Volvo električni automobili

Sve što volite u vožnji. Bez emisija izduvnih gasova.

Dizajniran potpuno električan. Povežite se sa budućnošću vožnje

Novi nivo električne vožnje

Gledali smo preko horizonta tokom razvoja linije automobila koji elektrifikaciju podižu na novi nivo. Nijesmo samo prilagodili ono što smo već imali, dizajnirali smo i projektovali električne automobile koji pružaju nov način uživanja u životu na putu.

Jedinstveni električni eksterijeri

Eksterijer Volvo električnih automobila vodi naš prepoznatljivi skandinavski stil dizajna u upečatljivom smjeru. Eksterijeri su smjeli i savremeni sa elegantnim maskama usklađenih boja i aerodinamički optimizovanim točkovima i retrovizorima koji povećavaju efikasnost.

Obnovljivi i reciklirani materijali

U presvlakama i dekoru enterijera naših električnih automobila primijenjeni su obnovljivi i reciklirani materijali na elegantne nove načine. Pretvoreni u vrhunske materijale, obogaćuju minimalističku unutrašnju arhitekturu naših luksuznih kabina.

Stignite dalje sa jednim punjenjem

Naša nova generacija pogonskih sklopova i ugrađeni brzi punjači su projektovani da omoguće veći domet sa jednim punjenjem i da svaka dopuna bude efikasnija.

Ne propustite nijednu priliku za punjenje

Dobićete automatske podsjetnike za punjenje na putu kada baterija dođe do 20 procenata. Možete da dobijate i podsjetnike kada ne priključite automobil na sačuvanim lokacijama za punjenje u aplikaciji Volvo Cars app.

Optimizujete svako punjenje

Izaberite stanicu za punjenje i automobil će zagrijati ili ohladiti bateriju na optimalnu temperaturu za brzo punjenje. Ne morate ništa da radite. Baterija se automatski priprema kada automobil ima 20 procenata napunjenosti ili više.

Projektovani za pouzdaniju električnu vožnju.

Zadnji lijevi kraj potpuno električnog modela Volvo EX30 priključenog na punjenje iz ptičje perspektive.

Jednostavno integrišite punjenje u svakodnevnu rutinu, uz malu pomoć potpuno električnog Volvo automobila.

Inovativne baterije. Najsavremenija energija.

Napredna bezbjednost baterije

Naše zalaganje za bezbjednost proteže se i na baterije električnih automobila. Zato smo razvili i proizvodimo pakete baterija i sisteme koji se koriste u našoj liniji potpuno električnih automobila. Pomoću sistema za upravljanje baterijama pratimo i regulišemo rad baterija u normalnoj primjeni.

Proizvodnja i recikliranje baterija

Baterije su komponenta sa najintenzivnijom emisijom ugljenika u našim električnim automobilima. Upravljajući čitavim lancem vrijednosti u proizvodnji i recikliranju, trudimo se da obezbijedimo što je moguće cirkularniju proizvodnju baterija i izbjegnemo odlaganje rashodovanih baterija na deponije.

Osam godina garancije na bateriju

Novi Volvo električni automobili imaju produženu garanciju na bateriju koja važi osam godina ili pređenih 160.000 km (šta prvo nastupi). Tokom ovog garantnog perioda garantujemo stanje baterije od 70 procenata, što je pokazatelj kapaciteta skladištenja energije baterije. To znači da je visok nivo performansi zagarantovan.

Ilustrovani prikaz tehnologije senzora kompanije Volvo Cars koja otkriva pješaka na pješačkom prelazu.

Napredne karakteristike bezbjednosti

Vozite spokojno kada znate da je vaš električni automobil opremljen naprednim inovacijama osmišljenim da zaštite vas i vaše najbliže dok ste na putu.

Krupni plan ekrana pametnog telefona koji Volvo vozaču pokazuje status punjenja automobila onako kako se prikazuje u aplikaciji Volvo Cars app.

Nema više nagađanja kada je u pitanju punjenje

Manje stresa oko punjenja uz aplikaciju Volvo Cars app. Jednostavni prikazi i kontrole vam pomažu da pronađete javne punjače, provjerite status punjenja, zakažete punjenje i još mnogo toga. Saznajte više o funkcijama aplikacije koje štede vrijeme.

Šta želite da znate o Volvo potpuno električnim automobilima?

Kako rade električni automobili?

Električni automobili rade tako što koriste bateriju za skladištenje električne energije koja napaja električni motor. Taj motor pretvara energiju u pokretanje točkova automobila. Električni automobili se ne oslanjaju na sagorijevanje goriva radi proizvodnje energije. Umjesto toga, oni sakupljaju i skladište energiju pomoću punjenja i regenerativnog kočenja.

Kako mogu da punim električni automobil kod kuće?

Preporučujemo Volvo Cars zidnu kutiju. Ona pruža brže i efikasnije punjenje od regularne zidne utičnice.

Zidne kutije imaju integrisan držač kabla i kabl za punjenje od 5 metara sa utičnicom Type 2 (IEC 62196), koja je kompatibilna sa potpuno električnim Volvo automobilima.

Postavite zidnu kutiju unutra ili napolju. Otporna je na vodu, a možete kupiti i postolje za postavljanje zidne kutije ako nemate dostupan zid.

Povežite zidnu kutiju na Wi-Fi mrežu da vidite status punjenja, zakažete punjenje i još mnogo toga pomoću pametnog telefona, računara ili tableta.

Dinamička LED svjetla na prednjoj strani zidne kutije svijetle različitim bojama kako biste na prvi pogled mogli da saznate status punjenja.

Saznaje više o punjenju kod kuće.

Koliko dugo traje punjenje kod kuće?

Vrijeme punjenja zavisi od nekoliko faktora, uključujući i opremu za punjenje koju koristite, početni nivo napunjenosti baterije i nivo koji želite da dobijete.

Preporučujemo da baterija uvijek bude napunjena preko 20 procenata i da je punite samo do 90 procenata. To može smanjiti vrijeme punjenja (punjenje od 0 do 10 procenata i od 90 do 100 procenata najduže traje) i pomaže u očuvanju dobrog stanja baterije.

Uživajte u brzom, efikasnom kućnom punjenju uz Volvo Cars zidnu kutiju. Postavite je unutra ili napolju i koristite aplikaciju Volvo Cars app da zakažete punjenje van perioda najveće potrošnje kada cijene struje mogu da budu niže.

Koliko košta punjenje potpuno električnog automobila kod kuće?

Troškovi punjenja električnog automobila su različiti i zavise od mjesta gdje živite i vremena kada punite. Ipak, vožnja potpuno električnog automobila može donijeti značajne uštede jer električno punjenje obično košta manje od benzina ili dizela.

Dodatno smanjite tekuće troškove tako što ćete zakazati punjenje kod kuće po nižoj tarifi, kada su cijene struje najniže.

Na nekim tržištima vozači Volvo automobila mogu da koriste ekskluzivne popuste na javnim stanicama za punjenje. Saznajte više o punjenju Volvo automobila.

Postoje li popusti na javnim mjestima za punjenje za vozače Volvo automobila?

Na mnogim tržištima vozači Volvo automobila mogu da koriste popuste na javnim mjestima za punjenje u okviru partnerskih mreža. Saznajte više o sniženim cijenama javnog punjenja.

Da li kompanija Volvo Cars ima svoje stanice za punjenje?

Neki maloprodajni centri kompanije Volvo Car sada imaju stanice za brzo punjenje. Iskoristite snižene cijene punjenja na Volvo stanicama za punjenje.

Kako mi automobil pomaže da pronađem najbližu stanicu za punjenje?

Koristite centralnu konzolu ili Volvo Cars app da u aplikaciji Google Maps potražite stanice za punjenje u blizini. Filtrirajte po dostupnosti, brzini punjenja, mreži za punjenje i cijeni. Kada izaberete odredište, dobićete detaljne smjernice u navigaciji.

U nekim modelima automobila vidjećete i očekivani nivo napunjenosti pri dolasku, a baterija automobila će se automatski pripremiti. Tako će baterija imati optimalnu temperaturu za efikasno punjenje.

Dostupnost zavisi od dostupnosti Google usluga.

Koji Volvo električni automobil ima najveći domet?

EX90, naš potpuno električni SUV sa 7 sjedišta, ima najveći domet električne energije – do 600 km.*

*Cifre su preliminarne i izvedene su na osnovu procjena i proračuna koje je izvršila kompanija Volvo Cars za Volvo EX90, tako da ovi ishodi nisu zagarantovani. Domet vožnje i potrošnja energije u stvarnim uslovima zavise od ponašanja u vožnji i drugih spoljnih faktora. Vrijeme punjenja se može razlikovati i zavisi od faktora kao što su spoljašnja temperatura, temperatura baterije, oprema za punjenje, stanje baterije i stanje automobila. Sertifikacija vozila se čeka.

Imaju li baterije potpuno električnih Volvo automobila garanciju?

Kada kupite novi potpuno električni Volvo automobil, baterija je pokrivena garancijom u periodu od osam godina ili pređenih 160.000 km, šta prvo nastupi, pod uslovom da se automobil i baterija održavaju i koriste u skladu sa preporukama kompanije Volvo Cars.

Mogu li se baterije zamijeniti?

Baterija i baterijski moduli mogu da se zamijene kao i bilo koji drugi tehnički dio automobila.

Kako baterija utiče na bezbjednost prilikom sudara?

Baterija dodaje oko 500 kg težine vašem potpuno električnom automobilu. To mijenja način na koji sudari utiču na putnike u automobilu i druga uključena vozila. Takođe, baterije se moraju zaštititi da bi se spriječilo štetno curenje nakon sudara. Korišćenjem niza inovativnih rješenja za bjezbednost, inženjeri kompanije Volvo Cars su projektovali potpuno električne automobile koji se suočavaju s ovim izazovima.

Koliko je potrebno održavanja i servisiranja za potpuno električni Volvo automobil?

Električni motori u našim potpuno električnim automobilima su zapečaćeni tokom čitavog radnog vijeka. Kako nemaju pokretne djelove i tečnosti koje treba dopunjavati, nije im potrebno održavanje. To znači da potpuno električnim Volvo automobilima treba mnogo manje održavanja u poređenju sa automobilima koji imaju motor sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Da li je ugljenični otisak životnog ciklusa potpuno električnog Volvo automobila manji od onog kod ekvivalentnog vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem?

Tokom prosječnog vijeka trajanja vozila, ugljenični otisak potpuno električnog vozila (BEV) je manji od tradicionalnih vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem (ICE). Međutim, udaljenost koju je potrebno prijeći da bi BEV imao manji intenzitet ugljenika od ICE vozila, u velikoj mjeri zavisi od toga kako se proizvodi električna energija koja pokreće vozilo.

Ako BEV punite električnom energijom iz obnovljivih izvora, moraćete manje da vozite da biste dostigli tu tačku, u poređenju sa korišćenjem električne energije proizvedene iz fosilnih goriva. Savjetujemo da električno vozilo napajate električnom energijom iz obnovljivih izvora.

Zalažemo se za potpunu transparentnost kada je u pitanju cjelokupni uticaj ugljenika naših električnih vozila. Analiza životnog ciklusa (LCA) je dostupna za neke naše potpuno električne automobile. Pogledajte stranicu sa opisom proizvoda za potpuno električni Volvo automobil koji vas zanima da biste saznali više.

Kako mogu da znam da je baterija automobila proizvedena na ekološko i društveno odgovoran način?

Kompanija Volvo Cars zadržava fokus na lancu snabdijevanja sirovinama za baterije kako bi omogućila odgovornu nabavku. U 2019. godini smo uveli tehnologiju blockchain kako bismo pratili porijeklo materijala od rudnika do automobila za kobalt koji se koristi u našim baterijama. Od tada smo proširili obim i uključili praćenje nikla, litijuma i emisija ugljenika.

Imamo i program kontrole koji pokriva dobavljače i lancu snabdijevanja za baterije. Kontrole se sprovode u skladu sa detaljnim smjernicama OECD-a o odgovornim lancima snabdijevanja mineralima iz sukobima pogođenih i visokorizičnih područja i ključnim zahtjevima inicijative IRMA za standarde odgovornog rudarenja ili ekvivalentnim shemama za rudnike.

Učinak po pitanju održivosti je ključna karakteristika prilikom razmatranja i odabira dobavljača. Neprekidno pratimo rad postojećih dobavljača i sarađujemo sa njima na poboljšanju učinka na polju održivosti za naše proizvode i usluge.

Pročitajte više u Kodeksu ponašanja poslovnih partnera kompanije Volvo Car Group i Godišnjem izvještaju i izvještaju o održivosti kompanije Volvo Car Group (stranice 172 do 17).

Volvo XC60 parkiran u otvorenom, industrijskom okruženju na ljubičastom i ružičastom svjetlu raznobojnog izlaska sunca.

Alternativni pravac  

Izaberite plug-in hibrid da pređete na električni pogon, uz motor sa unutrašnjim sagorijevanjem kao rezervu kada vam je potrebna.