Volvo Cars predstavio bezbijedan i jednostavan korisnički interfejs za samovozeće automobile

Nazad
HeritageNews TextHeader
HeritageNews PublishedHeader 12:00 AM, October 5 2015

Volvo Cars je predstavio jedan od najnaprednijih i najjednostavnijih interfejsa u auto-industriji koji će omogućiti praćenje načina na koji će vozači prebacivati kontrolu na režim autonomne vožnje u budućim automobilima.

Pojavom tehnologije autonomne vožnje odnos između vozača i korisničkog interfejsa automobila postaje od suštinskog značaja. Bezbijedno i jednostavno prepuštanje kontrole je temelj svake nove i pouzdane tehnologije autonomne vožnje.

Volvo Cars se potrudio da IntelliSafe Auto Pilot bude jednostavan i lak za upotrebu. Režim autonomne vožnje se aktivira i deaktivira posebno dizajniranim ručicama na volanu. 

Kada dođete do dijela puta na kom postoji mogućnost autonomne vožnje, automobil obavještava vozača da je Auto Pilot spreman. U isto vrijeme svjetla na ručicama na volanu počinju treptati.

Da bi aktivirao autonomni režim rada potrebno je da vozač istovremeno povuče obje ručice ka sebi. Zelena svjetla na ručicama sada su stalno upaljena i Auto Pilot potvrđuje da su vožnja i nadzor predati automobilu.

Kada više ne postoji mogućnost autonomne vožnje, vozač se podsjeća da je potrebno da preuzme volan. Započinje odbrojavanje od šezdeset sekundi.

Ako vozač, iz bilo kog razloga, ne preuzme kontrolu pomoću ručica tokom tih šezdeset sekundi, automobil će se bezbijedno zaustaviti. 

Novi Volvov IntelliSafe Auto Pilot će po prvi put moći da se koristi na 100 XC90 automobila koji će učestvovati u najambicioznijem svijetskom projektu za testiranje autonomne vožnje - Drive Me projektu u Geteborgu tokom 2017. godine.

Nakon Drive Me projekta, IntelliSafe Auto Pilot će biti predstavljen široj javnosti.

           Autopilot news