Sigurnost

Naš fokus je u stvarnom svijetu

Gradili smo naše znanje o sigurnosti kroz desetljeća vodećeg istraživanja u industriji u scenarijima iz stvarnog svijeta.Od 1970-ih analizirali smo preko 50.000 automobila iz nesreća u stvarnom svijetu, u kojima je učestvovalo preko 80.000 putnika.

Unutar postrojenja za testiranje kompanije Volvo Cars

Inicijativa E.V.A. (Equal Vehicles for All) – jednaka vozila za sve

Volvo Cars razvija automobile kako bi bili podjednako sigurni za sve, bez obzira na spol, godine, visinu, oblik ili težinu.Od 2019. dijelimo naše istraživanje o sigurnosti u stvarnom svijetu za preuzimanje.

dr. Lotta Jakobsson, viši tehnički rukovodilac sigurnosnog centra kompanije Volvo Cars.

Prikaz testiranja sudara odozgo.

Rezultat istraživanja koje je trajalo više od 50 godina

Tim za istraživanje saobraćajnih nesreća je formiran 1970. godine kako bi se napravila ova obimna banka znanja s rezultatima istraživanja. Ona je bila osovina mnogih naših sigurnosnih inovacija koje se danas mogu naći u automobilima.

Značajne inovativne karakteristike

Digitalna kontura šasije automobila
Sistem zaštite od bočnog udara (SIPS)

Volvo SIPS (sistem zaštite od bočnog udara) i bočni zračni jastuk inteligentno poboljšavaju sigurnost, što potencijalno umanjuje teške povrede grudnog koša za više od 50% za sve putnike.

Digitalna kontura šasije automobila
Zaštita za svaku glavu

SIPS, zajedno sa zračnim jastukom zavjese koji se brzo napuhuje, smanjuje rizik od povreda glave za 75 posto u bočnim sudarima.Puni se za 0,04 sekunde, pionirski poboljšana zaštita za putnike na prednjim i na zadnjim sjedištima.

Digitalna kontuzija sjedišta automobila
Naša sjedišta pomažu u zaštiti od povreda udara

Tradicionalno, žene se suočavaju sa većim rizikom od udara zbog razlike u anatomiji i snazi.U Volvo sjedištima, naš WHIPS sistem to negira, koristeći robusne naslone za glavu i pametan dizajn sjedišta kako bi se izjednačio rizik od udara za oba spola.

Dvije žene u automobilu uživaju u vožnji

Najefikasniji spasilac života u saobraćaju

Otkako smo uveli sigurnosni pojas prije više od 60 godina, spasio je preko milion života. U svim vrstama sudara pruža odličnu zaštitu za putnike, bez obzira na njihovu visinu, spol ili oblik tijela.

Unutar fabrike Volvo Cars za testiranje.

Dijelimo svoja istraživanja sa svijetom

Vjerujemo da svako ima pravo biti siguran. Od 2019. godine, kroz E.V.A inicijativu, dijelimo naše sigurnosno istraživanje u nesrećama u stvarnom svijetu od prije više od 50 godina.

E.V.A. - Jednaka vozila za sve

Često postavljena pitanja

Zašto Volvo Cars koristi podatke iz stvarnog svijeta?

Naš razvoj sigurnosti zasniva se na znanju iz podataka iz stvarnog svijeta jer nam je cilj da automobile učinimo sigurnima za sve i pomognemo zaštiti ljudi u stvarnim saobraćajnim situacijama, što je izvan jednostavnog rješavanja i ispunjavanja standardiziranih testova sudara za certifikaciju i ocjene.

Kako Volvo Cars razvija sigurne automobile na osnovu podataka iz stvarnog svijeta?

Podaci o više od 50.000 automobila u nesrećama u stvarnom svijetu sa preko 80.000 putnika prikupljeni su i uključeni u našu statističku bazu podataka, pružajući informacije o tome zašto se nesreća dogodila i kako su nastale povrede.Zatim primjenjujemo nalaze na razvoj novih Volvo automobila kako bismo bolje zaštitili ljude od povreda.Kako smo prikupljali podatke na isti način dugi niz godina, možemo mapirati naš napredak i poboljšati našu stopu uspjeha tokom godina.

Koliko dugo Volvo Cars testirate sa ženskim lutkama za testiranje sudara?

Testirali smo sa ženskom lutkom za testiranje sudara od 1995. godine, počevši od jedine dostupne ženske lutke za frontalni udar male veličine, HIII 5. posto. 2001. godine uključili smo lutku male veličine, SID2s. Kao prvu na svijetu žensku lutku za testiranje sudara srednje veličine, razvili smo virtuelni model trudnice početkom 2000-ih.Deset godina kasnije smo proširili porodicu lutaka za testiranje sudara sa virtualnom ženskom lutkom za testiranje sudara srednje veličine za procjenu udara pri udarcu nazad, kao jedini proizvođač automobila u saradnji EvaRID-a.

Kako osiguravate privatnost osoba uključenih u nesreće?

Dijelimo znanje koje smo stekli u padovima, a ne bazu podataka, što znači da nikakvi podaci o osobama koje su uključene neće biti uključene niti ih je moguće ući u trag.Volvo Cars koristi podatke za istraživanje sigurnosti što je legitiman interes prema zakonima o privatnosti, uključujući.GPDR.

Šta znači E.V.A? O čemu je inicijativa?

E.V.A. je oznaka za jednaka vozila za sve. Volvo dijeli naše znanje stečeno istraživanjem nesreća u stvarnom svijetu prije više od deset godina i poziva industriju da učini automobile jednako sigurnim za sve bez obzira na spol, godine, visinu, oblik ili težinu.

Od kojeg znanja se sastoji inicijativa E.V.A.?

Znanje kojem možete pristupiti i koje možete preuzeti putem ovog projekta je zbirka od više od 150 istraživačkih radova. To je zbirka nekih od istraživanja koja stoje iza razvoja sigurnosnih inovacija u kompaniji Volvo Cars od 1950-ih.

Šta je dostupno u digitalnoj biblioteci?

Preko 160 istraživačkih radova o zaštiti putnika do sada je postavljeno na ovo čvorište.Kontinuirano se proširuje sa sve više radova iz ove oblasti i drugih.Biblioteka uključuje istraživačke radove o svim vrstama povreda (npr. trzajne povrede, povrede glave, grudnog koša i kičme i povrede gornjih i donjih ekstremiteta) u svim vrstama nezgoda.Biblioteka uključuje i istraživačke radove o sigurnosti djece. U budućnosti će biti proširena kako bi uključivalo više Volvo istraživanja.

Sigurnosne karakteristike kompanije Volvo Cars dopunjuju prakse sigurne vožnje i nisu namijenjene omogućavanju ili poticanju rastresene, agresivne ili na drugi način nesigurne ili ilegalne vožnje. Na kraju, vozač je u svakom trenutku odgovoran za sigurnu vožnju. Opisane karakteristike mogu biti opcione i dostupnost se može razlikovati između zemalja.