Ko smo mi

Od samog nastanka, kompanija Volvo Cars je bila brend za ljude koji vode računa o svijetu u kojem živimo i ljudima oko sebe. Napraviti jednostavniji, bolji i bezbjedniji život za sve je postala naša misija.

Djelimični pogled odozgo na Volvo automobil koji se puni na osvijetljenoj utičnici.

Za život. Želimo da vam pružimo slobodu kretanja na ličan, održiv i bezbjedan način.

Lično

Uz nove modele vlasništva automobila i atraktivne usluge kad god i gdje god su vam potrebne, cilj nam je da vaš život bude manje komplikovan.

Održiv

Da bismo pomogli u zaštiti svijeta u kojem svi živimo, ne možemo da se oslonimo samo na elektrifikaciju automobila. Predano preispitujemo održivost u našem poslovanju, u našim automobilima i u društvu.

Bezbjedan

Pravimo automobile za ljude koji brinu o drugima. Kada je u pitanju bezbjednost, brinemo o vašem okruženju isto koliko brinemo o vama i vašim putnicima.

2022. u brojkama

22,3mlrd.

Prihod iz poslovanja (EBIT) (SEK)

6,8%

EBIT stopa (dobit prije kamata i poreza)

615,1K

Maloprodaja (jedinice)

330,1mlrd.

Prihod (SEK)

Naša strategija

Brzi razvoj

Brzi razvoj

Jedan smo od najbrže rastućih vrhunskih brendova. Naš prepoznatljiv brend i vrijednosti su usklađeni sa društvenim tendencijama. Imamo dobre dosadašnje rezultate, a naš plan proizvoda i instalirani kapaciteti su usmjereni na razvoj.

Elektrifikacija

Lideri smo u brzorastućem segmentu premijum električnih automobila. Naš plan proizvoda je fokusiran na potpunu elektrifikaciju, a pojačan je jasnom trasom razvoja tehnologije čistih baterija. Želimo da sredinom ove decenije 50 procenata prodaje budu potpuno električni automobili – i da pređemo na potpuno električne do 2030.

Direktni odnosi sa potrošačima

Naši odnosi sa klijentima su svakim danom sve bliži, a gradimo ih zajedno sa sjajnim maloprodajnim partnerima. Susrećemo se sa potrošačima gdje oni žele i u vrijeme koje im odgovara i pojednostavili smo mobilnost uz opcije na mreži i opcije pretplate.

Vodeća nova tehnologija

Razvijamo sopstvenu novu osnovnu računarsku tehnologiju kako bismo mogli da obezbijedimo brzinu i kavalitet. Radi praćenja tempa, razvoj softvera se odvija unutar kompanije. Automobile ćemo poboljšavati tokom čitavog životnog ciklusa. Povećane mogućnosti će nam pomoći da pružimo novi nivo bezbjednosti i tehnologiju autonomne vožnje.

Najbrža transformacija

Imamo jedinstvenu strukturu uz posebnu kulturu i tehnološka partnerstva. Naš pristup partnerstvima sa vodećim tehnološkim saradnicima doprinosi brzoj transformaciji – želimo da budemo prvi izbor kao poslodavci i željeni partneri.

Ambiciozni smo

Želimo da uzdrmamo auto-industriju i da postanemo lideri u oblasti bezbjednosti, održivosti i poslovanja na mreži te da postavimo nove globalne standarde kada su u pitanju ljudi. Naše ambicije za sredinu ove decenije postavljaju nam jasan put kojim se moramo razvijati da bismo odgovorili na sopsvene izazove i izazove koje nameće društvo.

Digitalni prikaz predmeta na plavoj površini.

Ubrzano se razvijamo i dostižemo nove prodajne rekorde svake godine od 2015. Nastavljamo da idemo u ovom zamahu i želimo da dostignemo godišnju prodaju od 1,2 miliona automobila do sredine ove decenije.

Cilj nam je da iskoristimo prilike koje stvaraju rastući premijum električni segmenti i naše su ambicije velike – do sredine ove decenije želimo da dostignemo EBIT stopu od 8–10%.

Do sredine ove decenije želimo da smanjimo ukupne emisije CO2 tokom životnog ciklusa za 40 procenata u poređenju sa 2018. To se ne može postići samo smanjenjem emisija izduvnih gasova – elektrifikacija nije dovoljna. Moramo da smanjimo emisije CO2 u cjelokupnom poslovanju i u lancu snabdijevanja.

Predstavili smo naše potpuno električne modele XC40 Recharge i C40 Recharge – to je samo početak. Cilj nam je da do sredine decenije najmanje 50 procenata globalne prodaje budu potpuno električni automobili, a da ostalo budu hibridi. Ovo je ključni korak u prelasku na potpuno električne automobile do 2030.

Preuzimamo razvoj softvera jer će privlačnost automobila biti definisana softverskim funkcijama i karakteristikama. Sljedeću generaciju potpuno električnih Volvo modela će pokretati naš vlastiti operativni sistem. Cilj nam je da do sredine ove decenije 50 procenata svog softvera bude razvijeno interno, unutar kompanije.

Susrećemo se sa potrošačima gdje oni žele i u vrijeme koje im odgovara. Oni su sve više na mreži – zato smo i mi. Želimo da do sredine ove decenije najmanje polovina naše prodaje bude na mreži kako bismo mogli da pružimo jednostavnost i udobnost koju klijenti očekuju, ali i fizičke susrete sa našim sjajnim maloprodajnim partnerima.

Volvo Car Group – upoznajte porodicu

Od 2021. godine dionice kompanije Volvo Cars se nalaze u javnoj ponudi Nasdaq berze u Stokholmu. Struktura naše grupe obuhvata Volvo Cars, softversku kompaniju Zenseact i kompaniju za mobilnost Volvo On Demand.

Volvo Car Group uključuje i značajne udjele u strateškim podružnicama: brend električnih performansi Polestar (48,3 procenata u vlasništvu kompanije Volvo Cars) i brend u usponu LYNK & CO (30 procenata).

Zajedno sa kompanijom ECARX, Volvo Cars posjeduje HaleyTek, kompaniju koja razvija platforme za informisanje i zabavu na operativnom sistemu Android Automotive za ovu grupu, a i šire. NOVO Energy je rezultat zajedničkog ulaganja kompanija Volvo Cars i Northvolt (50 procenata vlasništva ima Volvo Cars). Ova kompanija proizvodi održive litijum-jonske baterije visokog kvaliteta koje će napajati sljedeću generaciju potpuno električnih Volvo i Polestar automobila.

Prikaz prednjeg bočnog kraja Polestar automobila

Polestar

Brend električnih vozila visokih performansi.

Profil bijelog Lynk & Co automobila iz zadnjeg bočnog ugla

Lynk&Co

Fleksibilna mobilnost vođena tehnologijom koja redefiniše dostupnost automobila.

Digitalna kontura automobila na tamnoj pozadini.

Zenseact

Naša podružnica za razvoj softvera za autonomnu vožnju.

Digitalna reprodukcija dva Volvo automobila parkirana ispod dva drveta između ljudi.

Volvo On Demand

Naša kompanija za dijeljenje automobila.

Mi smo globalna kompanija

Od 1927. godine naše globalno sjedište je ostalo u našem rodnom mjestu, u švedskom gradu Geteborgu. Glavno predstavništvo za Sjevernu i Južnu Ameriku je u gradu Mava u Nju Džerziju, a glavno predstavništvo za region Azija-Pacifik je u Šangaju.

Automobile proizvodimo u Geteborgu (Švedska), Gentu (Belgija), Čarlstonu (SAD), Čengduu, Dakingu i Lućaou (Kina). Naši automobili se prodaju u više od 100 zemalja.

Pogledajte ovaj film i saznajte više detalja u našem prisustvu na globalnom tržištu.

Prvi Volvo automobil izlazi iz kruga fabrike.

Od prošlosti do sadašnjosti

Naše jedinstveno nasljeđe oblikuje način na koji danas radimo i način na koji razmišljamo o budućnosti. Pođite sa nama na uzbudljivu šetnju stazom sjećanja i saznajte više o našoj bogatoj istoriji i legendarnim automobilima.

Djelimičan prikaz zadnjeg kraja Volvo Car automobila snimljenog u studijskom okruženju.

Informacije o korporaciji

Naš odjeljak za investitore provešće vas kroz rukovodstvo kompanije, izvještaje, upravljanje i druge informacije o korporaciji.