Sigurnost

Izumili smo neke od najvažnijih karakteristika u historiji sigurnosti automobila. Naša tehnologija čini pravu razliku, a stiže još toga.

Sigurnosni pojas u tri tačke kojeg je predstavio izumitelj Nils Bohlin 1959. godine.

1959. godina Sigurnosni pojas u tri tačke

Otkako je Volvo inženjer Nils Bohlin uveo sigurnosne pojaseve u tri tačke u našem modelu PV544, više od milion života je spašeno kao rezultat toga što se Volvo Cars odrekao svojih patentnih prava kako bi svi mogli imati koristi.

Dječje sjedište okrenuto prema nazad automobila Volvo u 1972. godini.

1972. godina Dječje sjedište okrenuto unazad

Sjećate se onih ranih slika astronauta kako leže na leđima tokom polijetanja kako bi ujednačili silu na svojim tijelima? Pa, to je bio osnovni princip naših prvih dječjih sjedišta okrenutih unazad u industriji. Za širenje tereta i minimalizovanje povreda.

Djevojčica koja sjedi na produžetku sjedišta automobila Volvo s crvenom unutrašnjosti s pričvršćenim sigurnosnim pojasom.

Izumili smo prvo produženje sjedišta na svijetu koje je omogućilo djeci od 4 godine nadalje da putuju okrenuta prema naprijed, uz povećanu zaštitu i udobnost.

Dvoje djece sjedi u zadnjem dijelu automobila Volvo, jedno gleda u drugo.

Uvođenje prvog integrisanog produžetka sjedišta bio je još jedan veliki korak naprijed za sigurnost djece. Razvijen zajedno s držačima vozila, pružio je vrhunsku zaštitu i udobnost za mlade putnike.

Prikaz šasije automobila s nekim dijelovima ofarbanim u različite boje.

Ova iduća prekretnica je bila sastavni dio dizajna automobila i uključivala je vrlo jaku strukturu i materijale koji apsorbiraju energiju iznutra, poprečni nosač u podu, pa čak i ojačana sjedišta.

Dva crna auto sjedišta s jednim bijelim zračnim jastukom za torzo sa svake strane.

1991. godina Bočni zračni jastuci

Prateći SIPS smo opet prvi na svijetu sa: bočnim zračnim jastucima za torzo ili SIPS jastucima.

Grafički ilustrovan sistem zaštite od udara automobila Volvo.

1998. godina Sistem zaštite od udara (WHIPS)

Zahvaljujući pametnom dizajnu sjedišta i naslona za glavu, WHIPS pruža ujednačenu podršku i apsorpciju energije u slučaju udaraca pozadi, pomažući da se smanji rizik od povreda od udara.

Grafički ilustrovana zavjesa na naduvavanje automobila Volvo.

1998. godina Zavjesa na naduvavanje

To je prvi sistem zračnih jastuka koji nudi poboljšanu zaštitu za putnike na prednjim i na zadnjim sjedištima. Skriven u pokrivaču, pomaže zaštititi glavu putnika tokom bočnog udara ili prevrtanja.

Volvo SUV na testovima prevrtanja koji potvrđuju njegov elektronski sistem kontrole stabilnosti i sigurnosnu strukturu.

Kako su SUV-ovi postajali sve popularniji, poboljšali smo stabilnost naših SUV-ova elektronskim sistemom kontrole stabilnosti pri prevrtanju i poboljšali njihov dizajn, strukturu i ograničenja kako bismo poboljšali zaštitu u nesrećama pri prevrtanju.

2003. godina Informativni sistem za mrtve tačke (BLIS)

BLIS koristi kamere ili radare da otkrije druge automobile koji se približavaju vašem automobilu. Lampica upozorenja u blizini ogledala na vratima daje vama kao vozaču više vremena da reagujete.

Volvo automobil koji vozi u naseljenom području s digitalno prikazanim znakovima koji prikazuju sistem za kočenje u hitnom slučaju.

2008. godina Gradska sigurnost

Počevši od prvog modela Volvo XC60, uveli smo ovaj autonomni sistem kočenja u hitnom slučaju kao standardnu opremu u svim novim Volvo modelima. Koristeći laser za detekciju, pomaže u smanjenju rizika od sudara pozadi pri niskim brzinama.

Volvo XC90 staje na zebri dok žena prelazi sa šoljicom kafe u ruci.

Naše sigurnosne inovacije donose korist i ljudima izvan naših automobila. Koristeći radar i kameru, ovaj sistem upozorava vozača ako neko izađe ispred automobila, a sam koči ako vozač to ne učini.

Prikaz sa strane na automobil s izloženom šasijom i unutrašnjosti. Siva i crna kutija su također ispred automobila.

Kao pioniri u testiranju sudara pri polasku, fokusirali smo se na to da putnici ostanu čvrsto u položaju zatezanjem sigurnosnog pojasa i uvođenjem funkcionalnosti koja apsorbuje energiju u sjedišta za ublažavanje povreda kičme.

2016. godina Povezana sigurnost

Upozorenje o klizavom putu i svjetlosno upozorenje opasnosti koriste oblak za dijeljenje kritičnih podataka između vozila, upozoravajući vozača o klizavim dionicama ceste ili vozilima koja su aktivirala svoja upozoravajuća svjetla.

Volvo automobil koji vozi po izgrađenoj autocesti s digitalno prikazanim znakovima koji prikazuju nadolazeće ublažavanje kočenjem.

Ako se vozilo koje dolazi nadoveže u vašu traku i sudar je neizbježan, ova funkcija može pomoći u smanjenju brzine vašeg vozila za ublažavanje sile sudara.

Digitalni prikaz tačaka u obliku čovjeka.

2019. godina Inicijativa EVA (Jednaka vozila za sve)

Od 1970-ih prikupljamo podatke o sudaru kako bismo bolje razumjeli šta se dešava tokom sudara. Inicijativom EVA učinili smo da budu lako dostupni u digitalnoj biblioteci gdje ih svako može preuzeti.

Glacier Silver Volvo XC40 Recharge plug-in hibrid parkiran pored crne fasade.

2020. godina Ograničenje brzine

Kako bismo poslali snažan signal o opasnostima prebrze vožnje, smanjili smo maksimalnu brzinu svih naših novih automobila na 180 km/h, preuzimajući i aktivnu odgovornost prema nultom broju smrtnih slučajeva u saobraćaju podržavajući bolje ponašanje vozača.

Digitalni prikaz automobila na cesti s linijama i drugim objektima.

2023. godina Lidar

Zasnovana na senzorima visokih performansi, lidar tehnologija je ključna za stvaranje sigurnih autonomnih automobila. Pomaže autonomnim automobilima da otkriju druge automobile, pješake i bicikliste.

Digitalni prikaz osobe na sjedištu vozača u automobilu.

2023. godina Sistem za razumijevanje vozača

Ovaj sistem s 2 kamere može otkriti je li vozač rastresen, pospan ili čak pijan ili pod djelovanjem narkotika. Ukoliko je to potrebno, sistem će aktivirati zaštitni štit i preduzeti odgovarajuće protumjere za očuvanje sigurnosnih margina.

Sigurnosne karakteristike kompanije Volvo Cars dopunjuju prakse sigurne vožnje i nisu namijenjene omogućavanju ili poticanju rastresene, agresivne ili na drugi način nesigurne ili ilegalne vožnje. Na kraju, vozač je u svakom trenutku odgovoran za sigurnu vožnju. Opisane karakteristike mogu biti opcione i dostupnost se može razlikovati između zemalja.