Bezbjednost

Izmislili smo neke od najvažnijih karakteristika u istoriji bezbjednosti automobila. Naša tehnologija je zaista promijenila svijet, a nova otkrića se tek očekuju.

Sigurnosni pojas u tri tačke koji je 1559. godine predstavio pronalazač, Nils Bohlin.

1959. Sigurnosni pojas u tri tačke

Otkada je inženjer kompanije Volvo, Nils Bohlin, predstavio sigurnosne pojaseve u tri tačke u modelu PV544, spašeno je preko milion života zato što se kompanija Volvo Cars odrekla patentnih prava kako bi svi mogli da imaju koristi od ovog izuma.

Dječije sjedište okrenuto unazad iz kompanije Volvo Cars, 1972.

1972. Dječije sjedište okrenuto unazad

Sjećate se onih ranih slika astronauta kako leže na leđima tokom polijetanja kako bi ujednačili silu na svojim tijelima? Pa, to je bio osnovni princip naših prvih dječjih sjedišta okrenutih unazad u industriji. Za širenje tereta i minimaliziranje povreda.

Djevojčica sjedi na buster sjedištu u crvenom enterijeru Volvo automobila sa pričvršćenim sigurnosnim pojasom.

Izmisli smo prvi buster za pravilno postavljanje pojasa, koji je omogućio djeci starijoj od 4 godine da putuju okrenuta prema naprijed, uz povećanu zaštitu i udobnost.

Dvoje djece sjede i gledaju se na zadnjim sjedištima Volvo automobila.

Uvođenje prvog ugrađenog buster sjedišta bio je još jedan veliki korak naprijed za sigurnost djece. Pošto je razvijen zajedno sa bezbjednosnim naslonima u vozilu, pružao je vrhunsku zaštitu i udobnost malim putnicima.

Pogled na šasiju automobila s dijelovima obojenim u različite boje.

Ova nova prekretnica bila je sastavni dio dizajna automobila i uključivala je vrlo jaku strukturu i materijale koji apsorbuju energiju iznutra, poprečni nosač u podu, pa čak i ojačana sjedišta.

Dva crna automobilska sjedišta sa po jednim bijelim bočnim vazdušnim jastukom za torzo sa obje strane.

1991. Bočni vazdušni jastuci

Sistem zaštite od bočnog udara (SIPS) unaprijedili smo još jednim svjetskim izumom: bočnim vazdušnim jastucima za torzo, SIPS jastucima.

Grafička ilustracija sistema zaštite od trzajnih povreda vrata kompanije Volvo Cars.

1998. Sistem zaštite od trzajnih povreda vrata (WHIPS)

Zahvaljujući pametnom dizajnu sjedišta i naslona za glavu, WHIPS pruža ravnomjernu podršku i apsorpciju energije u slučaju udara otpozadi, čime se smanjuje rizik od trzajnih povreda vrata.

Grafička ilustracija zavjese na naduvavanje kompanije Volvo Cars.

1998. Zavjesa na naduvavanje

Prvi sistem vazdušnih jastuka koji nudi poboljšanu zaštitu i za putnike na prednjim i na zadnjim sjedištima. Skriven u nebu, pomaže u zaštiti glave putnika prilikom bočnog udara ili prevrtanja.

Volvo SUV u testiranju prevrtanja potvrđuje elektronski sistem kontrole stabilnosti i bezbjednosnu strukturu.

Kako su SUV-ovi postajali sve popularniji, poboljšali smo stabilnost naših SUV-ova elektronskim sistemom za kontrolu stabilnosti pri prevrtanju i poboljšali njihov dizajn karoserije, strukturu i ograničenja kako bismo poboljšali zaštitu u nesrećama pri prevrtanju.

2003. Informativni sistem za mrtve tačke (BLIS)

BLIS koristi kamere ili radare da otkrije kada se drugi automobili približe vašem. Lampica upozorenja pored bočnog retrovizora daje vozaču više vremena da reaguje.

Volvo automobil u vožnji naseljenim područjem sa digitalnim prikazom znakova koji pokazuju sistem kočenja u nuždi.

2008. Bezbjednost u gradu

Ovaj autonomni sistem kočenja u nuždi uveli smo kao standardnu opremu u sve kasnije Volvo automobile, počev od modela Volvo XC60. On pomaže u smanjenju rizika od sudara sa zadnje strane, pri malim brzinama, pomoću laserskog otkrivanja.

Volvo XC90 se zaustavlja na pješačkom prelazu preko kojeg prelazi žena sa kafom u ruci.

Naše bezbjednosne inovacije donose korist i ljudima izvan naših automobila. Pomoću radara i kamere sistem upozorava vozača ako neko zakorači ispred automobila i sam koči ako ne zakoči vozač.

Prikaz presjeka automobila sa vidljivom šasijom i enterijerom. Pored automobila se nalaze i siva i crna kutija.

Kao pioniri u testiranju nesreća koje nastaju zbog napuštanja puta, fokusirali smo se da putnike zadržimo čvrsto na njihovim mjestima zatezanjem sigurnosnog pojasa i uveli smo funkcionalnost sjedišta da apsorbuju energiju, kako bi se ublažile povrede kičme.

2016. Povezana sigurnost

Upozorenje o klizavom putu i upozorenje o uključena sva četiri žmigavca koriste oblak za dijeljenje važnih podataka između vozila, upozoravajući vozača o klizavim dionicama ili vozilima koja imaju uključena sva četiri žmigavca.

Volvo automobil u vožnji auto-putem kroz naselje, sa digitalnim prikazom znakova koji pokazuju ublažavanje čeonog sudara kočenjem.

Ako vozilo koje vam ide u susret pređe u vašu traku i sudar je neizbježan, ova funkcija može pomoći u smanjenju brzine vašeg vozila kako bi se ublažila sila sudara.

Digitalni prikaz tačaka koje izgledaju kao osoba.

2019. Inicijativa EVA (Jednaka vozila za sve)

Od 1970-ih prikupljamo podatke o saobraćajnim nesrećama da bismo bolje razumjeli šta se događa prilikom sudara. U okviru inicijative EVA otvorili smo ovu digitalnu biblioteku sa podacima za slobodan pristup i preuzimanje.

Srebrni plug-ih hibrid Volvo XC40 Recharge boje glečera stoji parkiran pored crne fasade.

2020. Brzinska kapa

Da bismo poslali snažan signal o opasnostima prebrze vožnje, smanjili smo maksimalnu brzinu svih novih automobila na 180 km/h, čime smo aktivno preuzeli odgovornost u ostvarivanju nulte stope stradalih u saobraćaju i podržali bolje ponašanje vozača.

Digitalni prikaz automobila na putu sa trakama i drugim objektima.

2023. Lidar

Zasnovana na senzorima vrhunskih performansi, tehnologija Lidar je ključna za kreiranje bezbjednih autonomnih automobila. Pomoću nje autonomni automobil može da otkrije druge automobile, pješake i bicikliste.

Digitalni prikaz osobe na sjedištu vozača u automobilu.

2023. Sistem za razumijevanje vozača

Ovaj sistem sa 2 kamere može da otkrije ako je vozač rasijan, pospan ili čak pijan ili pod dejstvom narkotika. Ako bude potrebno, sistem će aktivirati sigurnosni štit i preduzeti odgovarajuće protivmjere da bi očuvao granice bezbjednosti.

Bezbjednosne karakteristike kompanije Volvo Cars dopunjuju prakse sigurne vožnje i nisu namijenjene da omoguće ili podstaknu nepažljivu, agresivnu ili na drugi način nesigurnu vožnju,
kao ni vožnju koja nije u skladu sa zakonom. Naposljetku, vozač je u svakom trenutku odgovoran za bezbjedno upravljanje vozilom. Opisane karakteristike mogu biti opcionalne i
dostupnost može da se razlikuje između zemalja.