Ministri isprobali samovozeći XC90

Nazad
HeritageNews TextHeader
HeritageNews PublishedHeader 12:00 AM, February 29 2016

Ministers got a ride in a self-driving XC90

Po prvi put neko van kompanije Volvo Cars se vozio u samovozećem XC90 koji posjeduje funkcionalna rješenja iz Drive Me projekta.

Anna Johansson i Melanie Schultz van Haegen, ministri infrastrukture Švedske, odnosno Holandije, prošle nedjelje su posjetili Volvo Cars u Geteborgu. Iskoristile su posjetu da razgovaraju sa nadležnim organima kako olakšati uvođenje samovozećih automobila na javne puteve. "Imali smo dobre diskusije o tome kako Švedska i EU zajedno sa Volvo Cars mogu da sarađuju na stvaranju zakonskih propisa za autonomne automobile," rekao je Anders Kärrberg, potpredsjednik za državne poslove.

Nakon razgovora, ministri su se iz Torslanda do aerodroma odvezli sa XC90 koji posjeduje ista funkcionalna rješenja kao automobili koje će Volvo Cars koristiti za Drive Me projekat. Ovo je bio prvi put da se neko koji nije iz kompanije vozio u takvom automobilu. Erik Coelingh, viši tehnički specijalista, je bio u automobilu kako bi pratio vožnju i postavljao pitanja. "Bili su veoma impresionirani našom tehnologijom. Postavljali su dosta pitanja i željeli da razumiju kako da olakšamo uvođenje samovozećih automobila," rekao je Erik Coelingh.

Tokom 2017 u okviru Volvo Cars Drive Me istraživačkog projekta veći broj vozila će testirati ljudi koji nisu iz kompanije Volvo. Autonomni automobili će zatim voziti stvarne kupce - i kupce će voziti automobile - na putevima u Geteborgu, Švedska. Projekat će ojačati poziciju Volvo Cars kao lidera na polju tehnologije autonomne vožnje koja se čvrsto oslanja na bezbijednost. Volvo Cars ima viziju da od 2020. godine niko neće poginuti ili biti teško povrijeđen u novom Volvo automobilu, i autonomni automobili će biti važan faktor u postizanju te vizije.