Volvo električni automobili

Sve što volite u vezi sa vožnjom. Bez emisija izduvnih gasova.

Projektovan kao potpuno električni. Spreman za budućnost vožnje

Novi nivo vožnje na struju

Razmišljali smo van okvira da bismo razvili niz automobila koji podižu elektrifikaciju na novi nivo. Umesto da jednostavno prilagođavamo ono što je već postojalo, projektujemo električne automobile koji pružaju nov način za uživanje u životu na putu.

Upečatljiva spoljašnjost električnih automobila

Spoljašnjost Volvo električnih automobila vodi naš prepoznatljivi skandinavski stil projektovanja u upečatljivom pravcu. Spoljašnjost je smela i savremena sa elegantnim znacima sa odgovarajućim bojama i aerodinamički optimizovanim točkovima i bočnim retrovizorima radi poboljšanja efikasnosti.

Obnovljivi i reciklirani materijali

Presvlake i dekoracija u enterijeru naših električnih automobila predstavljaju primenu obnovljivih i recikliranih materijala na elegantne nove načine. Pretvoreni su u vrhunske materijale i obogaćuju minimalističku arhitekturu enterijera naših luksuznih kabina.

Pređite više sa jednim punjenjem

Naši pogonski sklopovi sledeće generacije i ugrađeni brzi punjači su napravljeni tako da pružaju veću autonomiju sa jednim punjenjem i čine svaku dopunu efikasnijom.

Nikada ne propustite priliku za punjenje

Dobijajte automatske podsetnike na punjenje na putu kada se napunjenost baterije smanji na 20 procenata. Podsetnike možete da dobijete i kada se ne priključite na sačuvanim lokacijama za punjenje putem aplikacije Volvo Cars.

Optimizujte svako punjenje

Izaberite stanicu za punjenje, a automobil će zagrejati ili ohladiti bateriju na optimalnu temperaturu za brzo punjenje. Ne morate ništa da radite. Priprema baterije se automatski obavlja kada je napunjenost baterije 20 procenata ili manje.

Projektovan je za pouzdaniju električnu vožnju.

Pogled iz ptičje perspektive na zadnju levu stranu potpuno električnog Volvo EX30 automobila priključenog radi punjenja.

Lako integrišite punjenje u dnevnu rutinu uz malu pomoć potpuno električnog Volvo automobila.

Inovativne baterije. Na vrhunskoj tehnologiji što se tiče energije.

Napredna bezbednost baterije

Naša posvećenost bezbednosti obuhvata i baterije električnih automobila. Zato razvijamo i proizvodimo baterije i sisteme koji se koriste u našem asortimanu potpuno električnih automobila. Koristeći sisteme za upravljanje baterijama, takođe pratimo i regulišemo kako baterije funkcionišu tokom normalnog rada.

Proizvodnja i reciklaža baterija

Baterija je komponenta sa najvećim ugljeničnim otiskom u našim električnim automobilima. Staramo se da proizvodnja baterija bude što održivija izbegavamo slanje baterija na deponiju na kraju radnog veka tako što upravljamo celokupnim lancem vrednosti proizvodnje i recikliramo.

8-godišnja garancija na bateriju

Novi Volvo električni automobili imaju produženu garanciju na bateriju koja važi osam godina ili 160.000 kilometara (šta god da se desi prvo). Tokom garantnog perioda garantujemo 70 procenata dobrog stanja, što je pokazatelj kapaciteta baterije za skladištenje energije. To znači da je visoki nivo performansi garantovan.

Ilustracija Volvo Cars tehnologije koja prepoznaje pešaka na pešačkom prelazu.

Napredne bezbednosne funkcije

Vozite mirno znajući da je vaš električni automobil opremljen naprednim inovacijama projektovanim tako da zaštite Vas i Vaše najbliže na putu.

Krupan kadar na ekran pametnog telefona koji prikazuje vozaču Volvo automobila status punjenja automobila onako kako se prikazuje u aplikaciji Volvo Cars.

Punite bez nagađanja

Manje stresa oko punjenja uz aplikaciju Volvo Cars. Jednostavni displeji i kontrole Vam pomažu da pronađete javne punjače, proverite status punjenja, planirate punjenje i još mnogo toga. Saznajte više o funkcijama aplikacije koje štede vreme.

Šta želite da znate o potpuno električnim Volvo automobilima?

Kako električni automobili funkcionišu?

Električni automobili rade tako što koriste bateriju za skladištenje električne energije koja napaja elektromotor. Ovaj motor pretvara energiju kako bi pokretao točkove automobila. Električni automobili se ne oslanjaju na sagorevanje goriva da bi proizveli energiju. Umesto toga, oni preuzimaju i skladište energiju kroz punjenje i regenerativno kočenje.

Kako mogu da punim električni automobil kod kuće?

Preporučujemo Volvo Cars zidni punjač. Ona pruža brže i efikasnije punjenje od obične zidne utičnice.

Zidni punjači imaju integrisani držač za kablove i kabl za punjenje od 5 metara sa utičnicom tipa 2 (IEC 62196), što ih čini kompatibilnim sa svim potpuno električnim Volvo automobilima.

Instalirajte zidni punjač u zatvorenom ili na otvorenom prostoru. Otporan je na vodu, a možete kupiti i postolje za postavljanje zidnog punjača na mesta na kojima površina zida nije dostupna.

Povežite se sa zidnim punjačem putem Wi-Fi mreže da biste videli status punjenja, zakazali punjenje i još mnogo toga koristeći pametni telefon, računar ili tablet.

Dinamičko LED osvetljenje na prednjoj strani zidnog punjača koristi različite boje koje Vam pomažu da na prvi pogled proverite status punjenja.

Saznajte više o punjenju kod kuće.

Koliko traje punjenje kod kuće?

Vreme punjenja zavisi od nekoliko faktora, uključujući opremu za punjenje koju koristite, početni nivo kapaciteta baterije i nivo koji želite da dostignete.

Preporučujemo da baterija bude napunjena iznad 20 procenata, a da se puni samo do 90 procenata. To može pomoći da se skrati vreme punjenja (najduže traje punjenje od 0 do 10 i od 90 do 100 procenata) i da se zaštiti baterija.

Uživajte u brzom i efikasnom punjenju kod kuće uz Volvo Cars zidnu kutiju. Instalirajte je u zatvorenom ili na otvorenom prostoru i pomoću aplikacije Volvo Cars zakažite punjenje u periodima niskih tarifa.

Koliko košta punjenje potpuno električnog automobila kod kuće?

Troškovi punjenja električnog automobila razlikuju se u zavisnosti od toga gde živite i kada punite. Međutim, vožnja potpuno električnog automobila može da pruži značajne uštede jer punjenje strujom obično košta manje od benzina ili dizela.

Još više smanjite tekuće troškove tako što ćete zakazati punjenje kod kuće kada su tarife za električnu energiju najniže.

Na nekim tržištima vozači Volvo automobila mogu imati koristi od ekskluzivnih popusta na javnim stanicama za punjenje. Saznajte više o punjenju Volvo automobila.

Da li postoje popusti na javnim stanicama za punjenje za vozače Volvo automobila?

Na mnogim tržištima vozači Volvo automobila uživaju u popustima na javnim stanicama za punjenje u okviru partnerskih mreža. Saznajte više o punjenju na javnim stanicama sa popustom.

Da li Volvo Cars ima svoje stanice za punjenje?

Neki prodavci Volvo automobila sada imaju stanice za brzo punjenje. Uživajte u sniženim cenama punjenja kada odaberete Volvo stanicu za punjenje.

Kako će mi automobil pomoći da pronađem najbližu stanicu za punjenje?

Koristite centralnu konzolu ili aplikaciju Volvo Cars i potražite stanice za punjenje u blizini u aplikaciji Google Maps. Filtrirajte prema raspoloživosti, brzini punjača, mreži za punjenje i ceni. Kada izaberete odredište, dobićete detaljnu navigaciju.

U nekim modelima automobila videćete očekivani nivo punjenja pri dolasku, a baterija automobila će automatski biti pripremljena. Na taj način se obezbeđuje da baterija bude na optimalnoj temperaturi za efikasno punjenje.

Dostupno svuda gde su dostupne Google usluge.

Koji Volvo električni automobil ima najveću autonomiju?

Najveću autonomiju na struju od najviše 600 km ima EX90, naš potpuno električni SUV sa 7 sedišta.*

*Brojke su preliminarne i nastale su na osnovu procena i proračuna koje je kompanija Volvo Cars obavila za Volvo EX90. Ovi ishodi nisu garantovani. Autonomija i potrošnja energije koji se postižu u stvarnim uslovima variraju u zavisnosti od ponašanja u vožnji i drugih spoljnih faktora. Vreme punjenja zavisi i od faktora kao što su spoljna temperatura, trenutna temperatura baterije, oprema za punjenje, stanje baterije i stanje automobila. Sertifikacija vozila je u toku.

Da li postoji garancija na baterije potpuno električnih Volvo automobila?

Kada kupite novi potpuno električni Volvo automobil, baterija Vam je pokrivena garancijom osam godina ili 160.000 kilometara (šta god da se desi prvo), pod uslovom da se automobil i baterija održavaju i koriste u skladu sa preporukama kompanije Volvo Cars.

Može li baterija da se zameni?

Baterija i moduli baterije se mogu menjati kao i svaki drugi tehnički deo automobila.

Kako baterija utiče na bezbednost u sudaru?

Baterija dodaje oko 500 kg težine našim potpuno električnim automobilima. To menja način na koji bi sudar uticao na putnike u automobilu i ostala vozila koja učestvuju. Baterije takođe moraju biti zaštićene da bi se izbeglo štetno curenje nakon sudara. Koristeći niz inovativnih bezbednosnih rešenja, inženjeri kompanije Volvo Cars projektovali su potpuno električne automobile koji zadovoljavaju ove izazove.

Koliko održavanja i servisa je potrebno potpuno električnom Volvo automobilu?

Elektromotori u našim potpuno električnim automobilima su zaptiveni do kraja radnog veka. Oni se ne održavaju, jer u njima nema delova koji se habaju niti tečnosti koje je potrebno dopuniti. To znači da je, u poređenju sa automobilom koji ima motor sa sagorevanjem, potpuno električnim Volvo automobilima potrebno mnogo manje održavanja.

Da li je ugljenični otisak potpuno električnog Volvo automobila tokom celog radnog veka manji od ekvivalentnog automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem?

Tokom prosečnog radnog veka vozila, ugljenični otisak potpuno električnog vozila je manji od tradicionalnog vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Međutim, razdaljina koju potpuno električno vozilo mora da pređe da bi imalo manji ugljenični otisak od automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem u velikoj meri zavisi od toga kako se pravi struja koja napaja vozilo.

Ako potpuno električno vozilo punite strujom koja se dobija iz obnovljivih izvora, vozićete manje dok ne dostignete tu tačku, u poređenju sa korišćenjem struje koja se dobija iz fosilnih goriva. Preporučujemo Vam da električno vozilo napajate strujom iz obnovljivih izvora.

Posvećeni smo potpunoj transparentnosti u pogledu potpunog ugljeničnog otiska naših električnih vozila. Analiza životnog ciklusa (lifecycle analysis, LCA) dostupna je za neke od naših potpuno električnih automobila. Pogledajte stranicu sa opisom proizvoda za potpuno električni Volvo automobil za koji želite da saznate više.

Kako mogu da znam da je baterija automobila proizvedena na ekološki i društveno odgovoran način?

Volvo Cars održava snažan fokus na lanac snabdevanja sirovinama za baterije kako bi omogućio odgovornu nabavku. 2019. godine smo pokrenuli „blockchain” kako bismo omogućili praćenje kobalta koji se koristi u našim baterijama od rudnika do automobila. Obim praćenja se otada proširio tako da uključuje nikl, litijum i praćenje emisija ugljenika.

Imamo i program revizije koji pokriva dobavljače u lanacu snabdevanja baterijama. Revizije se sprovode prema smernicama OECD-a za odgovorno praćenje lanaca snabdevanja mineralima iz oblasti pogođenih konfliktom i oblasti visokog rizika i standardu IRMA za ključne uslove za odgovorno rudarenje ili ekvivalentnim šemama za rudnike.

Učinak održivosti je ključan faktor prilikom procene i izbora naših dobavljača. Stalno pratimo učinak postojećih dobavljača i radimo sa njima na poboljšanju performansi održivosti naših proizvoda i usluga.

Pročitajte više u kodeksu ponašanja za poslovne partnere u okviru kompanije Volvo Car Group i godišnjem izveštaju i izveštaju o održivosti kompanije Volvo Car Group (strane 172–17).

Volvo XC60 parkiran u industrijskom okruženju okupan ljubičastim i ružičastim svetlom šarenog svitanja.

Alternativna putanja  

Izaberite priključni hibrid da biste prešli na struju uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem u vidu rezerve kad vam je potreban.