Krajolik sa vetrenim turbinama – Čista energija

Volvo. Recharged.

Naša vozila su dizajnirana kako bi zaštitila ljude. Sada će štititi i našu planetu.

Za bezbedniju budućnost

Energijom punimo sve, od naših automobila pa do naših fabrika i lanca nabavke. Naš cilj je da do 2025. godine smanjimo emisiju ugljen-dioksida za 40 % u odnosu na 2018. godinu, a do 2040. godine želimo da postanemo klimatski neutralni. Zato što imamo samo jednu planetu.

Volvo Recharge. Odgovoran luksuz.

Predstavljamo Vam Volvo Recharge – našu novu liniju naprednih, potpuno električnih i plug-in hibridnih vozila koja su dizajnirana kako bi pružila rafinirano i održivo iskustvo vožnje. Vozila u koja imate poverenje da će zaštiti Vašu porodicu, sada će doprineti i zaštiti njene budućnosti.
Podaci o Volvo Recharge

Svaki novi Volvo koji ćemo lansirati na tržište biće električan. Danas smo jedini proizvođač vozila koji sve svoje modele nudi u plug-in hibridnoj verziji. A u narednih pet godina lansiraćemo pet novih potpuno električnih vozila. Postavili smo sebi cilj da do 2025. godine polovina prodatih Volvo vozila budu električna vozila.

Volvo XC40 plugged to charging station

Predstavljamo XC40 Recharge

Prvi potpuno električni Volvo SUV je tu. Dizajniran za Vaš način života i osmišljen kako bi zaštitio Vas i našu planetu.

Elektrifikacija nije dovoljna

To je početak. To nije sveobuhvatno rešenje. Da bismo zaštitili našu planetu, moramo učiniti i više od elektrifikacije naših vozila. Do 2040. godine želimo postati neutralni za podneblje u svom lancu nabavke – što je decenija pre roka definisanog Pariskim sporazumom. Dakle, odgovor je ekološka usmerenost na svim područjima.

Aktivnosti. Recharged.

Do 2025. godine planiramo da smanjimo emisiju ugljenika za 50 % po vozilu u odnosu na 2018. godinu. To obuhvata sva područja naše kompanije, od proizvodnje do poslovnih putovanja i naše maloprodajne mreže. Naša zalaganja su već usmerena u ostvarenje cilja klimatske neutralnosti naše proizvodnje do 2025. godine, na dobrom smo putu, jer približno 80 % naših pogona u svetu pokreće električna energija iz obnovljivih izvora.
Brižljiva krajnja isporuka vozila
Metalni materijal za kompaniju Volvo Cars

Lanac nabavke. Recharged.

Naš cilj je da, do 2025. godine, u lancu isporuke smanjimo emisije ugljenika koje čine veliki deo ukupne vrednosti emisija, i to za 25% po vozilu u odnosu na 2018. godinu. To obuhvata emisije koje nastaju prilikom proizvodnje komponenti i materijala i iz ekstrakcije minerala i metala. Za ostvarenje ove vizije zalagaćemo se na više načina, pomoći ćemo našim dobavljačima da unaprede upotrebu energije iz obnovljivih izvora i za naša vozila ćemo koristiti više održivih materijala i ograničiti otpatke. Mi smo već postavili cilj da će najmanje 25 % plastike, koja će se koristiti u novim Volvo vozilima i koja će biti lansirana na tržište nakon 2025. godine, biti proizvedeno od recikliranih materijala.

Vožnja. Recharged.

Većina ukupnih emisija ugljenika iz plug-in hibridnog vozila nastaje kada vozimo na benzin. Kako bismo podstakli vozače Volvo plug-in hibrida da voze što održivije, cilj nam je predstaviti načine nagrađivanja vožnje u potpuno električnom načinu rada. Danas, svi novi Volvo Recharge plug-in hibridi na nekim tržištima dolaze sa godinu dana besplatne električne energije.
Pročitajte više o godini dana besplatne električne energije
Krajolik sa vetrenim turbinama i Volvo tokom vožnje na putu

Preduzimanje mera za odgovorno korišćenje baterija

Kako bismo doprineli na području održivosti, smanjenje emisija CO2 nije dovoljno. Osim toga, moramo obezbediti da se naše baterije za električne automobile koriste na etički način. Potpuna mogućnost praćenja baterijskih sirovina, poput kobalta, glavni je izazov na području održivosti proizvođača automobila. Kompanija Volvo Cars predata je etičkom lancu snabdevanja, a kao prvi proizvođač automobila tu obavezu preuzimamo još ozbiljnije koristeći tehnologiju uvezanih blokova za posmatranje i praćenje našeg kobalta kroz celi lanac snabdevanja na globalnom nivou. Ova tehnologija značajno povećava transparentnost lanca snabdevanja sirovinama. I najvažnije od svega: pomaže nam da se kobalt, koji se upotrebljava u našim elektrificiranim automobilima, koristi na odgovoran način.