Električni automobili

Otkrijte naše potpuno električno iskustvo vožnje.

Potpuno električni Volvo. Inspirisan našom planetom, dizajniran za vaš život.

Potpuno električni

Beskompromisni Volvo duh zadovoljava nulte emisije ispušnih plinova – a imajući na umu našu posvećenost odgovornom luksuzu, nastojimo da bolje koristimo reciklirane i materijale biološkog porijekla i minimiziramo otpad.

Ugrađeni Google

S ugrađenim Googleom, Volvo električni automobil besprijekorno povezuje vas i vaš digitalni život. Automobil također prima automatska bežična ažuriranja.

* Vaša narudžba bit će finalizirana kod vašeg prodavača u skladu s njegovim odredbama i uslovima.

Vrijeme je za punjenje? Bilo da ste u ili izvan kuće, činimo to lakšim i praktičnijim.

Planirajte svoju rutu uz Google Maps

Koristite Google Maps u svom Volvo automobilu za planiranje rute, lociranje stanica za punjenje i uživanje u putovanju bez stresa.

Aplikacija Volvo Cars

Prethodno zagrijte i ohladite kabinu putem aplikacije Volvo Cars. To vam može pomoći da uživate u produženom dometu, kao i u ugodnijem putovanju.*

Praktično kućno punjenje

Diskretan, jednostavan za korištenje i praktičan, Volvo wallbox je naše preporučeno rješenje za kućno punjenje.

* Za model godine 22, kako bi se omogućila aplikacija Volvo Cars, XC40 Recharge mora pri isporuci biti opremljen paketom digitalnih usluga koji dolazi s četverogodišnjom pretplatom koja pruža potpuni pristup dostupnim aplikacijama i podacima. Nakon isteka perioda od četiri godine, primjenjivat će se novi uslovi i odredbe.

Istražite potpuno električni život.

Otkrijte prednosti vožnje Volvo Recharge vozila i saznajte više o električnoj mobilnosti.

Šta želite znati o potpuno električnim automobilima?

Vrijeme punjenja zavisi od opreme za punjenje koju koristite i električnih instalacija kod kuće. Standardni kabl za kućno punjenje s priključkom za domaćinstvo je prvenstveno pomoćni kabl. Punjenje prazne baterije do 100 posto ovim kabelom traje približno 40–72 sata, u zavisnosti od tržišta, pri brzini punjenja od oko 7–14 km na sat.

Za redovno i znatno kraće vrijeme punjenja kod kuće, preporučujemo 3-fazni zidni wallbox uređaj od 11 kW. Ova instalacija može vam omogućiti približno 8 sati punjenja (od praznog do 100 posto) ili domet od oko 50–60 km na sat.

Napomena: vrijeme punjenja zavisi i od faktora poput vanjske temperature, trenutne temperature baterije, opreme za punjenje, stanja baterije i stanja vozila.

Cijena električne energije varira u zavisnosti od lokalnih uslova, ali je često niža u odnosu na cijenu benzina ili dizela. Niža cijena goriva također je jedan od nekoliko razloga za prelazak na električni automobil. A za još niže troškove, svoj potpuno električni Volvo automobil možete staviti da se puni u vrijeme najniže tarife, što je često noću.

Garancija za automobile kompanije Volvo Cars traje 8 godina ili 160 000 km, u zavisnosti od toga šta prije nastupi, pod uslovom da se automobil i baterija održavaju i koriste u skladu s preporukama kompanije Volvo Cars.

Ako bateriju ili modul baterije treba zamijeniti, to se može učiniti kao i kod bilo kog drugog tehničkog dijela automobila.

Standardni ugrađeni kućni kabel za punjenje prvenstveno je dizajniran kao pomoćni kabel za kućnu upotrebu. Za znatno brže i praktičnije punjenje kod kuće preporučujemo da instalirate 3-fazni wallbox uređaj od 11 kW.Napomena: dostupnost opreme za punjenje može zavisiti od tržišta.

Najbrže punjenje na putu je moguće na stanicama za brzo punjenje istosmjernom strujom. Za najbrže moguće punjenje preporučujemo da nivo punjenja automobila ograničite na 80%. Na taj način se vrijeme punjenja skraćuje jer posljednjih 20% punjenja traje najduže.

U zemljama u kojima se na Google Mapama mogu naći stanice za punjenje, javne stanice za punjenje možete pronaći direktno na karti na središnjem ekranu automobila ili uz pomoć aplikacije za pametni telefon. Tu također možete odabrati stanice za punjenje koje preferirate, te možete dobiti upute za smjer vožnje.

Baterija znači 500 kg dodatne težine što prilikom sudara utiče kako na putnike u automobilu tako i na ostala vozila. Baterija također treba posebnu zaštitu kako bi se izbjeglo štetno curenje nakon sudara. Primjenom niza inovativnih sigurnosnih rješenja, inžinjeri za sigurnost kompanije Volvo Cars dizajnirali su naše potpuno električne automobile kako bi savladali sve ove izazove.

Elektromotori su trajno zatvoreni i ne zahtijevaju održavanje. Stoga u usporedbi s motorima automobila s unutrašnjim sagorijevanjem, potpuno Volvo automobili iziskuju mnogo manje održavanja što može rezultirati nižim troškovima.

Tokom prosječnog životnog ciklusa vozila, ugljični otisak potpuno električnog vozila (BEV) je manji od tradicionalnog vozila s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem (ICE). Ipak, udaljenost koju treba preći da bi emisija ugljika BEV vozila bila manja od emisije ICE vozila u velikoj mjeri zavisi od toga kako se proizvodi električna energija koja pokreće vozilo. Ako svoj BEV punite obnovljivom električnom energijom, morat ćete voziti manje da biste došli do te tačke, u usporedbi s korištenjem električne energije proizvedene iz fosilnih goriva. Gdje god je moguće, preporučujemo vam da svoje električno vozilo punite električnom energijom iz obnovljivih izvora.

Posvećeni smo potpunoj transparentnosti kada je u pitanju cjelokupni uticaj ugljika naših električnih vozila. Analiza životnog ciklusa (LCA) modela XC40 Recharge je dostupna već sada, a analiza životnog ciklusa modela C40 Recharge će biti dostupna kasnije u 2021. godini.

Kompanija Volvo Cars se zalaže za potpunu sljedivost, pomažući našim kupcima da voze električne automobile Volvo znajući da su sirovine za baterije odgovorno nabavljene. Uvođenje blockchain tehnologije značajno poboljšava sljedivost u lancu nabavke kobalta. Blockchain, u spoju s inspekcijama na rudarskim lokacijama, GPS praćenjem, skeniranjem pri ulazu i izlazu, verifikovanim pružateljima logističkih usluga, prepoznavanjem lica, provjerama identiteta i vremenskim praćenjem, doprinosi sljedivosti materijala od rudnika do fabrike automobila.

Kompanija Volvo Cars blisko sarađuje sa svojim dobavljačima kako bi se poboljšala sljedivost naših proizvoda i usluga, uključujući i osiguravanje odgovornih lanaca nabavke i učinkovito korištenje resursa. Zalažemo se za odgovornu nabavku minerala i metala te u potpunosti podržavamo Smjernice OECD-a o dužnoj pažnji za odgovorne lance opskrbe mineralima iz sukobima pogođenih i visokorizičnih područja. U skladu s tim, od dobavljača baterija tražimo da podrže našu posvećenost potpunoj transparentnosti lanca nabavke kobalta i djelovanju u smjeru potpune sljedivosti.

Održivost je ključni faktor pri procjeni i odabiru dobavljača. Pratimo rad postojećih dobavljača i pratimo revizije trećih strana. Od dobavljača baterija također tražimo da minimiziraju karbonske emisije tokom procesa proizvodnje, uključujući i korištenjem obnovljive energije. Svi naši dobavljači moraju prihvatiti kodeks ponašanja za poslovne partnere kompanije Volvo Cars, što uključuje poštivanje ljudskih prava, uključujući prava radnika.