Krajolik s vjetrenim turbinama – Čista energija

Volvo. Recharged.

Naša su vozila uvijek dizajnirana kako bi zaštitila ljude. A sad će štititi i našu planetu.

Za sigurniju budućnost

Energijom punimo sve, od naših automobila pa do naših tvornica i lanca nabavke. Naš cilj: do 2025. godine smanjiti karbonski otisak za 40 % u odnosu na 2018. godinu, a do 2040. godine želimo postati klimatski neutralni. Zato što imamo samo jedan planet.

Volvo Recharge. Odgovoran luksuz.

Predstavljamo Vam Volvo Recharge – našu novu liniju naprednih, potpuno električnih i plug-in hibridnih vozila koja su dizajnirana kako bi pružila usavršeno i održivo naprednije iskustvo vožnje. Vozila kojima ćete povjeriti zaštitu svoje porodice sada će doprinositi i zaštiti njezine budućnosti.
Volvo Recharge detail

Svaki novi Volvo koji ćemo lansirati na tržište bit će elektrificiran. Danas smo jedini proizvođač vozila s tradicijom koja sve svoje modele nudi u plug-in hibridnoj verziji. A u narednih pet godina lansirat ćemo pet novih potpuno električnih vozila. Postavili smo sebi cilj kako će do 2025. godine polovinu prodanih vozila Volvo zastupati električna vozila.

Volvo XC40, priključen na stanicu za punjenje

Podaci o Volvo Recharge

Prvi potpuno električni Volvo SUV je tu. Dizajniran za Vaš način života i osmišljen kako bi zaštitio Vas i naš planet.

Elektrifikacija nije dovoljna

Ali je početak. No, to nije sveobuhvatno rješenje. Da bismo zaštitili naš planet, moramo učiniti i više od elektrifikacije naših vozila. Do 2040. godine želimo postati neutralni za podneblje u svom cjelokupnom lancu nabavke – što je desetljeće prije roka definiranog Pariškim sporazumom. Dakle, odgovor je ekološka usmjerenost na svim područjima.

Aktivnosti. Recharged.

Do 2025. godine planiramo smanjiti emisije ugljenika u svom sveobuhvatnom postupanju za 50 % po vozilu u odnosu na 2018. godinu. To obuhvata sva područja naše kompanije, od proizvodnje do poslovnih putovanja i naše maloprodajne mreže. Naša zalaganju su već usmjerena u ostvarenje cilja klimatske neutralnosti do 2025. godine te smo na dobrom putu, jer približno 80 % naših pogona u svijetu pokreće električna energija iz obnovljivih izvora.
Brižljiva krajnja isporuka vozila
Materijali od metalnih pločica kompanije Volvo Cars

Lanac nabavke. Recharged.

Želimo smanjiti emisije ugljenika u lancu isporuke, koje predstavljaju veliki dio cjelokupne vrijednosti emisija, i to za 25 % po vozilu do 2025. godine u odnosu na 2018. godinu. To obuhvata emisije koje nastaju prilikom proizvodnje komponenti i materijala te pridobivanja minerala i metala. Za ostvarenje te vizije zalagat ćemo se na više načina, pa i tako što ćemo pomoći našim dobavljačima unaprijediti upotrebu energije iz obnovljivih izvora te tako što ćemo za naša vozila koristiti više održive materijale i ograničiti otpatke. Mi smo sebi već postavili cilj kako će najmanje 25 % sve plastike koja će se koristiti u novim vozilima Volvo, koja će biti lansirana na tržište nakon 2025. godine, biti proizvedeno od recikliranih materijala.

Vožnja. Recharged.

Veći dio svih emisija ugljenika kod plug-in hibrida nastaje kad ga pokreće benzinski motor. Da bismo potakli vozače Volvovih plug-in hibrida na održivu vožnju u što većoj mjeri, želimo uvesti načine koji unapređuju vožnju u načinu Pure Electric.
Krajolik s vjetrenim turbinama i Volvo tokom vožnje na cesti