Električni automobili

Otkrijte naše potpuno električno iskustvo vožnje.

Potpuno električni Volvo. Inspirisan našom planetom, projektovan za vaš život.

Potpuno električni

Beskompromisni Volvo duh pruža nultu emisiju izduvnih gasova – a imajući u vidu našu posvećenost odgovornom luksuzu, nastojimo da bolje koristimo reciklirane i biološki prihvatljive materijale i svedemo otpad na minimum.

Ugrađen Google

Uz ugrađen Google, Volvo električni automobil lako povezuje vas i vaš digitalni život. Automobil takođe automatski prima ažuriranja.

Prostor za život

U prostranoj unutrašnjosti možete udobno da se smestite vi i svi oni sa kojima odlučite da delite vaš život.

Bočni profil automobila Volvo EX30 boje Cloud Blue
EX30

Naš najmanji SUV ikada.

  • Domet od najviše 480 km na struju*
  • Reciklirani enterijeri od obnovljivih sirovina.

*Brojke su preliminarne i nastale su na osnovu procena i proračuna koje je kompanija Volvo Cars obavila za Volvo EX30. Ovi ishodi nisu garantovani. Domet i potrošnja energije koji se postižu u stvarnim uslovima variraju u zavisnosti od ponašanja u vožnji i drugih spoljnih faktora. Vreme punjenja zavisi i od faktora kao što su spoljna temperatura, trenutna temperatura baterije, oprema za punjenje, stanje baterije i stanje automobila. Sertifikacija vozila je u toku.

Bočni profil potpuno automobila Volvo EX90 boje Vapour Grey.
EX90

Naš veliki SUV sa 7 sedišta.

  • Domet od najviše 600 km na struju*
  • Naše najnaprednije bezbednosne inovacije.

*Brojke su preliminarne i nastale su na osnovu procena i proračuna koje je kompanija Volvo Cars obavila za EX90. Ovi ishodi nisu garantovani. Domet i potrošnja energije koji se postižu u stvarnim uslovima variraju u zavisnosti od ponašanja u vožnji i drugih spoljnih faktora. Vreme punjenja zavisi i od faktora kao što su spoljna temperatura, trenutna temperatura baterije, oprema za punjenje, stanje baterije i stanje automobila. Sertifikacija vozila je u toku.

Vreme je za punjenje vašeg vozila? Bilo da ste kod kuće ili na putu, uz nas je sve lakše i praktičnije.

Planirajte putanju uz Google Maps

Koristite Google mape u Volvo automobilu da biste planirali putanju, pronašli stanice za punjenje vozila i uživali u manje stresnom putovanju.

Volvo Cars aplikacija

Unapred zagrejte ili ohladite kabinu pomoću aplikacije Volvo Cars. Tako možete da uživate u većem dometu i prijatnijem putovanju.*

Praktično punjenje vozila kod kuće

Volvo zidni punjač je diskretan, lako se koristi i praktičan je, pa je to rešenje koje preporučujemo za punjenje vozila kod kuće.

* Da bi se omogućila aplikacija Volvo Cars za modelnu godinu 2022, XC40 Recharge pri isporuci mora biti opremljen paketom digitalnih usluga uz koji se dobija četvorogodišnja pretplata koja pruža potpuni pristup dostupnim aplikacijama i podacima. Kada isteknu četiri godine, primenjivaće se novi uslovi i odredbe.

Istražite potpuno električni život.

Otkrijte prednosti vožnje automobila Volvo Recharge i saznajte više o električnoj mobilnosti.

Šta želite da znate o potpuno električnim automobilima?

Vreme punjenja zavisi od opreme za punjenje koju koristite i električne instalacije koju imate u kući. Standardni kabl za punjenje kod kuće sa kućnim priključkom je prvenstveno pomoćni kabl. Punjenje prazne baterije na 100 % ovim kablom traje oko 40–72 sata u zavisnosti od tržišta, pri brzini punjenja od oko 7–14 km dometa na sat.

Da biste redovno i znatno kraće punili vozilo kod kuće, preporučujemo vam trofazni zidni punjač od 11 kW. Ova instalacija može da vam pruži vreme punjenja od oko 8 sati (od prazne baterije do 100 %) ili domet od oko 50–60 km na sat.

Imajte na umu i da vreme punjenja zavisi i od faktora kao što su spoljna temperatura, trenutna temperatura baterije, oprema za punjenje, stanje baterije i stanje automobila.

Cena struje zavisi od lokalnih uslova, ali troškovi mogu biti manji u poređenju sa benzinom ili dizelom. Manji troškovi goriva su samo jedan od nekoliko razloga za prelazak na električno vozilo. Da bi vam troškovi bili još manji, možete unapred da podesite potpuno električni automobil XC40 Recharge da se puni u vreme najniže tarife, najčešće noću.

Garancija kompanije Volvo Cars na baterije je 8 godina ili 160.000 km (do čega god da dođe prvo), pod uslovom da se automobil i baterija održavaju u skladu sa preporukama kompanije Volvo Cars.

Ako je potrebna zamena baterije ili modula baterije, to se može obaviti kao i sa bilo kojim drugim tehničkim delom automobila.

Standardni kabl za kućno punjenje je prvenstveno projektovan kao pomoćni kabl za kućne aparate. Preporučujemo vam da za znatno brže i zgodnije punjenje kod kuće instalirate trofaznu zidnu kutiju od 11 kW.

Imajte na umu da dostupnost opreme za punjenje može da se razlikuje u zavisnosti od tržišta.

Punjenje je najbrže na stanicama za brzo punjenje jednosmernom strujom uz put. Da biste punili što brže, preporučujemo Vam da ograničite nivo punjenja automobila na 80 %. Tako vremena punjenja ostaju kratka, jer punjenje poslednjih 20 % traje najduže.

U zemljama u kojima Google Maps obuhvataju stanice za punjenje, možete da pronađete stanice za punjenje direktno na mapi na centralnom ekranu automobila ili preko aplikacije na pametnom telefonu. Tu možete i da izaberete željene stanice za punjenje i dobijete uputstva za dolazak do njih.

Baterija predstavlja 500 kg dodatne težine koja se mora uzeti u obzir u slučaju sudara – za putnike u automobilu i druga vozila. Bateriji je takođe potrebna zasebna zaštita kako bi se izbeglo štetno curenje u slučaju sudara. Inženjeri bezbednosti kompanije Volvo Cars su prevazišli sve te izazove koristeći niz inovativnih bezbednosnih rešenja u projektovanju naših potpuno električnih automobila.

Elektromotori su zaptiveni tokom celog radnog veka i ne održavaju se. Zato, u poređenju sa automobilom sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, potpuno električnom Volvo automobilu potrebno je mnogo manje održavanja, što može da dovede do manjih troškova vožnje.

Tokom prosečnog radnog veka vozila, ugljenični otisak potpuno električnog vozila je manji od tradicionalnog vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Međutim, daljina koju potpuno električno vozilo mora da pređe da bi imalo manji ugljenični otisak od automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem u velikoj meri zavisi od toga kako se pravi struja koja napaja vozilo. Ako potpuno električno vozilo punite strujom koja se dobija iz obnovljivih izvora, moraćete da vozite manje dok ne dostignete tu tačku, u poređenju sa korišćenjem struje koja se dobija iz fosilnih goriva. Kad god je to moguće, preporučujemo vam da električno vozilo napajate strujom iz obnovljivih izvora.

Posvećeni smo potpunoj transparentnosti kada je u pitanju ugljenični uticaj naših električnih vozila. Analizu tokom radnog veka za XC40 Recharge je već dostupna, a analiza tokom radnog veka za C40 Recharge će biti dostupna krajem 2021.

Kompanija Volvo Cars je posvećena potpunom praćenju lanca proizvodnje, starajući se da naši klijenti mogu da voze električne Volvo automobile znajući da su sirovine za baterije dobijene na odgovoran način. Uvođenje „blockchain” tehnologije u velikoj meri poboljšava praćenje u našem lancu nabavke kobalta. „Blockchain”, inspekcije rudnika, GPS praćenje, skeniranje na ulazu i izlazu, verifikovani pružaoci logistike, prepoznavanje lica, provere identiteta i praćenje vremena zajedno doprinose mogućnosti praćenja materijala od rudnika do fabrike automobila.

Kompanija Volvo Cars blisko sarađuje sa dobavljačima radi povećanja održivosti naših proizvoda i usluga, uključujući preko obezbeđivanja odgovornih lanaca nabavke i efikasnog korišćenja resursa. Posvećeni smo odgovornoj nabavci minerala i metala i u potpunosti podržavamo Smernice OECD-a za odgovorne lance nabavke minerala iz područja pogođenih konfliktima i visokorizičnih područja. U tom smislu, tražimo da naši dobavljači baterija podrže našu posvećenost ka potpunoj transparentnosti u lancu nabavke kobalta i da rade ka potpunoj mogućnosti praćenja.

Učinak održivosti je ključan faktor prilikom procene i izbora naših dobavljača. Pratimo učinak postojećih dobavljača i kontrolišemo putem revizija od strane nezavisnih tela. Takođe obavezujemo dobavljače baterija da smanje emisije ugljenika tokom procesa proizvodnje, uključujući korišćenjem obnovljive energije. Svi naši dobavljači moraju da prihvate kodeks ponašanja za poslovne partnere kompanije Volvo Cars, koji obuhvata poštovanje ljudskih prava, uključujući prava radnika.