Život u skladu s punjenjem električnog automobila

Kod kuće, na poslu, u teretani ili u omiljenom supermarketu. Spremite se za revoluciju načina na koji vozite i posjedujete automobil. Uz znatan napredak na području tehnologije električnog punjenja, prelazak s automobila s benzinskim pogonom na električne automobile nikad nije bio jednostavniji.

Kreirajte rutinu punjenja električnog automobila

Kreiranje rutina punjenja koje odgovaraju vašem stilu i okolnostima u kojima živite je jednostavno, bez obzira na to gdje vas dan ili noć odvedu i kako god da živite. Većina ljudi priključuje svoje automobile kod kuće tokom noći kada nisu vršni sati te tako iskorištava prednost nižih cijena električne energije, a ujutro kada se probude imaju potpuno napunjenu bateriju. Ako budete morali napuniti bateriju tokom dana, uz aplikaciju Volvo Cars app ćete jednostavno pronaći tačke punjenja u svojoj blizini.

Troškovi punjenja električnog automobila Volvo kod kuće

Za mnoge je trošak punjenja električnog automobila pametniji dugoročni odabir od alternativnih goriva poput benzina i dizela.

Procijenjeni troškovi punjenja*
KM0mjesečno
Godišnja kilometraža

0km

Cijena električne energije u domaćinstvu

0,00KM/kWh

Slika žene koja puni Volvo XC40Zakažite punjenje i uštedite

Naš alat vam može pomoći da izračunate približne troškove punjenja električnog automobila Volvo. Jednostavno, pomoću klizača unesite godišnju kilometražu i cijenu električne energije po jedinici u domaćinstvu.

* Trošak punjenja je procjena na osnovu testova i izračuna kompanije Volvo Cars za modele XC40 Recharge Twin i XC60 Recharge. Potrošnja električne energije zavisi od mnogih faktora, kao što su uslovi u kojima se vozi, stil vožnje, klima itd. Tačne cifre nije moguće odrediti.

Koliko traje punjenje električnog automobila?

Vrijeme punjenja potpuno električnog ili plug-in hibridnog automobila Volvo se može razlikovati u zavisnosti od različitih faktora, kao što su vanjske temperature, korišteni način punjenja i veličina baterije automobila. Optimizirajte efikasnost svog električnog automobila Volvo pomoću funkcije pripreme baterije. Ova funkcija osigurava savršenu temperaturu baterije prije punjenja, smanjenje vremena punjenja te vam omogućuje brži povratak na cestu.

Brzo punjenje

Punjenje istosmjernom strujom na odabranim javnim stanicama za punjenje

Potpuno električan

27–28minuta

Uobičajeno vrijeme punjenja od 10% do 80% (150 kW)
Plug-in hibrid

nije primjenjivo

Priključak za domaćinstvo

Punjenje naizmjeničnom strujom na većini javnih stanica za punjenje i pomoću kućnih zidnih kutija.

Standardno punjenje

6–8h

Uobičajeno vrijeme punjenja od 20% do 90% (11 kW–22 Kw)
Plug-in hibrid

3–4h

Uobičajeno vrijeme punjenja od 5% do 100% (11 kW–22 Kw)
Brzo punjenje

Punjenje istosmjernom strujom na odabranim javnim stanicama za punjenje

Potpuno električan

27–28minuta

Uobičajeno vrijeme punjenja od 10% do 80% (150 kW)
Plug-in hibrid

nije primjenjivo

Priključak za domaćinstvo

Punjenje naizmjeničnom strujom na većini javnih stanica za punjenje i pomoću kućnih zidnih kutija.

Standardno punjenje

6–8h

Uobičajeno vrijeme punjenja od 20% do 90% (11 kW–22 Kw)
Plug-in hibrid

3–4h

Uobičajeno vrijeme punjenja od 5% do 100% (11 kW–22 Kw)

Vrijeme punjenja zavisi i od faktora poput vanjske temperature, trenutne temperature baterije, opreme za punjenje, stanja baterije i stanja vozila.

Pogled iz zadnjeg bočnog ugla na model C40, uključen u zidni punjač
Punjenje potpuno električnog modela Volvo

Da biste maksimalno iskoristili vijek trajanja baterije u potpuno električnom automobilu, preporučujemo punjenje baterije naizmjeničnom strujom do 90% kapaciteta za uobičajenu dnevnu vožnju pri čemu ne bi trebalo dozvoliti da nivo baterije padne ispod 20%.

Slika s djelimičnim prikazom modela Volvo povezanog na tačku punjenja.
Punjenje Volvo plug-in hibrida

Redovno punjenje baterije do 100% je odličan način da se maksimalno iskoristi domet električne energije plug-in hibrida. Pošto je dostupan i motor na gorivo, trošenje baterije ne predstavlja problem.

Prebacite se na elektriku Možete li prevoziti željenu udaljenost?

Kakav je vaš stil vožnje?

Saznajte koliku udaljenost može prevoziti potpuno napunjen električni automobil Volvo/Volvo XC40 Recharge u zavisnosti od vašeg stila vožnje te uslova.

Vozački profilGradska vožnjaVozački profil
Temperatura20 °CTemperatura
Kontrola klimeAutomatskiKontrola klime

404 km

je približan domet s odabranim stilom vožnje

Punjenje na putu bez problema.

Slika bijelog vozila Volvo povezanog na tačku punjenja.

Na putu ste? Upotrijebite tačke punjenja za električne automobile.

Prilikom vožnje električnog automobila Volvo ćete imati pristup brojnim javnim stanicama za punjenje. To znači da možete uživati u iskustvu električne vožnje bez brige o pražnjenju baterije. Štaviše, pomoću aplikacije Volvo Cars app možete primati podsjetnike za punjenje te upotrijebiti vođenu navigaciju do najbliže stanice za punjenje. Na ovim stanicama za punjenje možete brzo i jednostavno napuniti svoju bateriju u pokretu – savršen izbor za duga putovanja ili dane kada trebate više energije od količine energije koju osigurava jedno puno punjenje.

Slika prikazuje prednji dio modela EX90 dok je povezan s tačkom punjenja.

Punjenje modela EX90

EX90 je kompatibilan s tehnologijom priključivanja i punjenja (engl. Plug & Charge). Time vam je osigurana korisna prednost punjenja automobila na bilo kojoj javnoj stanici za punjenje koja podržava ovu funkciju. Morate samo povezati kabl za punjenje svog modela EX90 na tačku punjenja i proces punjenja će automatski početi. Osim toga, ova tehnologija rješava plaćanje tako da ne morate brinuti o odvojenom plaćanju usluge.

Jeste li spremni elektrificirati svoju vožnju?

Evo šta trebate znati da se s povjerenjem prebacite na elektriku i nađete pravi električni Volvo automobil za vas.

Potpuno električni automobili

Naši potpuno električni automobili nude vožnju bez emisija, bez ugrožavanja dometa i snage.

Parkiran zeleni potpuno električni Volvo XC40 Recharge

Plug-in hibridni automobili

Plug-in hibridi uparuju električni motor i motor s unutrašnjim sagorijevanjem za bezbrižnu vožnju.

Parkiran srebrni Dawn plug-in hibrid Volvo XC60 Recharge

Šta želite znati o punjenju električnog automobila?

Koju vrstu baterije koriste plug-in hibridni automobili?

Plug-in hibridni automobili koriste litijum-jonske baterije koje su slične baterijama koje se koriste u potpuno električnim automobilima, ali su manje.

Koliki je domet plug-in hibridnog automobila u potpuno električnom načinu vožnje?

U zavisnosti od modela, plug-in hibridni automobil Volvo može podržati veći dio vaše svakodnevne vožnje u potpuno električnom načinu vožnje bez ikakvih emisija ispušnih plinova. Ako možete uskladiti mogućnosti punjenja na poslu ili na drugim mjestima, vjerovatno ćete većinu svojih kraćih putovanja moći napraviti u potpuno električnom načinu vožnje.

Koje kablove za punjenje mogu koristiti za plug-in hibridne automobile?

Naši plug-in hibridi su opremljeni kablom za punjenje koji možete priključiti na kućnu utičnicu za manja punjenja. Automobil se također može povezati kablovima za punjenje koji se nalaze na utičnicama za punjenje naizmjeničnom strujom i na stanicama za punjenje. Ako utičnice za punjenje naizmjeničnom strujom nemaju kablove za punjenje, možete nabaviti poseban kabl za tu svrhu.