća preciznost bolja za sve

Novi evropski vozni ciklus (NEDC) zamijenjen je Svjetskom procedurom harmonizovanog testiranja lakih vozila (WLTP). Ovaj novi set testova podvrgava nova vozila većem opsegu vozačkih situacija (gradske, prigradske, glavne ceste, autoceste) i tako povećava mogućnost korisnika da se povežu sa stvarnim performansama svojih vozila.

Ključne razlike

WLTP vozni ciklus će i dalje testirati automobile u laboratorijskim uslovima, ali će u obzir uzeti i situacije koje možete iskusiti u svakodnevnom životu. Ova nova metoda će vam omogućiti da procijenite svoju dnevnu potrošnju goriva mnogo preciznije od starih NEDC standarda. Još jedna prednost WLTP testiranja je da će omogućiti korisnicima uvid u brojke koje bilježe različite stilove vožnje pa će korisnici lakše razumjeti učinke vlastitih stilova vožnje na potrošnju goriva i emisiju plinova.
Tabela usporedbe NEDC/WLTP
Nema promjena ispod poklopca motora

Mnogo toga se promijenilo u infrastrukturama cesta, tehnologiji vozila i saobraćajnim uslovima od kada je NEDC testiranje prvi put predstavljeno u Evropi. Nove testne procedure temelje se na rezultatima globalnog istraživanja i određene su kako bi stvorile vozačke profile sličnije stvarnom životu.

Novije rješenje

Iako će WLTP biti precizniji, neće pokrivati sve globalne verzije - a isto tako neće pokrivati ni sve individualne stilove vožnje. Novi testovi u obzir uzimaju različite situacije ubrzanja i kočenja - odražavaju način na koji većina vozača danas vozi.

Simuliranje stvarnog života

Vrijeme, saobraćajne gužve i broj putnika će nastaviti igrati veliku ulogu u ekonomičnosti potrošnje goriva. Zbog toga je i dalje veliki izazov stvoriti sve varijable u laboratorijskom okruženju. Isto tako nije moguće simulirati individualni stil vožnje.

Henrik Green - Viši potpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj

"Volvo Cars pozdravlja nove testne metode za potrošnju goriva i emisiju plinova. Svaka regulacija koja povećava transparentnost gura industriju u pravom smjeru - i omogućava korisnicima da budu bolje informisani."

Pitanja i odgovori

Sastavili smo nekoliko ključnih pitanja i odgovora kako bi vam omogućili da što bolje razumijete promjene i na koji način mogu uticati na vas.

 • Ko je odredio testove?

  Evropska unija je odgovorna za implementaciju WLTP testiranja. Objavljene brojke dobivene nakon testiranja svakog vozila postat će dio evropskog certifikata o usklađenosti - zahtjeva koji treba biti ispunjen prije prodaje bilo kojeg vozila u Evropi.

 • Na koga će uticati?

  Ova promjena će se za sada odnositi samo na nova vozila prodata unutar Evropske unije i na sve zemlje koje se vode EU regulativama poput zemalja evropskog ekonomskog područja.

 • Što znače akronimi?

  WLTP je Svjetska procedura harmonizovanog testiranja lakih vozila, NEDC je Novi evropski vozni ciklus.

 • Zašto su ova testiranja važna?

  Svi uslovi za testiranje, mjerenje i prikupljanje rezultata definisani su zakonom EU. Tako se omogućava stvaranje standardiziranih procedura koje je moguće ponavljati kako bi se stvorila pravedna usporedba modela automobila.

 • Zašto je ova vrsta testiranja bolja?

  WLTP testiranje je preciznije zahvaljujući tome što obuhvata više varijabli. One uključuju: realističnije ubrzanje i usporavanje, strožije pripreme vozila prije testiranja, uključenje visokih brzina prilikom procesa testiranja i uzimanje u obzir opcijske opreme i tehnologija.

 • Što se ne testira?

  Testovi i dalje nisu u mogućnosti obuhvatiti varijable iz stvarnog života poput: različitih individualnih načina ponašanja pri vožnji, uslove održavanje vozila, teret vozila, razne cestovne uslove i uticaj vremenskih uslova.

 • Kada je WLTP testiranje uvedeno?

  WLTP testiranje je na snazi za nove tipove vozila od septembra 2017. godine. Od septembra 2018. godine sva nova vozila moraju biti testirana prema WLTP pravilima.

Smanjite emisiju plinova, uštedite novac

Sastavili smo listu savjeta koji će vam omogućiti da postignete veću učinkovitost pri potrošnji goriva.
Savjeti za uštedu goriva

Performanse motora, učinkovitost i inovacije

Vjerujemo da niža potrošnja goriva i izvanredne performanse nisu međusobno isključive. Ovakav način razmišljanja dozvoljava nam da u kontinuitetu razvijamo inovacije na motorima za cijelu paletu naših premium sedana, crossover-a, SUV-ova i karavana, a sve s jasnom ambicijom da naša vozila imaju što manji uticaj na okolinu. 

Pročitajte više o novoj generaciji motora

Smanjenje bez kompromisa
Smanjenje bez kompromisa

Broj cilindara više ne određuje snagu niti vozljivost. U Volvu smo optimizirali veličinu i težinu naših motora bez kompromisa na snazi ili performansama.

Lagani i učinkoviti
Lagani i učinkoviti

U motoru je sve podešeno kako bi se smanjio gubitak energije, a gorivo iskoristilo na najučinkovitiji način. Površine su tretirane kako bi se smanjila frikcija dok senzori omogućavaju optimalni pritisak i temperaturu svakog ubrizgača.

Elektrifikacija
Elektrifikacija

Naši Drive-E motori stvoreni su s elektrifikacijom na umu. Kompaktna veličina četverocilindričnog motora znači da se električni motor može ugraditi u prednji i zadnji dio automobila. Paket baterija je lociran u središtu svakog automobila što doprinosi većoj stabilnosti i sigurnosti.

Naš pristup je održivost

Odlučni smo smanjiti uticaj naših automobila na okoliš kroz učinkovitije motore, lakši dizajn i širi asortiman hibridnih i električnih vozila.
NAŠA STRATEGIJA ODRŽIVOSTI