Bezbednost

Naša Safe Space Technology, koja uključuje sve standardne bezbednosne funkcije u Volvo automobilu, pomaže da se zaštitite i osećate bezbedno. Nudeći nove inteligentne bezbednosne karakteristike i one koje su već dugo u upotrebi ciljamo na potpuno izbegavanje sudara.

Digitalni prikaz predmeta na plavoj površini.

Lidar

Vođeni vizijom potpunog izbegavanja sudara, ugrađujemo lidar i superračunar zasnovan na veštačkoj inteligenciji kao standardnu opremu u prvi automobil iz naše sledeće generacije električnih automobila, novi Volvo EX90. To nam omogućava da stalno poboljšavamo bezbednosne karakteristike ažuriranjima i postepeno uvodimo autonomnu vožnju bez nadzora.

Digitalni prikaz dva automobila na putu.

Autonomna vožnja

Naša sledeća generacija Volvo automobila moći će da pruži potpuno bezbednu autonomnu vožnju bez nadzora, omogućavajući kupcima da uštede vreme i bave se sekundarnim aktivnostima.

Digitalni prikaz osobe na vozačkom sedištu automobila.

Sistem za razumevanje vozača

Sistem sa 2 kamere može da detektuje kada je vozač rasejan, pospan ili čak pod dejstvom opijata. Sistem će aktivirati zaštitni štit i preduzeti odgovarajuće protivmere – od usporavanja, preko kočenja do potpunog zaustavljanja – kako bi vas zaštitio kada je to potrebno.

Dete sedi na dečjem sedištu i gleda napolje.

Štitimo vas danas. Naš postojeći spektar bezbednosnih karakteristika može da pomogne u sprečavanju sudara ili ublažavanju njegovog uticaja.

Izbegavanje sudara

Inteligentni sistemi vam pomažu da izbegnete ili umanjite ozbiljnost sudara sa drugim vozilima, pešacima i biciklistima putem zvučnih i vizuelnih upozorenja, kao i putem trzaja kočnica. Ako je sudar neminovan, automobil može automatski da koči.

Pomoć za održavanje traka

Ako se spremate da pređete u drugu traku bez korišćenja pokazivača pravca, automobil će vas nežno vratiti u vašu traku. Ako je potrebno, takođe će vas obavestiti vibriranjem volana.

Sistem za sprečavanje sletanja sa puta

Ako pređete spoljnu liniju puta pri brzini između 65 km/h i 140 km/h, ovaj sistem će vam pomoći da vratite automobil na put. On može i da aktivira kočnice kako bi vam pomogao da ostanete na putu.

Upozorenje na unakrsni saobraćaj sa automatskim kočenjem

Sistem vam čuva leđa prilikom kretanja unazad sa parking mesta, uz upozorenja za približavanje vozila i automatsko kočenje za neposredni sudar.

Informativni sistem za mrtve tačke

Kada vam vozilo uđe u mrtvu tačku ili se brzo približi trakom sa bilo koje strane automobila, BLIS vas može upozoriti svetlom u levom ili desnom retrovizoru i vratiti automobil u traku.

Kamera sa potpunim pogledom

Četiri kamere visoke rezolucije pružaju vam pogled na parkiranje iz ptičje perspektive od 360°, tako da sa poverenjem možete ući ili izaći iz zatvorenog prostora.

Volvo automobil vozi na putu pored jezera.

Ograničenje brzine

Da bismo poslali jasno upozorenje na opasnosti prebrze vožnje, svi novi Volvo automobili imaju ograničenje brzine od 180 km/h od 2020.

Narandžasti Volvo ključ

Care Key

Ključ za brigu omogućava vlasnicima Volvo automobila da ograniče brzinu vozila kada ga, na primer, pozajmljuju prijatelju, članu porodice ili neiskusnom vozaču.

Volvo XC90 se vozi urbanim područjem noću, a preko je niz digitalnih ikona.
Povezana sigurnost

Ako povezani Volvo automobil u vašoj oblasti naiđe na klizave uslove na putu ili ima uključena sva četiri pokazivača pravca, bićete obavešteni o onome što se nalazi napred na ekranu vozača ili opcionalnom prikazu na vetrobranu.

Prikaz šasije automobila sa aktiviranim vazdušnim jastucima.
Vazdušni jastuci

Doprineli smo razvoju vazdušnih jastuka inovacijama kao što su vazdušni jastuci za torzo i zavesa koje se naduvavaju. Naši automobili imaju spektar vazdušnih jastuka koji štite putnike u slučaju sudara.

Bezbednosne karakteristike koje pruža Volvo Cars dopunjuju prakse bezbedne vožnje i nisu namenjene omogućavanju ili podsticanju rasejane, agresivne ili na drugi način nebezbedne ili nelegalne vožnje.
Na kraju krajeva, vozač je u svakom trenutku odgovoran za bezbednu vožnju. Opisane karakteristike mogu biti opcione i dostupnost se može razlikovati u zavisnosti od tržišta.