Punjenje Volvo automobila

Sve što treba da znate o punjenju automobila

Krupan kadar prednje leve četvrtine novog tamnosivog Volvo električnog automobila sa belim kablom priključenim na priključak za punjenje automobila.

Način punjenja je ključni deo posedovanja električnog automobila. Otkrijte kako Volvo Recharge može da se uklopi u vaš stil života.

Potpuno električni

Tišina ponekad pruža najviše snage, uz nepostojanje izduvnih gasova i manje buke pri svim brzinama. Naš potpuno električni XC40 Recharge predstavlja čisti napredak za budućnost, uz visokonaponsku bateriju i dva elektromotora.

Plug-in hibrid

Manje benzina, više svrhe. Kod naših Recharge plug-in hibrida, električni motor u saradnji sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem pružaju mogućnost čisto električnog režima, režima snage i režima hibrida, što vam daje potpunu kontrolu nad nižim emisijama izduvnih gasova.

Naši elektrifikovani Recharge pogonski sklopovi

Nudimo dve vrste Recharge elektrifikovanih pogonskih sklopova projektovanih tako da zadovolje širok spektar potreba u vožnji.

Gde mogu da punim? Dostupnost punjenja je veoma bitna u svakodnevnici vlasnika električnog automobila.

Prikaz digitalnog crteža srebrnog potpuno električnog SUV vozila Volvo XC40 Recharge koje je priključeno i puni se na kolskom prilazu kuće iz ptičje perspektive.

Stabilan pristup punjenju

Ako parkirate u garaži, na prilazu kod kuće ili na mestu na kome postoji stabilan pristup punjenju - ono može lako postati vaša svakodnevna rutina. Naši potpuno električni i plug-in hibridi predstavljaju odlične opcije.

Prikaz digitalnog crteža srebrnog potpuno električnog SUV vozila Volvo XC40 Recharge priključenog na stanicu za punjenje u garaži stana iz ptičje perspektive.

Povremen pristup punjenju

Ako imate povremeni poseban pristup punjenju, plug-in hibrid, koji radi na gorivo kada ne možete da punite, može da nudi veću fleksibilnost. Potpuno električni automobil takođe može savršeno da odgovara, u zavisnosti od učestalosti vožnje.

Prikaz digitalnog crteža srebrnog potpuno električnog SUV vozila Volvo XC40 Recharge priključenog na stanicu za punjenje dok je paralelno parkiran na javnoj ulici, iz ptičje perspektive.

Oslanjanje na javno punjenje

Ako se oslanjate na kratkoročno punjenje u javnosti – recimo u teretani ili tržnom centru – plug-in hibrid može da bude odlična opcija. Pored toga, može vam odgovarati i blagi hibrid, koji čuva energiju kočenja, ali ne mora da se priključuje.

Koliko često treba da punim? Učestalost punjenja zavisi od toga koliko daleko obično vozite tokom dana i koji je domet automobila.

Kratke razdaljine

Sa potpuno električnom automobilom trebalo bi da imate dovoljan domet za svakodnevna putovanja i verovatno će biti potrebno da punite samo par puta nedeljno. Kod plug-in hibrida, možete da vozite u oba smera u električnom režimu, ali ćete možda morati da punite nakon svakog putovanja da biste smanjili korišćenje goriva.

Umerene razdaljine

Kod potpuno električnog automobila, trebalo bi da imate dovoljan domet za svakodnevna putovanja, ali ćete možda morati da punite svaki put kad dođete do odredišta. Kod plug-in hibrida ćete koristiti kombinaciju struje i goriva.

Duže razdaljine

Potpuno električni automobil može da ponudi dovoljan domet za dugu vožnju do posla ili odlazak na vikend, mada ćete morati da koordinirate mogućnosti punjenja. Plug-in hibrid koristi kombinaciju struje i goriva.

Koliko traje punjenje?
Vreme punjenja zavisi od formata punjenja i vrste vozila.*

Punjenje potpuno električnog automobila

Da biste na najbolji način iskoristili trajanje baterije kod potpuno električnog automobila, preporučujemo vam da punite bateriju naizmeničnom strujom do kapaciteta od 90 procenata za tipičnu svakodnevnu vožnju i da, ako je to moguće, ne dozvoljavate da se nivo napunjenosti spusti na manje od 20 procenata. Automobil može da ponudi dovoljan domet za svakodnevna putovanja, a verovatno ćete morati samo da dopunjavate bateriju tokom nedelje.

40 min–2 h

Uz brzo punjenje naizmeničnom strujom (50–150 kW)

8–10 h

Uz brzo punjenje naizmeničnom strujom na 11 kW/preko zidne kutije

Trakasti grafikon procenta punjenja baterije na kome su istaknute vrednosti od 5 do 100 procenata kako bi se ukazalo na idealan radni opseg baterije plug-in hibrida.

Punjenje plug-in hibrida

Redovno punjenje baterije na 100% je odličan način da najbolje koristite električni domet plug-in hibrida. Kada postoji benzinski motor, punjenje se može smanjiti bez brige.

3–4 h

Uz brzo punjenje naizmeničnom strujom na 3,6 kW/preko zidne kutije

4–8 h

Uz punjenje naizmeničnom strujom na 220 V preko kućnog priključka

Cena posedovanja elektrifikovanog automobila može da bude znatno manja nego kod ekvivalentnog automobila na gorivo.

Cena kupovine

Na mnogim mestima postoje poreski podsticaji koji umanjuju kupovnu cenu električnog vozila. Takve pogodnosti se razlikuju u zavisnosti od zemlje.

Troškovi održavanja

Pošto postoji manje mehaničkih delova i tečnosti, servis i održavanje električnog automobila često koštaju manje.

Troškovi svakodnevnog korišćenja

Mnogi ljudi pune automobile uglavnom kod kuće ili na poslu. Ako možete da punite na ovim mestima, struja za punjenje automobila može da košta mnogo manje nego gorivo pomoću kog možete da pređete jednaku kilometražu.

Šta još želite da znate o punjenju?

Plug-in hibridi koriste litijum-jonsku bateriju, koja je slična onima koje se koriste u čisto električnim automobilima (ali je manja od njih).

U zavisnosti od modela, plug-in hibrid može da pređe najviše oko 55 km/34 milje u potpuno električnom režimu, što vam daje mogućnost kretanja po gradu bez emisija izduvnih gasova. Ako možete da punite na poslu ili na drugim odredištima, verovatno možete prelaziti više kratkih putovanja potpuno na struju.

Brzina punjenja zavisi od načina punjenja i snage, kao i faktora kao što su ambijentalna temperatura, temperatura baterije, veličina i stanje baterije automobila i kapacitet kola za punjenje u automobilu. Uopšteno govoreći, kućni priključak od 220 V će pružiti domet od oko 7–14 km na sat, zidna kutija ili javno mesto za punjenje sa naizmeničnom strujom od 11 kW domet od 50–60 km na sat, a stanica za brzo punjenje domet od 30 do 100 km na 10 minuta, u zavisnosti od snage. To znači da će punjenje od 0 do 100 procenata preko zidne kutije sa naizmeničnom strujom od 11 kW trajati oko 8 sati, a punjenje od nule do 80 procenata na stanici za brzo punjenje jednosmernom strujom od 150 kW trajati oko 40 minuta.

Uz naše plug-in hibride isporučuje se kabl za punjenje koji možete koristiti za priključivanje na kućnu struju. Automobil takođe može da se priključuje na kablove za punjenje na mestima i stanicama za punjenje naizmeničnom strujom. Na mestima za punjenje naizmeničnom strujom na kojima nema kablova, možete da dodate zaseban kabl za tu svrhu.

Elektrifikovani domet zavisi od mnogih faktora, uključujući ambijentalnu temperaturu, korišćenje dodatnih opcija kao što je klimatizacija i način vožnje, ali Volvo XC40 Recharge može da ponudi do 418 km/208 milja na jednom punjenju baterije.* Plug-in hibridi imaju manji domet kada koriste struju, ali nude fleksibilnost prelaska na gorivo kada punjenje nije dostupno.

*Opseg je na osnovu WLTP i EPA ciklusa vožnje i domet u stvarnom svetu može da se razlikuje. Brojevi su zasnovani na preliminarnom cilju. Konačna sertifikacija vozila je na čekanju.

Brzina punjenja kod kuće zavisi od specifikacija strujnog sistema i načina punjenja koji koristite. Kućna utičnica od 220 V pruža domet od 7–14 km na sat, a punjenje potpuno električnog Volvo automobila do kraja traje između 36 i 60 sati. Trofazna kućna zidna kutija od 11 kW pruža 50–60 km dometa na sat, a punjenje potpuno električnog Volvo automobila do kraja traje oko 8 sati.

Cena struje zavisi od lokacije, ali često može da bude niža od cene goriva koje je potrebno za prelazak jednake razdaljine. Ako možete da punite kod kuće ili na poslu – pogotovo noću, kada su cene struje možda niže – cena po razdaljini može da bude čak i niža.