Vizija koja je zadivila svijet

Nazad
HeritageNews TextHeader
HeritageNews PublishedHeader 12:00 AM, December 15 2015

Na Sajmu automobila u Los Anđelesu 2015. godine Volvo Cars istakao je svoj fokus na inovacije usmjerene na ljude, a predstavljena je i revolucionarna studija dizajna Koncept 26.

Koncept - koji prikazuje kako će biti dizajnirana unutrašnjost budućih Volvo automobila da bi se optimalno iskoristile pogodnosti IntelliSafe Autopilot tehnologije - izazvao je brojne reakcije medija. Road and Track opisao je koncept kao "jedno od najnekonvencionalnijih predstavljanja na sajmu ikada".

Koncept 26 ima tri režima - Drive, Create i Relax - koji mijenjaju izgled unutrašnjosti kako bi vozač mogao da maksimalno iskoristi svoje vreme bez obzira da li sam vozi ili je kontrolu prepustio automobilu. Pri promjeni režima rada vozač je smješten u jedinstveno sjedište, a sklopivi sto omogućuje radne ili zabavne aktivnosti. Dio komandne table ispred suvozača se transformira u 25-inčni ekran koji vozač može koristiti kada automobil vozi.

Autoblog je izjavio: "Koncept 26 je dokaz da je Volvo zaista ozbiljan kada je riječ o autonomnim vozilima; on pokazuje da kompanija razmišlja ne samo o tehničkim preprekama za autonomni automobil, već i o tome kako da onima koji su spremni da tu promjenu prihvate omogući prijatno iskustvo."Motor Trend je Koncept 26 opisao kao "prvi realistični pogled u mogući izgled enterijera automobila budućnosti".

Volvo je izabrao naziv Koncept 26 jer je to broj minuta koji vozači u prosjeku provode u svakodnevnoj vožnji do/od posla. Cilj koncepta je da to vrijeme učini smislenijim uz pomoć pametnog dizajna i autonomne tehnologije. Digital Trends kaže da Koncept 26 "iz korijena mijenja dizajn kabine da bi putnicima autonomnih automobila dao više vremena", dok The Verge opisuje koncept kao "vremeplov koji vam omogućuje da dio tog vremena ponovo prisvojite".

Također, Koncept 26 daje novo značenje Volvo luksuzu. Tech Insider kaže da Volvo "želi da unapredi iskustvo svojih kupaca dok se voze u autonomnim vozilima".

Za razliku od nekih autonomnih konceptnih automobila, Koncept 26 se zasniva na platformi automobila koji se već proizvodi (Volvo Cars Arhitektura unapredivih platformi) i nagovještava šta bismo mogli da očekujemo u skoroj budućnosti. Prema CNET to nam pokazuje da "postoji veza između sadašnjosti i budućnosti mobilnosti". BGR jednostavno kaže: "Volvovo viđenje automobila budućnosti je nevjerovatno kul."