Novi zakoni za ostvarivanje sna o samovozećim automobilima

Nazad
HeritageNews TextHeader
HeritageNews PublishedHeader 12:00 AM, April 5 2016

New laws to make self-driving dream a reality

Objavljivanjem novih zakona koji daju zeleno svjetlo za revolucionarno Drive Me testiranje u stvarnom svijetu, kompanija Volvo Cars se približila ostvarenju sna o samovozećim automobilima koji putovanja čine bezbjednijim i jednostavnijim.

Predloženi zakon će početi da se primjenjuje od 1. maja 2017. godine. Zakonom se omogućuje Volvou da pokrene Drive Me testiranje sa prvom grupom automobila i stvarnim kupcima za volanom tokom 2017. godine. U testiranju koje će se završiti 2019. godine učestvovaće ukupno više od 100 vozila, koja će postepeno napredovati sve do nivoa samovozećih automobila kojima nije potreban nadzor.

Trenutno važeći zakoni u Švedskoj dozvoljavaju Volvo Cars da obavlja ograničena testiranja prototipa autonomnih vozila na javnim putevima. Predloženi novi zakoni će omogućiti testiranje velikog broja vozila sa običnim vozačima, kako bi se obezbijedilo da samovozeći automobili pruže maksimalne pogodnosti i pojedincima i društvu u cjelini.

Anders Eugensson, direktor, Sektor državnih poslova u Volvo Cars, rekao je sljedeće: "Prototipi vozila se mogu testirati pomoću inženjera po specijalnim ugovorima, ali u Drive Me testiranje će pored Volvo inženjera učestvovati i obični kupci."

"Veoma smo zadovoljni zbog inicijative Vlade koja je omogućila testiranje u Švedskoj." "To je korak bliže ka razvoju potpuno autonomnog automobila za tržište koji će unaprijediti bezbijednost u saobraćaju i vratiti ljudima vrijeme.

"Na Drive Me projektu blisko sarađujemo sa akademskim institucijama, privatnim i javnim sektorom, a sve kako bi autonomna vožnja postala stvarnost. Sarađujemo veoma blisko, diskutujemo o problemima, pogodnostima i zakonskim pitanjima. Ovo će promijeniti društvo."

Prema predloženom propisu, švedska agencija za saobraćaj bi nadzirala testiranje samovozećih vozila, izdavala dozvole organizacijama ovlaštenim za testiranje koje bi morale da zadovoljavaju veoma stroge propise.

Značajno je i da zakonska odgovornost ne bi bila na vozaču, već na test organizacijama, u slučaju da dođe do udesa dok je vozilu u režimu potpuno autonomne vožnje.