Sigurnost

Sigurnosti smo oduvijek prilazili kroz istraživanje i koristili podatke za donošenje informiranih odluka. Od 1970-ih analizirali smo preko 43.000 automobila iz stvarnih nesreća u kojima je učestvovalo preko 72.000 putnika.

Unutar postrojenja za testiranje kompanije Volvo Cars
Digitalni prikaz tačaka u obliku čovjeka s tekstom u prvom planu.

Dijelimo svoja istraživanja sa svijetom

Vjerujemo da svako ima pravo biti siguran. Od 2019. godine kroz inicijativu E.V.A. podijelili smo preko 40 godina istraživanja u oblasti sigurnosti. Svako ih može slobodno preuzeti.

Inicijativa E.V.A. (Equal Vehicles for All) – jednaka vozila za sve

Ova inicijativa je ustanovljena kako bi se osiguralo da svi budu zastupljeni – ne samo muškarci, već i žene i djeca – kada se dizajnira sigurnost.

„Dugotrajnim prikupljanjem podataka iz stvarnog svijeta uspjeli smo otkriti koje vrste povreda nastaju u različitim sudarima kod muškaraca, žena i djece“

dr. Lotta Jakobsson, viši tehnički rukovodilac sigurnosnog centra kompanije Volvo Cars.

Prikaz testiranja sudara odozgo.

Rezultat istraživanja koje je trajalo više od 40 godina

Tim za istraživanje prometnih nesreća je formiran 1970. godine kako bi se napravila ova obimna banka znanja s rezultatima istraživanja. Ona je bila okosnica mnogih sigurnosnih inovacija koje danas srećemo u automobilima.

Značajne inovativne karakteristike

Digitalna kontura šasije automobila
Sistem zaštite od bočnog udara (SIPS)

Inovacija kompanije Volvo, SIPS (sistem zaštite od bočnog sudara), oslanja se na inteligentnu strukturu i povećava opću sigurnost. Istraživanja su pokazala da SIPS, uz zračne jastuke za zaštitu od bočnog udara, može smanjiti ozbiljnost povreda grudnog koša za više od 50 procenata kod svih putnika.

Digitalna kontura šasije automobila
Zaštita za svaku glavu

Pored sistema SIPS, zračna zavjesa na napuhavanje može smanjiti rizik od povreda glave za približno 75 procenata prilikom bočnog sudara. Napuhava se za 0,04 sekunde i prvi je sistem zračnih jastuka koji nudi poboljšanu zaštitu i za putnike na prednjim i na zadnjim sjedištima.

Dvije žene u automobilu uživaju u vožnji

Najefikasniji spasilac života u saobraćaju

Otkako smo uveli sigurnosni pojas prije više od 60 godina, spasio je preko milion života. U svim vrstama sudara pruža odličnu zaštitu za putnike, bez obzira na njihovu visinu, spol ili oblik tijela.

Sigurnosne karakteristike kompanije Volvo Cars dopunjuju prakse sigurne vožnje i nisu namijenjene omogućavanju ili poticanju rastresene, agresivne ili na drugi način nesigurne ili ilegalne vožnje.
Na kraju, vozač je u svakom trenutku odgovoran za sigurnu vožnju. Opisane karakteristike mogu biti opcione i dostupnost se može razlikovati između zemalja.