Uskladite svoj život i punjenje električnog automobila

Kod kuće, na poslu, u teretani ili omiljenom supermarketu. Pripremite se za revoluciju koja čeka vozače i vlasnike automobila. Uz značajan napredak u tehnologiji električnog punjenja, prelazak sa automobila na benzinski pogon na električne automobile nikada nije bilo lakši.

Napravite rutinu punjenja električnog automobila

Lako možete napraviti rutine punjenja koje su prilagođene vašem načinu života i okolnostima, bez obzira na to gdje vas dan ili noć odvede, ili kako živite. Većina ljudi uključuje svoje automobile na punjenje kod kuće tokom noći, van perioda najveće potrošnje, kako bi iskoristili niže cijene električne energije, i probude se sa potpuno napunjenom baterijom svakog jutra. A uz aplikaciju Volvo Cars app, možete jednostavno pronaći mjesta za punjenje u blizini ako morate da dopunite bateriju tokom dana.

Troškovi punjenja Volvo električnog automobila kod kuće

Punjenje električnog automobila je u mnogim slučajevima pametniji dugoročni izbor po pitanju troškova od alternativnih pogona poput benzina i dizela.

Procijenjeni troškovi punjenja*
0mjesečno
Godišnja kilometraža

0km

Cijena električne energije u domaćinstvu

0,00 €/kWh

*Cijena punjenja je procijenjena vrijednost zasnovana na testovima i proračunima kompanije Volvo Cars za XC40 Recharge Twin i XC60 Recharge. Potrošnja električne energije zavisi od mnogih faktora, kao što su uslovi u kojima se vozi, stil vožnje, klima itd. Tačne cifre nije moguće odrediti.

Koliko vremena je potrebno da se napuni električni automobil?

Vrijeme punjenja potpuno električnog ili plug-in hibridnog Volvo automobila može da se razlikuje u zavisnosti od različitih faktora, kao što su spoljašnja temperatura, način punjenja koji se koristi i veličina baterije automobila. Obavezno unaprijed pripremite bateriju i tako optimizujte efikasnost svog Volvo električnog automobila. Ova funkcija obezbjeđuje savršenu temperaturu baterije prije punjenja, smanjuje vrijeme punjenja i brže vas vraća na put.

Brzo punjenje

Punjenje jednosmjernom strujom na odabranim javnim stanicama za punjenje

Potpuno električan

27–28

min

Najčešće vrijeme punjenja od 10% do 80% (150 kW)

Plug-in hibrid

nije primjenjivo

Kućni priključak

Punjenje naizmjeničnom strujom na većini javnih stanica za punjenje i kućnim zidnim kutijama.

Obično punjenje

6–8

h

Najčešće vrijeme punjenja od 20% do 90% (11 kW – 22 kW)

Plug-in hibrid

3–4

h

Najčešće vrijeme punjenja od 0% do 100% (11 kW)

Brzo punjenje

Punjenje jednosmjernom strujom na odabranim javnim stanicama za punjenje

Potpuno električan

27–28

min

Najčešće vrijeme punjenja od 10% do 80% (150 kW)

Plug-in hibrid

nije primjenjivo

Kućni priključak

Punjenje naizmjeničnom strujom na većini javnih stanica za punjenje i kućnim zidnim kutijama.

Obično punjenje

6–8

h

Najčešće vrijeme punjenja od 20% do 90% (11 kW – 22 kW)

Plug-in hibrid

3–4

h

Najčešće vrijeme punjenja od 0% do 100% (11 kW)

Vrijeme punjenja će se razlikovati i zavisi od faktora kao što su spoljašnja temperatura, trenutna temperatura baterije, oprema za punjenje, stanje baterije i stanje automobila.

Pogled iz zadnjeg bočnog ugla na model C40 uključen u zidni punjač
Punjenje potpuno električnog Volvo automobila

Da biste obezbijedili najduži životni vijek baterije u potpuno električnom automobilu, preporučujemo punjenje baterije naizmjeničnom strujom do 90% kapaciteta za uobičajenu dnevnu vožnju, a najbolje je ne dopustiti da napunjenost padne ispod 20%.

Slika djelimičnog prikaza Volvo automobila povezanog na mjesto za punjenje.
Punjenje Volvo plug-in hibrida

Redovno punjenje baterije do 100% je sjajan način da se u punoj mjeri iskoristi domet električne energije u plug-in hibridu. Pošto je dostupan i motor na gorivo, možete bez brige da pustite bateriju da se isprazni.

Punjenje na putu bez muke.

Slika Volvo automobila povezanog na mjesto za punjenje.

Na putu? Koristite mjesta za punjenje električnih automobila.

Imate dostupne brojne javne stanice za punjenje kada vozite električni Volvo automobil. To znači da možete da uživate u iskustvu vožnje na električni pogon bez bojazni da će se isprazniti baterija. Ako koristite aplikaciju Volvo Cars app, možete da dobijate podsjetnike za punjenje i smjernice navigacije do najbliže stanice za punjenje. Na tim stanicama za punjenje možete brzo i jednostavno dopuniti bateriju dok ste u pokretu – savršeno za duža putovanja ili dane kada vam je potrebno više energije nego što može da isporuči jedno punjenje.

Slika koja prikazuje prednji kraj modela EX90 priključenog na mjesto za punjenje.

Punjenje modela EX90

Model EX90 je kompatibilan sa tehnologijom Plug & Charge. To je značajna pogodnost, jer možete puniti automobil na svim javnim stanicama za punjenje koje podržavaju ovu funkciju. Sve što treba da uradite je da priključite kabl za punjenje modela EX90 na mjesto za punjenje i postupak punjenja će se automatski pokrenuti. Osim toga, ova tehnologija omogućava i plaćanje računa, tako da ne morate da se brinete o zasebnom plaćanju usluge.

Da li ste spremni da elektrifikujete vožnju?

Evo šta treba da znate da biste samouvjereno prešli na električnu energiju i pronašli pravi Volvo električni automobil za vas.

Potpuno električni automobili

Naši potpuno električni automobili omogućavaju vožnju bez emisija i bez kompromisa kada su u pitanju domet i snaga.

Potpuno električni Volvo EX40 boje nepomično stoji

Plug-in hibridni automobili

Bezbrižnu vožnju u plug-in hibridima obezbjeđuje kombinacija električnog motora i motora sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Plug-in hibrid Volvo XC60 Recharge boje Silver Dawn nepomično stoji

Šta želite da znate o punjenju električnog automobila?

Koja vrsta baterije se koristi u plug-in hibridnim automobilima?

Plug-in hibridni automobili koriste litijum-jonsku bateriju, sličnu onoj koja se koristi u potpuno električnim automobilima, samo manju.

Koliki je domet potpuno električnog režima plug-in hibridnog automobila?

U zavisnosti od modela, Volvo plug-in hibridni automobil može da podrži najveći dio svakodnevnih vožnji u potpuno električnom režimu, bez ikakvih emisija izduvnih gasova. Ako možete uskladiti mogućnosti punjenja na poslu ili drugim odredištima, vjerovatno ćete na većini kraćih putovanja moći da koristite isključivo električni pogon.

Koju vrstu kablova za punjenje mogu koristiti za plug-in hibridne automobile?

Naši plug-in hibridi se isporučuju sa kablom za punjenje koji možete koristiti za povezivanje na kućnu mrežu radi punjenja manjih obima. Automobil se može povezati i pomoću kablova za punjenje koji postoje na mjestima za punjenje naizmjeničnom strujom i stanicama za punjenje. Za mjesta za punjenje naizmjeničnom strujom bez kablova za punjenje, komplet možete dopuniti zasebnim kablom za tu svrhu.