23. јул 2021.

Finansijski rezultati za polovinu 2021. godine – rekordni učinak

Danas slavimo najbolje rezultate po pitanju prodaje i operativnog profita u našoj istoriji dugoj 94. godine

Imali smo rekordnih prvih šest meseci po pitanju prodaje, uglavnom zbog velike potražnje za našim SUV modelima i električnim automobilima iz Recharge asortimana. Danas sa radošću možemo da kažemo da se naš snažan učinak pretočio u jak finansijski rezultat.


Da ukratko rezimiramo prodajne brojke u prvoj polovini godine: prodali smo 380.757 automobila širom sveta. Bio je to najbolji polugodišnji učinak u našoj istoriji. To je povećanje od 41 % u poređenju sa periodom 2020. godine na koji je uticala pandemija – a kompanija je takođe zabeležila dobar rast od 12 procenata u poređenju sa prvih šest meseci 2019. godine – što je relevantnije poređenje bez problema izazvanih pandemijom. Naš obim prodaje za bilo kojih 12 meseci je oko 775.000 automobila, što je samo nešto manje od ciljnih 800.000 koje smo odredili pre 10 godina.


Prodajom svih tih automobila ostvarili smo prihod od 141 milijarde SEK, što je povećanje od 26,3 %. Ta bolja prodaja i prihodi takođe su se pretvorili u veći profit, koji je dodatno povećan troškovnom efikasnošću i pozitivnim rezultatima u našim povezanim kompanijama. Operativni profit od 13,2 milijardi SEK je najbolji koji smo ikada prijavili za polovinu finansijske godine. Operativna marža je bila 9,4 %.


Nije sve išlo kako treba: globalna nestašica poluprovodnika nam je predstavljala izazov u prvoj polovini. Ipak, prilagodili smo proizvodnju i promenili prioritete u skladu sa potražnjom klijenata u svim fabrikama, što je dovelo do mogućnosti da smanjimo uticaj na isporuke klijentima.


„Kompanija je nastavila da se snažno razvija uprkos nestašici poluprovodnika u industriji. Što je još važnije, pokazali smo da vodimo trenutnu transformaciju u automobilskoj industriji”, rekao je Håkan Samuelsson, glavni izvršni direktor kompanije Volvo Cars.

„Operativni profit od 13,2 milijardi SEK je najbolji koji smo ikada prijavili za polovinu finansijske godine.”

U prvoj polovini smo takođe preduzeli dodatne korake ka potpuno električnoj budućnosti. Recharge automobili sada predstavljaju četvrtinu naše globalne prodaje, što nas čini vođom među tradicionalnim proizvođačima premijum automobila kada je reč o udelu prodaje punjivih automobila.


U okviru pomaka ka potpuno električnim vozilima, na tržištu smo predstavili naš drugi potpuno električni model, Volvo C40 Recharge. Istovremeno smo ojačali strategiju online prodaje radi prilagođavanja izmenama u potrebama klijenata. Svi potpuno električni modeli će odsad biti dostupni isključivo preko web sajta volvocars.com, a korisnici mogu da naruče odakle god žele: iz svog doma preko sajta ili u Volvo prodajnom studiju uz pomoć prodajnog savetnika. Sada pružamo online prodaju na nekoliko tržišta, uz transparentnu i fleksibilnu ponudu za klijente, uključujući pakete usluga za održavanje vozila i osiguranje. Ponuda pretplate kompanije Volvo Cars, Care by Volvo, privukla je pet puta više klijenata u prvih šest meseci na više od 10.000 ugovora.


Obezbeđivanje održivih baterija je ključno za transformaciju naše kompanije. Volvo Cars zato planira da se udruži sa kompanijom Northvolt kao strateškim partnerom za zajednički razvoj i proizvodnju baterijskih ćelija sledeće generacije.

Da bismo osigurali fokus na elektrifikaciji, takođe izdvajamo operacije sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem u novu jedinicu, Aurobay, u kojima će Geely Holding biti glavni deoničar. Preko kompanije Aurobay, Volvo Cars će ostvariti sinergije i obezbediti snabdevanje kompetitivnim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem za naše hibridne pogonske sklopove dok kompanija ne bude potpuno električna.


Naš odbor je u maju objavio da procenjuje potencijalnu inicijalnu javnu ponudu (initial public offering, IPO) na Nasdaq berzi u Stokholmu. Proces procene i dalje traje.


Håkan Samuelsson je rekao: „Kompanija Volvo Cars ima istoriju uspešnih transformacija dugu nekoliko decenija. Automobilska industrija se menja više nego ikad i rešeni smo da budemo oni koji se najbrže transformišu.”

Podelite